Komšić se otvoreno usprotivio ravnopravnosti Hrvata u BiH: Reagirao Hrvatski narodni sabor

Foto: snimka zaslona, fah Fotomontaža: narod.hr

Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke, optužio je u petak predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića za podrivanje ustavno-pravnog poretka zemlje i Daytonskog mirovnog sporazuma nakon što je najavio kako će se usprotiviti konstitutivnosti i ravnopravnosti triju naroda.

HNS BiH navodi u priopćenju kako je „konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH i po njegovom tumačenju od za to najmjerodavnije institucije, Ustavnog suda BiH, ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijeloga Ustava BiH, a time i Daytonskoga sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma”.

“Stoga, bez imalo pravne i političke dvojbe, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao izravan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i ne poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma“, navodi se u priopćenju.

U jučerašnjem istupu predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je za hrvatskog člana izabran glasovima Bošnjaka, najavio je kako će se odlučno zalagati za građansku državu te se usprotivio konstitutivnost naroda i etno-nacionalnog političkog predstavljanja, tvrdeći da je to stav i Europske komisije.

>Hrvoje Hitrec: Komšića će se uvijek naći i bit će ih – došlo je vrijeme da se vrati Herceg-Bosna

>Komšić u svoj ured u Predsjedništvu BiH vratio portret Tita te izbacio zastavu Herceg-Bosne

>(VIDEO) Željko Komšić: ‘Točno je, moj je otac bio ljuti komunist, ali ja sam Hrvat, odgajan sam u tom duhu’

>Vlaho Orepić se sastao sa Željkom Komšićem ispod Titove slike

>Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

Iz HNS-a su naveli kako negiranje i odbacivanje načela konstitutivnosti naroda predstavlja neustavno i protudaytonsko djelovanje.

Podsjetili su na dio preambule Ustava BiH po kojoj su Hrvati, Bošnjaci i Srbi konstitutivni narodi te na tumačenje Ustavnog suda BiH iz 2000.

„Ova oznaka (konstitutivnost) u preambuli, stoga, mora biti shvaćena kao jedno natkrovljujuće načelo Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članku III/3. (b) Ustava BiH“, navodi se u presudi Ustavnog suda BiH.

Iz HNS-a su naglasili kako Komšićevi istupi i političko djelovanje predstavljaju dio osmišljene šovinističko-unitarističke agende.

„Spomenute izjave Željka Komšića samo su još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende. Jedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstitutiranje Hrvata, najprije na razini Federacije BiH, a onda i na razini države“, navodi HNS.

Iz ove institucije koja okuplja hrvatske političke stranke, te predstavlja krovno političko tijelo Hrvata u BiH, se najavljuje kako će se držati snažno Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma.

„Najoštrije osuđujemo i odbacujemo navedene antiustavne i antidaytonske izjave Željka Komšića te još jednom poručujemo svima koji podržavaju, zagovaraju i provode unitarističko-šovinističku agendu da će HNS BiH upotrijebiti sva legitimna pravna i politička sredstva kako bi zaštitio ustavno-pravni poredak i hrvatsku konstitutivnost u BiH“, zaključili su iz ove institucije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina