Ekvatorijalna Gvineja protjerala izaslanicu SZO zbog navodnog falsificiranja brojki zaraženih od koronavirusa

Foto: Fah

Vlada Ekvatorijalne Gvineje pridružila se Burundiju najavljujući protjerivanje predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (W.H.O.) pozivajući se na dokument u kojem se navodi kako su krivotvorili broj slučajeva koronavirusa koji je potekao iz Kine.

Dokument Ministarstva vanjskih poslova Gvineje optužio je zastupnicu SZO Triphonie Nkurunziza kako je “krivotvorila” podatke o koronavirusu u zemlji prikazujući ih većima.

> (VIDEO) Je li SZO štitila komunističku Kinu i tako doprinijela širenju koronavirusa?

> (VIDEO) FOX-ov politički komentator Carafano: ‘SZO je podbacila, a za globalnu pandemiju odgovorna je kineska komunistička vlast’

> (VIDEO) Je li SZO štitila komunističku Kinu i tako doprinijela širenju koronavirusa?

> Stručnjaci iz Hong Konga potvrdili: Kina je objavljivala četiri puta manji broj zaraženih

>Koju ulogu u skrivanju istine o koronavirusu ima KP Kine?

“Vlada ju je zamolila da ode. Dobili smo dokument – optužuje ju se da je krivotvorila brojke zaraženih od COVID-a 19”, otkrio je izvor iz organizacije AFP-u.

Centralnoafrička država zabilježila je više od 1300 slučajeva koronavirusa i 12 smrtnih slučajeva širom zemlje, što je relativno visok broj s obzirom na populaciju od samo 1,4 milijuna.

“Po broju stanovnika procjenjujemo da je to jedna od najteže pogođenih zemalja u pogledu broja slučajeva”, rekao je ovog tjedna novinarima regionalni direktor SZO za Afriku Matshidiso Moeti, javlja breitbart.

„Vlada je zatražila od organizacije da zamijeni svoju predstavnicu Triphonie Nkurunziza u Ekvatorijalnoj Gvineji”.

Obraćajući se i senatu krajem prošlog tjedna, premijer zemlje Pascual Obama Asue rekao je: “Mi nemamo problema sa SZO-om, imamo problem sa predstavnikom SZO u Malabu”.

Ekvatorijalna Gvineja ima loš zdravstveni sustav i jedna je od autoritarnih država u Africi u kojoj su ljudska prava osobito ugrožena, a na vlasti je već niz desetljeća Teodoro Obiang. Prema izvještaju State Departmenta o zemlji, glavna kršenja ljudskih prava uključuju „mučenje; proizvoljni pritvor od strane vladinih agenata; teške i opasne po život zatvorske uvjeti; političke zatvorenike; proizvoljno ili nezakonito uplitanje u privatnost; značajni problemi s neovisnošću sudstva; najgori oblici ograničenja slobodnog izražavanja, tiska i interneta, uključujući nasilje, prijetnje nasiljem ili neopravdano uhićenje ili progon novinara, cenzuru, blokiranje stranica i postojanje zakona o krivičnim klevetama.”

Virus službeno poznat kao COVID-19 pojavio se u Wuhanu u Kini navodno u prosincu, a proširio se u preko 170 zemalja i teritorija. Niz zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, izrazio je sumnju u podatke i izvješća SZO i Kine.

Što je SZO?

Svjetska zdravstvena organizacija, SZO (engl. World Health Organization, WHO) posebna je organizacija Ujedinjenih naroda koja djeluje kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva. Sjedište joj je u Ženevi u Švicarskoj. SZO su osnovali UN 7. travnja 1948. godine. Dokumente o osnivanju organizacije potpisale su 63 države. Prvi predsjednik skupštine SZO-a bio je prof. Andrija Štampar.

Trenutačni generalni direktor je Tedros Adhanom koji je svoj petogodišnji mandat započeo 1. srpnja 2017.

SZO je nasljednica Zdravstvene organizacije (engleski Health Organisation), agencije Lige naroda.

SZO je članica programa Ujedinjenih naroda za razvoj. 2016. godine SZO je brojala 194 članice. Od 2013. godine Puerto Rico i Tokelau postaju države suradnice. Palestina, Vatikan i Malta imaju status promatrača, a 2010. godine u organizaciju je pozvan i Taiwan. U SZO je zaposleno oko 7000 djelatnika.

Programski proračun Svjetske zdravstvene organizacije za 2020./2021. iznosi 4,8 milijardi američkih dolara (4,2 milijardi eura). Otprilike petina tog proračuna, koji se određuje svake dvije godine, dolazi od obveznih doprinosa koje uplaćuju države članice – njih 194. Međutim, ne plaća svaka zemlja isto. Iznos doprinosa svake države članice se temelji na njezinoj solventnosti.

Ostatak proračuna dolazi iz dobrovoljnih priloga država članica, kao i donacija različitih zaklada, institucija UN-a, nevladinih organizacija i pojedinaca. Činjenica da je ovaj udio financiranja neprekidno rastao tijekom posljednjih desetljeća izaziva kritike da bi to moglo ugroziti neutralnost Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema navodima Njemačkog društva za Ujedinjene narode (DGVN), u proračunu za razdoblje 2010. – 2011. deset najvećih državnih donatora (uključujući i obvezne i dobrovoljne doprinose) uplatilo je preko 60 posto ukupnog iznosa. Među njima su Sjedinjene Američke Države, Japan i Njemačka. No u razdoblju 2012./2013. najveći donator ispred Sjedinjenih Država bila je zaklada Bill & Melinda Gates. (Izvor: who.int, članak DW u povodu dana SZO 7. travnja 2020.)

Prema podatcima SZO-a, njihov proračun za razdoblje 2018.-2019. iznosio je oko 6,27 milijardi dolara. Najveći donatori u tom razdoblju bili su SAD s 14,67%, zaklada Billa i Melinde Gates s 9,67%, GAVI Alliance s 8,39% i UK sa 7,79%. Primjerice Austrija i Belgija financirale su SZO svaka s oko 0,2 %. Za Hrvatsku nema podataka. (Izvor: WHO.int)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr