Geopolitička analiza: Putin – preventivni rat protiv NATO-a

Kina
Foto: fah

Već smo prije skoro tri mjeseca (19.2.2022.), tj. uoči invazije na Ukrajinu, napisali analizu o „geostrateškoj igri oko Harlanda (kontinentski zatvoreno euroazijsko područje, posjedovanje kojega se smatra presudnim za svjetsku prevlast)“, što preporučamo ponovno pročitati – jer su događanja u Ukrajini potvrdila naše teze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidi > Geopolitička analiza: Bitka Zapada i Rusije za Ukrajinu – skriveni geostrateški pogled

No, ovdje ćemo se nastavati baviti s dva komplementarna velikodržavna projekta – s ruskim i sa srpskim, koji se uklapaju u gore spomenutu teoriju o „Hartlandu“, s time da ćemo prvo dati pregled indikativnih reakcija na rusku invaziju i na govor predsjednika RF Vladimira Putina – povodom Dan pobjede, u Moskvi, piše Tonči Mirić u novoj geopolitičkoj analizi za Narod.hr.

Invazija na Ukrajinu započela je 24.veljače 2022.

Pogled papa Franje i patrijarha Kirila (RPC) na rat

Papa Franjo je u intervju za talijanske novine Corriere della Sera, u kojima je, između ostaloga, govorio o ratu u Ukrajini i o ruskom predsjedniku Putinu – pokušao razlučiti što je Vladimira Putina motiviralo na invaziju, izjavivši pritom da je možda NATO taj koji je izazvao njegovu reakciju. Kako je kazao, možda je “NATO-ovo lajanje pred ruskim vratima nagnalo vođu u Kremlju da loše reagira i pokrene sukob…Ne postoji način da saznam je li Putinov bijes isprovociran nečime, ali sumnjam na to da je potaknut ponašanjem Zapada”, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno, papa Franjo je kritizirao patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC), zbog podržavanja rata u Ukrajini, iznijevši „razgovarao sam s njim 40 minuta putem ‘Zooma’. Prvih dvadeset minuta s kartice koju je držao u ruci, čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov”“, prepričao je papa.

Tim je povodom, naknadno reagirala RPC kritiziravši (4.5.2022.) papu Franju, zbog toga što je prozvao ruskog patrijarha Kirila – da ne smije biti “ministrant” Kremlja, upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju Crkvi.

Papa Franjo o patrijarhu Kirilu: ‘Ne smije postati Putinov ministrant’

Naime, papa Franjo je izjavio, u spomenutom intervjuu, da Kiril, “ne smije postati Putinov ministrant”. Glede toga, RPC je ocijenila kako je žalosno da je Papa mjesec i pol nakon što je izravno razgovarao s Kirilom nastupio s takvim tonom, doslovno ustvrdivši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Papa Franjo je izabrao pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora”, ocijenila je Moskovska patrijaršija (patrijarh Kiril)… “Takve izjave vjerojatno neće pridonijeti uspostavi konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke Crkve i RPC, što je osobito potrebno u sadašnje vrijeme”.

Podsjećamo, patrijarh Kiril, bliski Putinov saveznik, smatra rat u Ukrajinom štitom od Zapada kojeg smatra dekadentnim, osobito zbog toga što prihvaća homoseksualnost. U ovom je sklopu još za navesti da je papa Franjo zatražio i sastanak s Putinom, u vezi Ukrajine, što je Kremlj odbio.

Pogledi političara na rat u Ukrajini u kontekstu Dana Pobjede i Dana Europe, prema CNN-u

Na dan pobjede nad nacizmom, borimo se za novu pobjedu. Put do nje je težak, ali nemamo sumnju da ćemo pobijediti“, naveo je Vlodimir Zelenski u pisanom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je naveo da su Ukrajinci slobodni ljudi koji su mnogo puta u povijesti branili svoju zemlju i imali svoj „vlastiti put“.

“I danas vodimo takav rat i nikome nećemo dati ni djelić svoje zemlje… i nikome nećemo dati nijedan dio naše povijesti”, poručio je Zelenski.

Naveo je i da su “ponosni na svoje pretke, zajedno s drugim zemljama u anti- hitlerovoj koaliciji, koji su pobijedili nacizam”.

“I nikome nećemo dozvoliti da prisvoji tu pobjedu, nećemo dozvoliti da je anektira”, kazao je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema okupatora koji može pustiti korijenje u našoj slobodnoj zemlji. Nema napadača koji može nadvladati slobodne ljude. Prije ili kasnije ćemo pobijediti”, poručio je Vlodimir Zelenski.

