Izetbegović: ‘Neće Hrvatska odlučivati kako će BiH biti koncipirana’

Izetbegović
Foto: Fah

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je na Federalnoj Televiziji te je ponovno ustvrdio da se Hrvatska ne treba miješati u pitanje BiH. On je također zaprijetio Hrvatima glede Izbornog zakona.

O najavama SDA i HDZ-a da će se rješenje za Vladu FBiH naći u idućih mjesec dana kaže da namjeravaju ispuniti preduvjet SDA da nastavi razgovarati o modalitetima promjena Izbornog zakona.

– To je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnom nivou, imenovanje predsjednika i zamjenika FBiH, a zatim i prijedlog novog saziva Vlade FBiH. Pitanje je da li u ovome trenutku uopće imamo koalicijski kapacitet za to jer je došlo do nekih slabljenja pozicija SDA u Domu naroda. Pitanje je da li imamo prolaznost za to da krenemo temeljito u imenovanje novog saziva. Ako nemamo dovoljno ruku u Domu naroda za imenovanje novog predsjednika onda ćemo morati rekonstruirati sadašnju Vladu, prije svega dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za boračka pitanja i za obrazovanje.

>Izbori u BiH: Nejasni izborni sustav, prijeti kriza bez presedana

>Dodik podržao Čovićev zahtjev da brojniji narodi u BiH ne preglasavaju manje brojne: ‘Prijedlog HDZ-a je apsolutno fer’

>Vodeći bošnjački akademik Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

>Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

– Ako ne možemo kompletnu Vladu imenovati, onda ćemo morati makar taj korak napraviti. Dakle dva nedostajuća ministarstva, da bi se uopće upustili u priču o Izbornom zakonu. SDA ne može pregovarati i dogovarati u jednoj situaciji u kojoj je ona ucijenjena. Ne želimo uopće takvu atmosferu, ne želimo da na takav način ulazimo u pregovore.

Pozicije SDA i HDZ-a su vrlo udaljene

Tvrdi da još nije došlo do dogovora oko Izbornog zakona. – Mislim da će se nažalost jako teško doći do dogovora, s obzirom na vrlo udaljene pozicije SDA i HDZ-a. Pa i udaljene presude koje moramo implementirati. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić na kojoj inzistira HDZ i sve presude Europskog suda za ljudska prava na kojima insistira SDA. Do približavanja će teško doći ali moramo pokušati – rekao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da SDA od početka stoji na tzv. građanskom principu koji je potvrđen kroz niz presuda Europskog suda za ljudska prava. – Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedalju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona

Izetbegvić dodaje da je HDZ potpisao da će zajedno s SDA naći model koji će implementirati sve ovo.

Nećemo pristati na izborne jedinice

– Nećemo uopće pristati ni na kakve nove izborne jedinice – kategoričan je Izetbegović. Na optužbe da će od FBiH napraviti mostarizaciju odgovara: “Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro.”

Izetbegović kaže da je vidio prijedlog Izbornom zakona koji je Čović uputio međunarodnoj zajednici i da ne misli da je takav prijedlog realan.

– Nije mi jasno na koji način se može učiniti da Sjedić ili Finci budu izabrani u državno Predsjedništvo u kojem je rečeno da to mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak. Kako će Jevrej ili Rom ući u Predsjedništvo? To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se bez ustavne promjene, a ako do njih ne dođe neće biti novog Izbornog zakona. Ovdje se radi o zajedničkoj sudbini i neophodno je doći do kompromisa.

Neće Hrvatska odlučivati kako će BiH biti koncipirana

O prijetnjama Hrvatske kada je u pitanju Izborni zakon Izetbegović navodi da neće Hrvatska odlučivati o tome kako će biti koncipirana BiH.

– Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići naprijed a to vodi ka jednoj normalnoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par desetljeća napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH – ocijenio je Izetbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Federalna Televizija