Liječnici dječje bolnice promoviraju operacije ‘promjene spola’ i objašnjavaju kako ‘stvaraju’ nove organe

spola
Montaža: Narod.hr, izvor: Getty images, snimka zaslona

U sklopu Bostonske dječje bolnice u SAD-u djeluje Centar za rodnu kirurgiju koji “nudi kirurške usluge afirmacije spola prihvatljivim adolescentima i mladim odraslim osobama”. U posljednje vrijeme kroz videe liječnici propagiraju “promjenu spola” objašnjavajući postupke, no ne navode moguće nuspojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bostonska dječja bolnica uvijek je bila i uvijek će biti predana pružanju najbolje skrbi za sve pacijenata, bez obzira na njihov spolni identitet. Uvjerenje da sva djeca zaslužuju priliku živjeti, rasti i napredovati uz ljubav i podršku, temelj je onoga što jesmo i onoga što radimo”, stoji u opisu Centra.

Nadalje navode da su ponosi “dom prvog pedijatrijskog i adolescentnog transrodnog zdravstvenog programa u Sjedinjenim Državama, Gender Multispecialty Service (GeMS), koji je do danas skrbio o više od 1000 obitelji. Vjerujemo u rodno afirmativni model skrbi, koji podržava transrodne i rodno različite mlade u spolu u kojem se identificiraju”.

>Pionirka u liječenju dječje rodne disforije upozorava da trans medicinska industrija šteti djeci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za rodnu kirurgiju prvi je takve vrste u SAD-u u sklopu velike pedijatrijske bolnice, a nudi “kirurške usluge afirmacije spola prihvatljivim adolescentima i mladim odraslim osobama koji su spremni poduzeti ovaj korak na svom putu”.

Za stvaranje muških organa koriste se dijelovi ostatka tijela

Navode da njihov stručni tim nudi vaginoplastiku, metoidioplastiku, faloplastiku, rekonstrukciju prsnog koša, povećanje grudi, harmonizaciju lica i druge operacije afirmacije spola za pacijente koji ispunjavaju uvjete. No, ističu pak da genitalne operacije provode samo na pacijentima starijim od 18 godina. Ipak, činjenica da se temi ne pristupa cjelovito, odnosno da liječnici u videima ne objašnjavaju moguće posljedice izaziva zabrinutost.

Jedan od liječnika Oren Ganor objašnjava što je vaginoplastika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Ispovijest djelatnice Centra za transrodne osobe: Ono što se radi djeci je moralno i medicinski užasno

“U ovom postupku kirurški tim stvara vanjsku i unutarnju vaginu. Razlog zbog kojeg se zove vaginoplastika inverzije penisa je jer koristimo skrotal i penij za rekonstrukciju vagine”, kaže.

Drugi liječnik dječje bolnice, Amir Taghinia, pojašnjava što je to faloplastika.

“Faloplastika je postupak kojim se u osnovi stvara penis ili falus za pojedinca koji je rođen kao biološka žena i koji želi prijelaz u muški spol… Neki od dijelova ženske anatomije su uklonjeni. Plastični kirurzi rade na stvaranju novog tkiva neofalusa. Može se koristiti tipično tkivo s podlaktice ili od drugih korisnih predmeta. Plastični kirurzi također su odgovorni za stvaranje osjeta u neo-falusu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki rekonstruktivni urolog dr. Richard Santucci također je u jednom predavanju objasnio proces “promjene spola”, točnije postupak faloplastike. Ističe također da se za stvaranje neofalusa uzimaju dijelovi drugih dijelova tijela, na primjer ruke ili noge. Dodaje da takve operacije traju po 12 sati.

>Žena koja je požalila zbog ‘promjene spola’ tuži liječnike koji su joj uklonili grudi i maternicu

Tržište “promjene spola” raste

Posljednje analize tržišta pokazuju da je tržište “operacija promjene spola” u SAD-u procijenjena na 1,9 milijardi dolara u 2021., a očekuju se rast do 2030. Prema studiji koju je proveo Cedars Sinai u lipnju 2020., približno 78% transrodnih muškaraca doživjelo je rodnu disforiju do dobi od 7 godina. Prema statistici plastične kirurgije za 2020. koju je objavilo Američko društvo plastičnih kirurga (ASPS), prijavljen je porast od 15% u kirurškim zahvatima na dojkama ili prsima kod transrodnih muških pacijenata od 2019. do 2020.

Također, na temelju rodne tranzicije, tržište je segmentirano na muško-žensko (MTF) i žensko-muško (FTM). FTM segment dominirao je tržištem 2021. s najvećim udjelom prihoda, a to se pripisuje stalnim inovacijama u metoidioplastici, faloplastici, skrotoplastici i rekonstrukciji prsnog koša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.