Putin o “specijalnoj operaciji u Ukrajini”: ‘Bila je pravovremena i neophodna akcija’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na vojnom mimohodu povodom Dana pobjede u Moskvi, izjavio da je “specijalna operacija u Ukrajini” bila pravovremena i neophodna akcija, optuživši Zapad da je planirao invaziju Rusije, uključujući i Krim.

Iznio je i da je tijekom protekle godine bilo tenzija s drugim europskim državama i NATO-om, kao i da je Rusija tada „pozivala Europu da pronađe pravičan kompromis, no oni nas nisu htjeli čuti i pripremali su krvničku operaciju u Donbasu“, rekao je Putin.

„U Кijevu su govorili i o mogućem stvaranju / nabavci nuklearnog oružja, a NATO je postao očigledna egzistencijalna prijetnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da je sukob s neonacistima, s benderovcima, na koji su se kladile SAD i njihovi kompanjoni, bio neizbježan“, zaključio je Putin svoj govor na mimohodu.

Britanski ministar obrane Ben Wallace je izjavio da su ruski predsjednik Putin i njegovi generali slika fašizma i tiranije otprije 77 godina, te da njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, rezimiravši da je Putin tako “ukrao” Dan pobjede od Rusa i od njega “stvorio instrument propagande”.

Scholz: ‘Duboko sam uvjeren da Putin neće pobijediti’

Njemački je kancelar Olaf Scholz, obraćajući se povodom Dana pobjede građanima, povukao paralele između pobjede nad nacističkom Njemačkom prije 77 godina i rata u Ukrajini, te je Ukrajincima obećao daljnju pomoć Njemačke.

Kazao je: “Ja sam duboko uvjeren u to da Putin neće pobijediti. Ukrajina će opstati, a sloboda i sigurnost će pobijediti – isto kao što su sloboda i sigurnost prije 77 godina izvojevali pobjedu nad neslobodom, nasiljem i diktaturom”, rekao je Scholz u TV govoru za ARD i ZDF.

On je podsjetio da su se Rusi i Ukrajinci nekad borili zajedno i podnijeli velike žrtve kako bi porazili nacističku Njemačku. (SSSR je imao 27 milijuna poginulih, od kojih je bilo 8 milijuna Ukrajinaca!)

A sad, kako je dodao, ruski predsjednik Putin “hoće potčiniti Ukrajinu, uništavajuću njenu kulturu i identitet i čak izjednačava svoj barbarski rat i agresiju – s borbom protiv nacionalsocijalizma”.

Zaključno, njemački kancelar je Putinove izjave, koji je agresiju na Ukrajinu usporedio s borbom protiv Hitlerove Njemačke, nazvao “zlonamjernim falsificiranjem povijesti i naša je dužnost da to jasno kažemo”!

Kina poslala upozorenje Njemačkoj

U predmetnom je geopolitičkom kontekstu (9.5.o.g.) Kina poslala upozorenje Njemačkoj – glede rata u Ukrajini. Naime, kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je njemačkog kancelara Olafa Scholza da se moraju učiniti “značajni pokušaji kako bi se osiguralo da sukob u Ukrajini ne postane situacija kojom se više ne može upravljati”, izvijestio je kineski državni radio.

Ujedno, kineski su državni mediji objavili da je Xi također pozvao Njemačku da sudjeluje u Globalnoj sigurnosnoj inicijativi, „širokom i nejasnom okviru koji je kineski predsjednik predložio prošlog mjeseca i koji podržava načelo ‘nedjeljive sigurnosti’“. Radi se o konceptu na koji se poziva RF, kako bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu. (Navedeno je znakovito u svjetlu moguće kineske invazije na Tajvan!?)

No, s druge strane, zanimljivo je istaći da Kina u Ukrajini posjeduje poljoprivredno zemljište veličine Belgije (na području Dnjipra, tj. na slobodnom području Ukrajine), koje je iznajmila za poljoprivrednu proizvodnju, dok RF istodobno drži pomorsku blokadu ukrajinskih, crnomorskih i azovskih, luka preko kojih se inače izvozi „kinesko“ žito, suncokret i sl.?!

Dakle, za sada je kineska pozicija glede rat u Ukrajini prilično „shizofrena“, odnosno, čini se, da joj, za sada, najviše odgovara neutralno pozicioniranje!

Sjevernokorejski čelnik poslao čestitku Putinu povodom Dana pobjede

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un (blizak Pekingu) poslao je čestitku ruskom predsjedniku Putinu povodom Dana pobjede, izražavajući “čvrstu solidarnost” svoje zemlje s Moskvom, javlja sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Naime, Sjeverna Koreja (nuklearna sila), nedavno je istaknula svoje bliske veze s RF i javno podržala Moskvu oko njene invazije na Ukrajinu, s time da je za sukob u Ukrajini izravno okrivila “hegemonističku politiku” SAD-a i Zapada.

Premijer Poljske: ‘Putin nije ni Hitler ni Staljin. Nažalost, on je opasniji’

Premijer Poljske Mateusz Morawieck je o Putinu iznio da je opasniji od Hitlera i Staljina – „Putin nije ni Hitler ni Staljin. Nažalost, on je opasniji. Ukoliko ga Europa ne zaustavi, Putin će odvesti ruske snage dalje u Europu. Na nama je da odlučimo gdje ćemo zaustaviti Rusiju“, poručio je poljski premijer za britanski Telegraf.

Rat u Ukrajini se nastavlja a ruski oligarsi umiru jedan za drugim

Uz niz misterioznih eksplozija i požara po RF, još jedan niz znakovitih događaja postaje sve duži – onaj misterioznih smrti ruskih oligarha.

Dakle, zapadni mediji sve više pišu o tim sumnjivim događanjima. Naime, CNN je prošlog tjedna pisao o šestorici istaknutih ruskih poduzetnika koji su navodno počinili samoubojstvo od siječnja, dok je Rusija gomilala vojne snage uz granicu s Ukrajinom, do danas. Radi se uglavnom o oligarsima koji su bili povezani ili s državnim plinskim divom Gazpromom ili s njegovim podružnicama, odnosno kooperantima.

Britanski tabloid Daily Mail, također je nabrojio šest smrti posljednjih mjeseci, dok se američki tabloid New York Post, u svezi navedene teme poziva na izvore, prema kojima su “Putinovi otisci” na tim smrtima…

Dakle, razumno je pretpostaviti da su spomenuti oligarsi imali neke „obveze prema RF, odnosno FSB-u“ a kojih se nisu pridržavali!?

REFLEKSIJE RATA U UKRAJINI NA SRPSKI VELIKODRŽAVNI PROJEKT ili druga strana iste rusko-srpske velikodržavne medalje

I kao što piše crnogorski pisac Milorad Popović „racionalno gledajući u odnosu snaga, velikosrbi su u ogromnom problemu. Jer, Srbija koja je centar destrukcije i u BiH i u CG, je okružena zemljama NATO-a. Međutim, uvijek se pravi greška kada se računa na racionalnost diktatora. Naime, Benito Mussolini je u svojim posljednjim danima…, rekao kako nema diktatora koji je normalan čovjek…

Kada imate, dakle, problem s ljudima koji žive u nekom svom svijetu onda morate na svašta računati. Međutim, generalno, njima (Vučiću, Dodiku i kripto-četnicima u CG) ne ide ova situacija na ruku, ali samim tim mogu postati i opasniji.

Britanci o naoružavanju Srbije: Potrošnja Republike Srbije za obranu je skočila u prošlih šest godina za oko 70% 

Još u studenome pošle godine, The Economist je pisao o naoružavanju Vojske Srbije i to oružjem ofanzivnog karaktera, pa izdvajamo sljedeće…

Dakle, po Britancima, potrošnja Republike Srbije za obranu je skočila u prošlih šest godina za oko 70% tj. na 1,4 milijardu dolara godišnje, uz konstataciju da se ostale bivše jugoslavenske republike brinu zbog tih okolnosti. (Radi komparacije ističemo kako je riječ o iznosu/cijeni VRO-e Oluja!) Naime, Srbi su devedesetih godina ratovali sa susjedima koji sada imaju mali vojni proračun, tako da Srbija svojim vojnim proračunom nadmašuje Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju zajedno.

Također vojnim proračunom nadmašuje i Hrvatsku. (Napominjemo kako je prema podacima Svjetske banke iz 2020., BDP po stanovniku u RH bio zamalo dvostruko veći od BDP-a Srbije, iz čega se može zaključiti koliki se teret stavlja pred tamošnje građane. Oni to vjerojatno podnose samo uz pomoć propagande temeljene na „ugroženosti srpstva“, odnosno induciranjem mržnje prema susjedima.) Autor ovog teksta Tim Judah glede toga ocjenjuje kako nikome ne bi smetala okolnost da Srbija samo modernizira svoje oružane snage ali je „problem u bivšem i sadašnjem srbijanskom kontekstu“!

Nakaradne ideje i konstrukti

U ovom se sklopu može sagledati i nedavna odluka novog – starog predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, o ponovnom uvođenju vojnog roka i to u trajanju od 90 dana.

Također se u smislu propagandne potpore velikosrpskom projektu ističe intenzivan rad na filmovima i TV serijama, koji promiču predmetni velikodržavni projekt.

Tako, čestiti bosanski Srbin Dragan Bursać, u svoj kolumni pod naslovom Kustinim stazama četništva, između ostaloga, o srpskoj filmskoj propagandnoj industriji, piše:

…Nagradno pitanje glasi, znate li tko je izgovorio ovu umotvorinu:

“Dobro došli u slobodne srpske planine! Godine 1941. antifašizam je iz BiH preseljen na Taru i jedan čovjek je ušao u historiju tako što je postao prvi antifašista. Njegova sudbina nije bila tako sretna. Njegovo ime je Draža Mihajlović. Mi smo dužni da kažemo da je on prvi antifašista na svijetu”

Ne znate čije su ovo nakaradne ideje i konstrukti? Ovo je kazao Emir Nemanja Kusturica, na otvaranju svog Kustendorfa, na Mokroj Gori.

Eto, tako je i ovaj srbijanski režimski radnik postao ili bolje reći ostao još jedan u nizu ljubitelja srpskih nacističkih kolaboracionista u Drugom svjetskom ratu. Ali ovdje je ponajmanje riječ o Kusturici i njegovoj nevjerojatnoj mimikriji i umijeću da se dodvori svakom srpskom gazdi – od Miloševića nekad – do Vučića danas.

Potpuna normalizacija četnika

Ima jedna druga stvar, a to je potpuna normalizacija četnika, iskonskih fašista u srpskom društvu u javnom diskursu. U toj normalizaciji učestvuju sve sfere javnog mnijenja i ona je takva i tolika da je zapravo nemoguće ući u bilo koju poru društva, a da se ne vide “heroji četnici“…

Tako smo stigli do filma ili kako se to veli “prvog četničkog filma“, što je opet laž u samoj najavi. Naime, vjerojatno ste čuli da se u Srbiji u kinima prikazuje opskurno i bizarno smeće, četnički film “Opkoljeni“ u kome je sve, doslovno sve laž. Jednako kao i vjera da se radi o nekakvim oslobodiocima, a ne koljačima i kvislinzima.“, zaključio je Bursać.

Slično navedenom propagandnom uratku, tako i srpski redatelj Danilo Bećković ovih dana na Cetinju i u okolini tog grada, snima dokumentarnu seriju o Petru II Petroviću – Njegošu u 11 epizoda, pri čemu inzistira na narativu o Crnoj Gori kao o srpskoj državi.

Podsjećamo radi se o državi Srbiji, koja po beogradskom novinaru Gordanu Mišiću, ima i imala je „problema s fašizmom, i koja je imala tri konclogora u glavnom gradu“. Odnosno kako Mišić nastavlja: “’Belgrad ist Judenfrei’, pisalo je u depeši koju je pukovnik SS-a Emanuel Schafer, zapovjednik Gestapoa u Srbiji, juna (lipnja) 1942. poslao u Berlin svom pretpostavljenom Heinrichu Himmleru. Dakle, Srbija je tada postala prva zemlja Trećeg Reicha koja je uspješno ostvarila Hitlerov program ‘konačnog rješenja jevrejskog (židovskog) pitanja’, u skladu s rasnim zakonima nacističke Njemačke“.

Putinova strateška greška

Gledajući razvoj ratne situacije u Ukrajini, mrtve i ranjene ljude, izbjeglice, razrušene gradove, blokirane morske luke…, čini nam se da je Putin na „lajanje NATO-a pred svojim vratima“, odnosno na „postojeće zapadne strateške prijetnje“, trebao, ipak, drugačiji odgovoriti.

Naime, ako je od strane ruskog vrha / Putina procijenjeno da je „liberalna demokracija za RF previše“, odnosno da za nju (RF) predstavlja svojevrstan sigurnosni rizik – zbog brojnih ruskih specifičnosti, Rusija je u tom slučaju, možda, trebala kopirati postojeću i efikasnu kinesku globalnu ekspanziju, temeljenu na agresivnom vanjskotrgovinskom kapitalizmu i tako se „legalno, legitimno i kompetitivno boriti – na tržištu, sa Zapadom“, odnosno s njegovim kompanijama!

Štoviše, ta kineska globalna ekspanzija funkcionira u kombinaciji s „efikasnim“ totalitarnim društvom a kojeg RF „ionako već ima“ (vidi podnaslov o oligarsima), a ne ići u vojno „poravnavanje računa – prije svega sa SAD-om“ – jer u tom sukobu nema pobjednika!

I konačno, pravnički moglo bi se reći da agresija na Ukrajinu predstavlja svojevrsni primjer „prekoračenja nužne obrane“, dok, politološki gledano – „obeščašćuje slavnu rusku vojnu prošlost“, pretvarajući Rusku armiju u ono protiv čega se borila u Drugom svjetskom ratu!

Novi poraz za svetosavsku / srpsku velikodržavnu platformu

Vaseljenska / Carigradska patrijaršija priznala je Makedonsku pravoslavnu crkvu

Patrijarh vaseljenski Bartolomej (Grk, „istočni papa“), ovih je dana na Svetom Sinodu (u Istambulu) priznao naziv Makedonske pravoslavne crkve, kao “Ohridska arhiepiskopija” („MPC OA“), te je naglasio da se nada daljem napretku ovog crkvenog entiteta.

Za sada SPC (Crkva Srbije) nije reagirala, ali je zato RPC naglasila kako ona, usprkos navedenom priznanju, isključivo priznaje kanonska prava SPC-a u Sj. Makedoniji.

U tom kontekstu, analitičari smatraju da nakon ove odluke SPC-u „ostaju još dvije teritorije na kojima joj preostaje biti velikosrpsku bitku – a to su BiH i CG, nakon gubitka Hrvatske i Sj. Makedonije“.

Dakle, odluka Vaseljenske patrijaršije da prizna crkvenu hijerarhiju u Sj. Makedoniji, novi je, težak udarac politici svetosavlja koju vodi SPC, a koja suštinski predstavlja duhovnu platformu velikosrpske politike. (Napominjemo da RPC i SPC patrijarha Bartolomeja smatraju eksponentom zapadnih političkih interesa!)

Vlada Kosova želi podnijeti zahtjev za članstvo u vodećoj europskoj organizaciji za zaštitu prava

Vlada Kosova priopćila je u četvrtak (12.5.2022.) da će podnijeti zahtjev za članstvo u vodećoj europskoj organizaciji za zaštitu prava, Vijeću Europe. Naime, Kosovo želi iskoristiti priliku za članstvo, s obzirom da je RF sredinom ožujka napustila ovu organizaciju.

Temeljne su vrijednosti koje zagovara Vijeće Europe – sloboda izražavanja i medija, sloboda okupljanja, jednakost i zaštita manjina i smatra se svojevrsnom „čekaonicom za EU“!

(Glavna je tajnica Vijeća Europe bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, a sjedište Vijeća je u Strasbourgu, u Francuskoj.)

Čini se da Putin postaje svjestan klopke u koju ga je Zapad „namamio“, no neovisno o tome za očekivati je da neće stati s vojnom kampanjom sve dok Ukrajinu ne odvoji od crnomorske obale i od nje ne „stvori novu Bjelorusiju“. Nadalje, Zapad je počeo vršiti i pojačani pritisak na Srbiju a što vidimo iz prethodna dva navoda. I sad ono ključno:

Dakle, da je Rusiji uspio „Blitz-krieg“ u Ukrajini, tj. da Ukrajinci nisu uspjeli zaustaviti Putinove Ruse, danas bi bile kopneno spojene državne teritorije Rusije, Ukrajine, Mađarske, Srbije, Crna Gore i RS/BiH!

Naravno, navedena bi hipotetička okolnost geostrateški potpuno promijenila sigurnosnu situaciju na području ovog dijela Europe i logično je pitanje, na koji bi se način i gdje, ruska agresija prema Zapadu – zaustavila!?

O autoru

* Tonči Mirić završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši je djelatnik hrvatskog sigurnosnog sustava, te analitičar specijaliziran za Balkan, i države bivše Jugoslavije. Područja interesa: međunarodna politika / odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.