Digitalno ‘paljenje’ knjiga: Amazon cenzurirao kritičku studiju o transrodnosti

Amazon lgbt
Foto: fah; Fotomontaža: narod.hr

Znanstvena knjiga “Kad je Harry postao Sally: Odgovor transrodnom pokretu” Ryana Andersona iz 2018. godine uklonjena je s web-stranica najveće svjetske online knjižare, Amazona.

Anderson, znanstvenik i predsjednik instituta koji njeguje kršćanske vrijednosti Ethics and Public Policy Center, objavio je kako je knjiga nestala s web-stranica internetskog giganta Amazon, čiji je utemeljitelj Jeff Bezos.

“Knjiga nije samo ‘izvan zaliha’. Stranice su pale. Ne može se kupiti ni rabljeni primjerak. Ne može se kupiti kindle, kao ni audio verziju”, izjavio je Anderson za CNA, dodajući kako je njegov izdavač Barnes & Noble, posredstvom kojega se knjigu još uvijek može nabaviti, od Amazona zatražio objašnjenje o nestanku Andersonova naslova, ali još uvijek bez odgovora.

>Društvena mreža za konzervativce tuži Amazon zbog prekida usluga

Amazonovi glasnogovornici zasad odbijaju komentirati slučaj. Internetski div u svojim pravilima navodi kako zabranjuje sadržaj za koji procijeni da “promiče govor mržnje”, kao i sadržaj koji se procjenjuje “neprikladnim ili uvredljivim”. U pravilima se navodi i kako će Amazon u slučaju otkazivanja prodaje pojedinog proizvoda obavijestiti “autora, izdavača ili prodajnog partnera” kako bi bilo moguće žaliti na odluku, no ta je praksa u ovome slučaju izostala, prenosi Bitno.

“Kad je Harry postao Sally” Andersonova je kritika transrodnoga pokreta, koja istražuje biološke, psihološke i filozofske dimenzije problematike transrodnosti. Anderson u pitanje dovodi koncept rodne fluidnosti, navodnih psihičkih dobrobiti operativnih zahvata promjene spola, kritizirajući i zakonska rješenja po kojima se na temelju samoodređenja rodnog identiteta može birati uporabu muških ili ženskih svlačionica ili javnih zahoda.

Andersonovu knjigu pohvalili su profesori psihijatrije, psihologije i medicinske etike na sveučilištima kao što su John Hopkins, Columbia te na Bostonskom i Njujorškom sveučilištu. Unatoč tome, ističe Anderson, knjiga je uklonjena s Amazona: “Nije stvar u tome kako se nešto kaže, koliko minuciozno se argumentira ili s koliko milosrđa se izriče. Stvar je u tome razilazite li se s ‘novim pravovjerjem’”.

Ugledni američki list Wall Street Journal je objavio kako se cenzura od strane tehnološki divova samo ubrzava. Naime, dvoje kongresnika iz redova Demokrata pisala su izvršnom direktoru Amazona Jeffu ​​Bezosu tražeći više ideološkog suzbijanja neprikladnih ideja.

“Javni diskurs naše zemlje muče dezinformacije, teorije zavjere i laži”, ustvrdili su Anna Eshoo i Jerry McNerney u svom pismu ponavljajući da su desničarski mediji podložniji takvim dezinformacijama.

Anderson ipak s druge strane ističe: “Moje je predviđanje da ću u kratkom roku prodati još tisuće primjeraka svoje knjige zahvaljujući Amazonovoj cenzuri. Srednjoročno gledano, stvari će se pogoršati za one koji se pridržavaju tradicionalnih američkih vrijednosti”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr