Dokle idu ‘znanstveni’ eksperimenti u operacijama ‘promjene spola’ beogradskog kirurga Đorđevića?

Đorđević
Foto: Istock, snimka zaslona; Montaža: Narod.hr

Dr. Miroslav Đorđević, beogradski je kirurg svjetskog glasa, poznat po tome što u poliklinici ”ST Medica” u Beogradu i Mont Sinai u New Yorku izvodi operacije ”promjene spola”. Međutim, on je poznat i u širem krugu znanstvenika zbog svojih uspjeha (nevezanih za ”transrodnu” medicinu) na području kirurgije. Jedna od njegovih uspješnica, o kojoj je pisao i New York Times, uspješno je presađivanje testisa jednom od blizanaca koji se rodio bez njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dr. Đorđević je svoje znanje i stručnost na području kirurgije odlučio proširiti na ”transrodnu” medicinu polazeći od nekih vlastitih načela koja se temelje na ideji da se ”transrodne” osobe (muškarci i žene) rađaju kao ”transrodne”. On drži da bi im trebalo pomoći da počnu živjeti u svom ”autentičnom” rodu, koji nije određen biološkim spolom već nekakvim društvenim samoodređenjem. Kako bi se to postiglo potrebna je tzv. tranzicija koja svoj vrhunac ima u kirurškom zahvatu ”promjene spola”.

Obzirom da se operacijama ”promjene spola” ne može postići da se na mjesto uklonjenog spolnog organa (uspješno) transplantira spolni organ osobe suprotnog spola, već se pronalaze neka druga rješenja koja su više kao nekakav ”nadomjestak” za spolni organ, odnosno nešto što ”glumi” spolni organ ali to zapravo nije, dr. Đorđević je u svom znanstvenom radu odlučio ići korak dalje pokušavajući postići (uspješnu) transplantaciju spolnih organa na suprotni spol te uz to postići i ono što je još više nemoguće, a to je da i muškarci mogu rađati. O tome na koji način Đorđević to misli postići izvijestili su nedavno britanski mediji.

Možda će vas zanimati

Tko je Miroslav Đorđević kod kojeg Hrvati vrše tzv. operaciju 'promjene spola' u Beogradu?

Miroslav Đorđević tvrdi da će muškarci rađati i želi banku sa 700.000 odstranjenih penisa. Ističe da nije kirurg već i borac za ljudska prava

Korak dalje u operaciji ”promjene spola”

Daily Mail je izvijestio da se dr. Miroslav Đorđević priprema na novi, radikalni zahvat — zamjenu genitalija muškog i ženskog pacijenta istovremeno, unutar jedne operacije. Dr. Đorđević, koji radi u privatnoj poliklinici ”ST Medica” u Beogradu i u njujorškoj bolnici Mount Sinai, kaže da je svoju tehniku usavršavao 15 godina i da je na korak od revolucionarnog zahvata zamjene genitalija (s osobe jednog spola na osobu drugog spola).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Đorđević je u podcastu Doctor Podcasts rekao da se trenutno nalazi u završnoj fazi i da će posljednji korak biti transplantacija penisa. ”To je moj glavni cilj, cilj moje karijere. I nadam se da smo već na korak do tog cilja”, rekao je Đorđević, ne spominjući rizike takvih ”znanstvenih eksperimenata”, koje su drugi znanstvenici doveli u pitanje.

Što podrazumijeva operacija ”promjene spola”

O tome koliko su operacije ”promjene spola” kontroverzne svjedoče najbolje oni koji su im se podvrgli, suočeni s bolnim posljedicama za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Kirurzi u ovakvim zahvatima izvode operacije rekonstrukcije genitalija, poznate kao vaginoplastika i faloplastika. Takve operacije uključuju stvaranje ”umjetnog penisa” ili ”umjetne vagine” od mesa s pacijentovih ruku, nogu ili od nekog drugog dijela tijela. Ovdje se dakako ne radi o presađivanju organa niti se u tom smislu radi o stvarnom penisu ili vagini.

Muškarci koji odluče odstraniti penis, ne dobivaju funkcionalnu vaginu već nešto što tijelo prepoznaje kao ranu koju želi zatvoriti odnosno izliječiti. Zato nakon vaginoplastike tzv. ”trans-žene” moraju proći bolan proces dilatacije. To je proces u kojem pacijent mora gurati dilator u ranu, kako bi rana odnosno ”vagina” ostala otvorena. Isto tako žene koje tvrde da su muškarci operacijom ne dobivaju funkcionalni penis, već nešto zbog čega uglavnom mogu urinirati stojeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Prof. dr. Johannes Huber: Broj slučajeva promjene spola porastao za 1000 posto;Zašto se djecu uvlači u takvo što?

Đorđević smatra da bi se odstranjene genitalije mogle čuvati u ”banci penisa”, a potom presađivati na nove pacijente

Za dr. Đorđevića ovakve operacije su, kaže, rasipne, jer se pacijentu odstranjeni spolni organ samo ”baci u smeće”. On je zaključio kako bi bilo korisnije sačuvati i iskoristiti ”bačene” zdrave organe. Ranije je iznio i ideju kako bi bilo zgodno i korisno skupiti sve odstranjene penise i čuvati ih u ”banci penisa”.

Stoga je, kaže, ”usavršio tehniku” zamjene genitalija biološkog muškarca i biološke žene. Đorđević je rekao kako je ovo sada njegovo glavno istraživanje na kojemu radi na Sveučilištu u Beogradu, te da je to prije 10 do 15 godina bila njegova vizija i san.

>Liječnici dječje bolnice promoviraju operacije promjene spola i objašnjavaju kako stvaraju nove organe

Transplantacije spolnih organa

Dr. Đorđević tvrdi da su većina njegovih pacijenata idealni kandidati, jer su obično mladi, zdravi i u ranim 20-ima. Njegov posao uključuje i klasične transplantacije spolnih organa, s tim da je važno napomenuti da je riječ o transplantacijama ženskih organa na biološku ženu i muških na biološkog muškarca. Dakle kad kaže da je uspješno transplantirao maternicu i jajnike onda se podrazumijeva da ih je transplantirao na biološku ženu, dok je primjerice, testise transplantirao biološkom muškarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Đorđević kad govori o transplantacijama odaje se dojam kao da je riječ o transplantaciji organa suprotnog spola međutim takve transplantacije nisu moguće i do sada takvi zahvati nisu izvođeni, iako je dr. Đorđeviću to krajnji cilj.

Đorđević kaže da su sve tri transplantacije maternice i jajnika završile s porodom, što je apsolutni uspjeh, međutim valja istaknuti kako je riječ o biološkim ženama, jer se može steći dojam da se radi o biološkim muškarcima kojima su operacijom odstranjeni muški spolni organi i zamijenjeni nečim što bi trebalo predstavljati ”vaginu”. Važno je istaknuti da muškarac operacijom ne može postati biološka žena i ne može rađati. Međutim i ovo je cilj dr. Đorđevića, kako kaže, da muškarci jednom mogu rađati, međutim to je nemoguće.

>18-godišnjak umro od komplikacija tijekom tzv. operacije promjene spola

Transplantacija spolnih organa na osobe suprotnog spola – ”eksperiment” koji nosi veliki rizik

Dr. Đorđević je u podcastu Doctor Podcasts govorio o novom kirurškom postupku zajedno s drugim stručnjacima transmedicine. Bili su to dr. John Steever iz Mount Sinaia, stručnjak za davanje blokatora puberteta ”trans” mladima, i Marci Bowers, ”trans” ginekologinja koja vodi Svjetsko profesionalno udruženje za zdravlje ”transrodnih” osoba.

Voditelj podcasta dr. Robert Cykiert rekao je da bi zamjena genitalija značila ”veliki napredak” u transmedicini, jer su do sada ljudi koji su se podvrgnuli operaciji ”promjene spola”, modificirali svoje (umjetne) genitalije i spolne organe korištenjem transplantanata kože i mišićnog tkiva uzetih s njihovih podlaktica i drugih dijelova tijela. No isto tako je dodao da novi postupak nosi ”vrlo visoke rizike za pacijente koji ‘trguju’ svojim genitalijama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Cykiert kaže da baš kao i kod transplantacija bubrega, srca, jetre i lica, pacijenti koji imaju interseksualne genitalne transplantacije bili bi pod izuzetno visokim rizikom od odbacivanja svojih novih spolnih organa. Kako bi to izbjegli, morali bi primati dugotrajne imunosupresivne lijekove, tvrdi dr. Cykiert, naglašavajući da ovi lijekovi izlažu pacijente visokom riziku od dobivanja teških infekcija, raznih vrsta raka i drugih ozbiljnih, kroničnih medicinskih problema.

Usprkos ovim činjenicama na mrežnim stranicama Centra za transrodnu medicinu i kirurgiju Mount Sinai u New Yorku piše da su dr. Đorđević i njegovi kolege stručnjaci u svom području. Piše da imaju iskustva s više od 2000 genitalnih operacija te da brinu o svakom pacijentu.

Možda će vas zanimati

Najnovija znanstvena istraživanja otkrila zastrašujuće posljedice operacija 'promjene spola'

Istraživanja pokazuju da 81% pacijent podnosi bolove u slijedećih pet godina nakon zahvata ‘promjene spola’.

Raniji eksperimenti pokazali su se neuspješnima

Da su operacije ”promjene spola” ustvari operacije ”sakaćenja spolnih organa” s bolnim posljedicama potvrđuju iskustva drugih kirurga kojima su ovakve operacije u opisu posla. Tome je otvoreno svjedočio i američki kirurg dr. Blair Peters koji je redovito izvodio ovakve nepovratne operacije ”promjene spola” na odraslima i na djeci.

On je jedan o rijetkih koji je priznao da se pacijenti nakon operacije redovito suočavaju s doživotnim posljedicama neplodnosti, seksualne disfunkcije i nemogućnošću postizanja seksualnog zadovoljstva te općenito fizičkom boli, boli tijekom spolnog odnosa i problema s kontrolom mjehura. Zbog svega ovoga sve više stručnjaka dovodi u pitanje ”transmedicinu”.

Možda će vas zanimati

Kirurg priznao da je izvodio nepovratne operacije 'promjene spola' na maloj djeci

Rodni kirurg Blair Peters priznaje koliko malo zna o ishodima operacije na muškarcima koji su primali blokatore puberteta.

Povezanost Đorđevića s hrvatskim ”stručnjacima” za ”promjenu spola”

Kako se u Hrvatskoj ne izvode operacije ”promjene spola” tim tzv. stručnjaka za transrodna pitanja, okupljen oko kliničkih psihologinja Nataše Jokić-Begić i Ive Žegure, u suradnji s dr. Đorđevićem, upućuje svoje ”transrodne” pacijente između ostaloga i k njemu u Beograd, ako procjene da su ”prikladni” za operaciju ”promjene spola”. Pacijenti se najprije pripremaju neko vrijeme pod skrbi psihijatara i psihologa, a potom, ako su prikladni, bivaju upućeni na kirurški zahvat ”promjene spola” kod dr. Đorđevića.

Đorđević je i sam naveo u razgovoru za Večernji list 2017. godine: ”Izvrsno surađujem sa psihologinjama iz Hrvatske Ivom Žegurom i Natašom Begić-Jokić. One jako dobro pripremaju transrodne osobe”.

Dakle korijen opravdanja operacije ”promjene spola” za ove znanstvenike leži u ideji da ”transrodnost” ne spada u domenu problema mentalnog zdravlja, koja bi se onda mogla i zaliječiti istim putem, nego da se radi o tome da je osoba (muškarac ili žena) rođena u pogrešnom tijelu i da će operacijom njezin problem biti riješen.

Razlika između hrvatskih ”stručnjaka” za ”promjenu spola” i dr. Đorđevića jest ta da on ima princip da ne želi izvoditi operacije ”promjene spola” na osobama mlađima od 18 godina, dok su naši stručnjaci sve do nedavno pokušavali progurati dokument po kojem bi hrvatski liječnici morali pristati i potpisati da se hormonalne i kirurške intervencije u postupku ”promjene spola” kod djece vrše i ispod 14 godina starosti, o čemu je Narod.hr ranije ove godine pisao.

Možda će vas zanimati

Detranzicija, tema o kojoj se u Hrvatskoj šuti: Mnogi su požalili 'promjenu' spola i odlučili se na detranziciju; donosimo analizu

Detranzicija-fenomen sve češći kod pacijenata koji su se podvrgli “operaciji promjene spola”, mnogi odustaju od ideje da žive u krivom spolu

Kako se u Hrvatskoj reklamira ”promjena spola”

Dr. Đorđević je svojevremeno priznao i da ima sve više osoba koje traže ”detranziciju”, odnosno povratak na prvotno stanje prije operacije, dok u Hrvatskoj ta tema nije baš popularna, radije se ”promjena spola” želi prikazati kao nešto dobro i poželjno, što prikazuje i jedan primjer s hrvatske javne televizije.

Naime u jednoj HRT-ovoj emisiji naša poznata novinarka ugostila je psihijatra Dražena Begića, supruga Nataše Jokić-Begić zajedno s djevojkom koja se osjeća kao mladić i koja je uz pomoć hormonalne terapije i drugih tretmana uspjela donekle postići izgled mladića. Cijela emisija kreće se u tom smjeru da je ”tranzicija” nešto dobro i čak neophodno da bi se riješio problem ”transrodnosti”.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.