Havarija broda Bourbon Rhode: Lociran prevrnuti čamac za spašavanje, uočeno i beživotno tijelo u moru

Foto: Marine Nationale

Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea kojemu je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Obitelj šibenskog kapetana Dina Miškića ne gubi nadu, a u nedjelju navečer stigle su i informacije o pronalasku prevrnutog čamca za spašavanje i uočenom beživotnom tijelu u moru, javlja dnevnik.hr.

Francuska tvrtka Bourbon Offshore priopćila je u nedjelju navečer kako su spasilačke ekipe pronašle prevrnuti splav za spašavanje. Taj je čamac pronađen još u subotu navečer, izvijestila je francuska kompanija, a uočio ga je avion koji je pretraživao područje. Prema mjestu pronalaska upućen je komercijalni brod.

> MVEP: ‘Potraga za pomorcima i dalje traje, Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, u kontaktu smo s obitelji kapetana Dine Miškića’

> (FOTO) Potraga za nestalima s potonulog broda kojim je zapovijedao kapetan iz Šibenika: ‘Teško je pronaći nešto u nemirnom moru’

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Rijeka (MRCC Rijeka) doznajemo da je u subotu kasno navečer američki zrakoplov uključen u potragu uočio beživotno tijelo u moru, što je potvrdila i jedna pomorska spasilačka jedinica. Rečeno namje da tijelo nije izvučeno iz mora, odnosno da ga spasioci nisu još izvukli pa se brojka nestalih u potrazi i dalje vodi na 11.

Supruga šibenskog kapetana koji je s posadom u čamcima za spašavanje, zapravo splavima na napuhivanje, morao napustiti remorker Bourbon Rhode svjesna je da još ništa nije izgubljeno.

“Pratimo situaciju, čekamo, nemamo novih informacija. Dina i njegove mornare traže helikopter, avion i deset brodova, a obvezu traženja imaju i brodovi koji se nađu u blizini. Tako da nismo izgubili nadu”, rekla je za 24 sata.

Ocu šibenskog kapetana Mariju Miškiću nije lako. “Strahujemo i iščekujemo vijesti, ali zasad nema ništa novo. Tješi nas što su trojica mornara pronađena živa, još samo da nađu preostalih 11. Kažu mi da u tim splavima ima hrane za deset dana i daj Bože da ga nađu živog i zdravog, nadamo se”, kazao je kapetanov otac, a na pitanje kako se drži mama glas mu je zadrhtao.

“A što da vam kažem, mama će umrijeti od tuge”, rekao je zabrinuti otac. U susjedstvu Miškićevih, na Meterizama u Šibeniku, kažu da je nestali kapetan obiteljski čovjek koji uzdržava oca, majku, ženu i dijete.

“Dino? To vam je jako dobar čovik. Muči se po moru da sve odradi kako treba, za dobrobit obitelji. Supruga ima punu podršku obitelji, rodbine, prijateljica i drugih koji joj pomažu u ovoj teškoj situaciji.

Ima četverogodišnjeg sina i ženu, jako dobro ga poznam i znam koliko voli svoj posao. Pošten je i radi svoj posao kao uzoran i pametan kapetan. Ne možemo ni zamisliti, a kamoli prihvatiti, činjenicu da je potonuo s brodom. U nadi smo da će ga naći živog i zdravog”, rekao je susjed Miškićevih za 24 sata.

Šibenčani se ipak nadaju najboljem. “To je jako tužna vijest, nadam se da će sve biti u redu”, kaže Nikola. “Tužno i za grad Šibenik i za obitelj, normalno da je veliko žalovanje to sad šta se desilo, i šta će biti”, kaže Zoran.

Hrvatska se nada pozitivnom ishodu potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima – među kojima je i kapetan Dino Miškić – i dalje traga.

Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.

Zašto se Bourbon Rhode našao na putu uragana?

– Potraga za nestalim pomorcima je u tijeku. Radi se o 5 – 6 sati razlike u vremenskim zonama i za sada nemam nikakvu novu informaciju, rekao je Branko Skorić, predsjednik šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika gostujući na HRT-u.

Lukša Čičovački, načelnik Sektora za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, traganje i spašavanje i zaštitu mora, smatra kako trenutačno najveći izazov predstavlja ogromno područje ove pretrage.

Izuzetno je teško uočiti osobu u moru ili malu spasilačku splav na tolikom prostoru. Potragu su posljednjih dana otežali i izuzetno loši vremenski uvjeti i loše stanje mora, objasnio je Čičovački dodavši da akcijom spašavanja koordiniraju Francuzi.

– Operacije se prema onome u što mi imamo uvid odvijaju izuzetno organizirano – jučer i danas u potrazi sudjeluje 7 pomorskih i 2 zračne spasilačke jedinice. Mapiracije su podijeljene u sedam sektora i nadamo se da ćemo uskoro imati bolje vijesti, rekao je Čičovački.

Iako tvrtka Bourbon nije bila konkretna što su to točno pronašli sinoć, informacija je pak došla do našeg Ministarstva mora.

– Prema situacijskom reportu kojeg je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros sinoć u kasnim večernjim satima zamijećeno je beživotno tijelo od strane američkog zrakoplova i nakon tog je ta spoznaja potvrđena od jedne pomorske spasilačke jedinice, kaže Čičovački.

Kapetan Lino Sokolić, zapovjednik je broda Uljanik Plovidbe, tankera Champion, koji se također nalazi na Atlantiku, ali srećom daleko od uragana Lorenzo. Sokolić, koji je gotovo 40 godina na moru, kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi zašto se Bourbon Rhode našao na putu uragana.

– Trebalo bi vidjeti okolnosti kako se to dogodilo. Obično se takva nevremena izbjegava, u njih se ne ulazi. Treba vidjeti okolnosti i zašto se to dogodilo, sigurno nitko svojom voljom ne bi ušao u takvo nevrijeme, ustvrdio je.

– Kod takvog nevremena veličina broda nema nekog utjecaja, iako je normalno bolje biti na većem nego manjem brodu. No takvo nevrijeme radi od vas ono što želi, morate se tome prilagoditi i pokušati izaći van. Gledao sam na prognozi to nevrijeme, to je moralo biti strašno, istaknuo je dodavši da u potrazi pomažu i trgovački brodovi koji su se u vrijeme nesreće našli u blizini.

– Ne znam koliko oni mogu pomoći u ovakvim uvjetima, ali barem mogu osmatrati i možda uočiti nekog člana posade na splavi. To je staro pravilo plovidbe da se treba odazvati na svaki poziv u pomoć, istaknuo je Sokolić.

Branko Skorić objašnjava da odluka posade da napusti brod nije laka i ovisi o situaciji.

– U ovakvim uvjetima sigurno nikome ne bi padalo napamet napustiti brod bez valjanog razloga. U ovom slučaju, prema informacijama koje imamo, čini se da je došlo do prodora mora u tanker. Pretpostavljam da je moj kolega u dogovoru sa svojim časnicima odlučio napustiti brod. I oni su to učinili, vjerojatno, vidimo da su trojica spašena. Tu splav koja je teška oko 70-80 kg u takvim ekstremnim uvjetima treba baciti u more i povući konopac koji će aktivirati inertni plin i osloboditi splav iz kontejnera. Ako to ne uspiju napraviti i kontejner krene tonuti hidrostatska kuka na 5 metara dubine će aktivirati i katapultirati splav na površinu. Jesu li oni uspjeli to napraviti i u tim uvjetima napustiti brod, doći do splavi i ukrcati se – ne znam, teško je to reći, nadam se da jesu, rekao je Skorić.

Lukša Čičovački ističe kako je teško u ovome trenutku reći kakve su šanse za spašavanje nestalih pomoraca.

– Ja sam siguran da će francuski kolege sa svim drugim spasilačkim timovima koji se sada nalaze na Atlantiku napraviti sve da pronađu osobe. Hoće li te osobe biti žive ili možda neće teško je reći. To je neizvjesnost u kojoj se sada nalazimo, kaže Čičovački.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr