George Soros financira kampanju protiv Brexita

Foto: Fah

Američki milijarder George Soros dao je 453.000 eura britanskoj organizaciji koja zagovara ostanak u Europskoj uniji i pokušava utjecati na glasovanje britanskih zastupnika o završnom dogovoru o Brexitu, rekao je u četvrtak njezin predsjednik.

“Kroz svoju zakladu uplatio je 453.000 eura”, rekao je bivši ministar Mark Malloch-Brown, predsjednik Best for Britain.

Tu organizaciju konzervativni dnevnik Daily Telegraph, zagovornik Brexita, optužuje da se “udružila kako bi isplanirala rušenje Brexita”.

George Soros u Davosu priznao da je Otvoreno društvo u krizi i napao Trumpa, Orbana i Putina!

List piše da će se “kampanja za rušenje Brexita” na nacionalnoj razini pokrenuti potkraj veljače kako bi se “organizirao drugi referendum i izglasao ostanak Velike Britanije u EU-u”.

“Mnogi su razočarani” Brexitom, rekao je Mark Malloch-Brown za BBC u četvrtak. Kampanja bi trebala “pokrenuti javnost radi ostanka Velike Britanije u EU-u kako bi (zastupnici) bili svjesni promjene javnog mišljenja kada parlament bude glasovao” o završnom ugovoru u Brexitu.

Tvrtko Jakovina priznaje – Soros i Otvoreno društvo imali su veliki pozitivni utjecaj na mene i cijelu Hrvatsku

Soros je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj prošlog mjeseca rekao da britanska premijerka Theresa May neće dugo ostati na vlasti i ustvrdio je da Britanci “nisu svjesni” financijskih posljedica Brexita.

“Sadašnje gospodarsko stanje nije tako loše kao što se bilo predviđalo, oni žive u nadi, ali kako vrijednosti valute bude padala a inflacija postane pogonska snaga, padat će životni standard”, obrazložio je.

“To neće ići brzo, ali kad se dogodi, shvatit će da zarađuju manje nego prije jer plaće neće rasti brzo kao životni troškovi”, ocijenio je.

 Viktor Orban: George Soros koristi Europsku Uniju za svoje ciljeve!

Inače, George Soros je osnivač i predsjednik Instituta pod nazivom “Otvoreno društvo” (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, većinom financiranjem nevladinih udruga, koje promiču vrijednosti otvorenog društva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za zaštitu okoliša, prava životinja, rodnu ravnopravnost, feminističke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne političke opcije i dr., pa se postavlja pitanje hoće li osoba koja se toliko zalaže za svačija prava inzistirati da se o njima više informiraju i mladi u obliku građanskog odgoja.

Važno je napomenuti da se upravo od lipnja 2009. godine, uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), radilo na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea, od 1993. do 2008. godine.

George Soros je američki investitor mađarskog podrijetla. Rođen je u Budimpešti i od godine 1936. nosi ime György Soros. Unatoč židovskom podrijetlu obitelji preživio je njemačku okupaciju Mađarske i Bitku za Budimpeštu. Godine 1946. pobjegao je pred okupacijom SSSR-a iz Mađarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku

Godine 1956. je odselio u SAD i preuzeo 1968. upravljanje nad investicijskim fondom (Hedge fondom) u Curaçau. Njegov kasniji Quantum Funds, kojeg je osnovao zajedno s Jimom Rogersom imao je sjedišta u poreznim oazama, kao primjerice u Nizozemskim Antilima i Djevičanskim otocima.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera časopisa Forbes posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara

Soros je bio 2008. s prihodom od 1,1 milijarde dolara najviše plaćeni menadžer hedge fondova.

Osnivač je i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno društvo, organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Institut Otvoreno društvo – Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl, a vrlo je zatvoreni prema svim neistomišljenicima.

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u. Stjepan Mesić odlikovao je Georgea Sorosa – Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno društvo 2002. Poznati članovi Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska bili su: Josip Kregar, Čedo Prodanović, Andreja Feldman, Žarko Puhovski, Tihomir Ponoš i dr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ZK