Hrvatski narodni sabor očekuje da će bošnjačke stranke prihvatiti presudu Ustavnog suda

Foto: fah

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izrazio je u četvrtak očekivanje da će bošnjačke političke stranke na današnjem nastavku razgovora s predstavnicima američke i europske administracije prihvatiti izmjene izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda po apelaciji koju je on svojedobno podnio, a koja jamči legitimno predstavljanje triju naroda na svim razinama vlasti.

“Vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih stranaka pokazati odgovornost kako bi se stvorili uvjeti za izmjene Izbornog zakona BiH i omogućilo formiranje zakonodavnih tijela nakon općih izbora 2018. godine”, stoji u priopćenju za javnost kojega je potpisao Ljubić. Pri tome se pojašnjava da Glavno vijeće HNS-a BiH očekuje da se na današnjem sastanku dosljedno poštuju temeljna načela Ustava BiH kao i odluke Ustavnog suda BiH.

“Svi drugi pravni akti moraju biti usuglašeni s ovim načelima i odlukama što se odnosi i na odredbe entitetskih ustava”, dodaje se.

Ustavni sud BiH poništio je odredbe izbornog zakona na prigovor hrvatske strane koje se tiču popunjavanja mjesta izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, bez kojega se ne može uspostaviti niti nova izvršna vlast u ovome entitetu, ali i državni Dom naroda.
Hrvatske stranke traže provedbu ove odluke kako bi se osigurao narodni legitimitet izabranih predstavnika, dok pak bošnjačke stranke inzistiraju na smanjenju nadležnosti Doma naroda, koji je ključna institucija za osiguranje jednakopravnosti Hrvata.

Ljubić, koji je aktualni saborski zastupnik, pojašnjava kako je Ustavni sud BiH “konstitutivnost naroda proglasio natkrovljujućim načelom svih ustava i zakona u BiH”.

“Poštivanje ovih načela i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona kako bi se ostvarilo legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa, i to na svim administrativno-političkim razinama”, stoji u priopćenju.

Za danas popodne je u Sarajevu zakazan nastavak razgovora vodećih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, uz posredovanje veleposlanice SAD-a Maureen Cormack i posebnog predstavnika EU-a u BiH Larsa Gunnara Wigemarka, prije nego li sljedećeg tjedna Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH donese odluku o raspisivanju izbora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv