Čović i Dodik: Partnerski odnos HDZ BiH i SNSD i u formiranju vlasti

Foto: fah

Izborni pobjednici unutar hrvatskog i srpskog biračkog tijela na posljednjim izborima HDZ BiH i SNSD činit će okosnicu vlasti na svim razinama, rekli su danas nakon sastanka u Mostaru predsjednici ovih dviju stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik ističući kako se nastavlja partnerski odnos njihovih stranaka i snažno zauzimanje za provedbu reformi i europski put zemlje.

Nakon dvosatnoga sastanka iza zatvorenih vrata u zgradi središnjice HDZ-a BiH, čelnik te stranke Dragan Čović otklonio je dvojbe s kime misli uspostaviti vlast na razini države, entiteta i županija u kojima su ove stranke pobjednici.

“Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavljamo s tim projektom”, rekao je Čović nakon sastanka.

Pri tome je Čović naveo kako je sinoć razgovarao i s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, čiju stranku vidi kao osnovicu za uspostavu vlasti na državnoj razini, Federaciji BiH i županijama.

Po Čoviću ključno je uspostaviti vlast s istim partnerima na svim razinama kako bi se otklonile blokade i provodile reforme koje zemlju približavaju EU i riješili nagomilani ekonomski, socijalni i drugi problemi.

Dodik je kazao kako je HDZ BiH za SNSD jedini sugovornik oko uspostave vlasti budući se radi o izbornom pobjedniku među Hrvatima te da očekuje brzu uspostavu vlasti u zemlji.

“Osovina vlasti na razini BiH je uspostavljena ovdje u Mostaru”, rekao je Dodik.

Pri tome je izrazio uvjerenje da će se među bošnjačkim političkim strankama uskoro iskristalizirati tko će biti u vlasti kako bi se formirale koalicije koje imaju stabilnu većinu.

Komentirajući poziv Čoviću od novoizabranog srpskog člana BiH Predsjedništva i čelnika Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića da ne arbitrira pobjednika među srpskim strankama stajući na stranu SNSD-a, čelnik HDZ-a BiH je rekao kako to nikada ne bi radio jer bi time legitimirao majorizaciju koju su Hrvati doživljavali od bošnjačkih stranaka.

“Ne pada mi na pamet raditi ono što su nama radili iz Sarajeva kada su glasovima Bošnjaka birani politički predstavnici Hrvata. Ali srpski narod je na posljednjim izborima odredio svoje predstavnike. To je za mene ključno”, kazao je Čović.

On je najavio kako će zajedno sa SNSD-om i drugim strankama iz bošnjačkog naroda prioritetno raditi na europskim integracijama, reformama, gospodarskom oporavku te uspostavi vladavine prava.

Dodik je pak poručio kako će njegova stranka poduprijeti hrvatske zahtjeve o uspostavi izborne jedinice, promjeni izbornog zakona i uspostavi jednakopravnosti Hrvata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah