Kardinal Pell ima još jednu šansu dokazati svoju nevinosti: Hoće li Vrhovni sud uvažiti svjedočenja brojnih svjedoka?

Foto: fah

Kardinal George Pell osuđen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnice zatražio je od australskog vrhovnog suda da sasluša njegovu žalbu. Pell će se Vrhovnom sudu pokušati dovesti u pitanje kako je Žalbeni sud razmatrao njegov slučaj. Kako sada stoji kardinal Pell trebao bi u pritvoru provesti 3 godine, budući da je osuđen na kaznu od 6 godina.

Pellov pravni tim usredotočit će se na to kako je Žalbeni sud, a posebno kako su glavna sutkinje Anne Ferguson i predsjednika Žalbenog suda Chris Maxwell postupili s dokazima drugih svjedoka u slučaju.

Riječ je o svjedocima, od ministranta do zborovođa i orguljaša koji su svjedočili o Pellovim uobičajenim kretanjima odmah nakon nedjeljne mise, kad je bio nadbiskup u Melbourneu.

Njihovo svjedočenje uključivalo je dokaze da je Pell nakon mise uvijek provodio 10-ak minuta sa župljanima, na stepenicama katedrale, da nikada nije ostajao sam u u sakristiji gdje se napastovanje navodno dogodilo, piše Syndey Morning Herald.

Pell je uvijek tvrdio da je nevin zbog svih optužbi za seksualno zlostavljanje djece, a u žalbenom postupku njegov pravni tim ostavio je pozitivan dojam na trojicu sudaca. Međutim, 20. kolovoza Žalbeni sud potvrdio je presudu, a odluka je bila podijeljena, podsjeća Life Site News.

13 argumenata

Pellov pravni tim podino je žalbu i žalbeno ročište je održano 5. i 6. lipnja. Bret Walker, vođa pravnog tima, iznio je 13 argumenata za koje smatra da je sud trebao uzeti u obzir.

Među njima je argument da je presuda neracionalna jer porota nije mogla donijeti odluku koja bi bila lišena “razumne sumnje”, samo na temelju jednog svjedočenja. Drugi svjedok je umro od predoziranja, nakon što je negirao da se zlostavljanje dogodilo.

Osim toga, jedan od glavnih argumenata bio je da se kardinal Pell susreo s župljanima na zapadnim vratima katedrale svetog Patrika u Melbourneu u prosincu 1996., u vrijeme za koje ga je tužilaštvo optužilo za zlostavljanje u sakristiji.

“Ako je bio na zapadnim vratima, tada zakon fizike znači da je doslovno i logično nemoguće da se zlostavljanje dogodilo”, rekao je Walker.

Kako je tekao postupak?

Kada je Pell uhićen zbog višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje, od kojih je polovica ubrzo odbačena, bio je prefekt Svete Stolice za Tajništvo za gospodarstvo, treća osoba po hijerarhiji u Katoličkoj crkvi. Jedan od Pellovih kolega, smijenjeni generalni revizor Vatikanske banke Libero Milone, sugerirao je da je uhićenje kardinala povezano s njegovim radom na borbi protiv korupcije u financijama Vatikana.

Prvi postupak za zločine seksualnog zlostavljanja „iz prošlosti“ protiv kardinala Pella završio je bez presude. Nakon toga uslijedio je drugi proces u kojem je sudsko vijeće jednoglasno odobrilo presudu po kojoj je kardinal kriv. Još jednu optužnicu sud je odbacio zbog nedostatka dokaza.

George Pell rođen je 8. lipnja 1941., za svećenika zaređen 1966., imenovan je pomoćnim biskupom nadbiskupije Melbourne 1987., a nadbiskup metropolit postao je 1996. godine. Sv. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003. godine, a papa Franjo članom Vijeća kardinala 2013., te pročelnikom novoosnovanog Tajništva za gospodarstvo, 2014. godine. Krajem lipnja 2017., nakon dvije godine istrage u Australiji, u dva odvojena slučaja, kardinal je neslužbeno optužen za „zločine seksualnog zlostavljanja iz prošlosti“.

U to vrijeme kardinal je izjavio da je nevin, govoreći da su optužbe lažne i dodajući da je za njega ideja seksualnog zlostavljanja poremećaj. Najavio je da će se vratiti u Australiju kako bi skinuo ljagu sa svojeg imena. Isti dan Sveta Stolica objavila je priopćenje u kojem je istaknuto da je papa Franjo odobrio kardinalu vrijeme mirovanja kako bi se mogao posvetiti obrani u Australiji. Tiskovni ured Svete Stolice 26. veljače 2019. objavio je priopćenje u kojem je rečeno da je papa Franjo potvrdio mjere predostrožnosti koje je kardinalu, po njegovu povratku u Australiju, već odredio mjesni biskup ordinarij. Tim mjerama zabranjeno mu je vršenje javne službe i bilo kakav kontakt s maloljetnicima.

Kardinal Pell je 1. svibnja 2018. godine podnio predstavku o tome da nije kriv Sudu u Melbourneu, koji mu je naredio da se pojavi na suđenju. U prvom slučaju kardinal je optužen za sramotna djela i za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u sakristiji katedrale u Melbourneu 1996. i 1997. godine. U drugom je slučaju optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u bazenu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprave vijeća sudaca o prvom slučaju, koji je započeo 2018. godine, nisu dale rezultata, jer porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu i većinsku presudu. Novi proces počeo je u studenome, s novim porotnicima koji su u prosincu iste godine, na temelju dokaza predočenih sudu, proglasili kardinala Pella krivim. Zbog odredbe koja po australskom zakonu sprečava medije da otkriju činjenice sa suđenja, kako bi se zaštitilo pravo kardinala na pravično suđenje u odnosu na drugi slučaj koji tada još nije bio održan, osuđujuća je presuda objavljena tek 26. veljače 2019. godine. Istodobno je objavljeno da se drugi proces neće održati zbog nedostatka prihvatljivih dokaza.

Na kratkom susretu za novinare 12. prosinca 2018. tadašnji ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, protumačio je da je krajem listopada papa Franjo otpustio kardinala Pella iz Vijeća kardinala zbog navršene dobi. Potom je krajem veljače 2019. godine privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti potvrdio da je petogodišnji mandat kardinala Pella kao pročelnika Tajništva za gospodarstvo, koji je počeo u veljači 2014. godine, završen i slijedom toga je završila i njegova služba u Vatikanu.

Ročište za utvrđivanje kazne održano je 13. ožujka 2019. godine. Kardinal Pell je osuđen na 6 godina zatvora, a od toga mora odslužiti najmanje 3 godine i 8 mjeseci. Kardinal je odmah uložio žalbu na Vrhovni sud u Viktoriji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Sydney Morning Herald/Life News