Merkel rekla Putinu da je prekršio međunarodno pravo u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je u nedjelju ruskog predsjednika Vladimira Putina da je prekršio međunarodno pravo “neprihvatljivom ruskom intervencijom u Ukrajini”, a on je njoj rekao kako su poduzete ruske mjere bile prikladne imajući u vidu “iznimno stanje”.

Ruske snage su bez prolijevanja krvi zauzele ukrajinski poluotok Krim na Crnom moru koji ima rusku većinu i gdje Moskva ima mornaričku bazu.

“Kancelarka je ponovno pozvala ruskog predsjednika da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, rekao je u priopćenju zamjenik vladina glasnogovornika Georg Streiter nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika.

Kremlj je priopćio kako je u razgovoru Putin rekao da su ruski građani i oni koji govore ruski u Ukrajini suočeni s prijetnjom ultranacionalista te da su mjere koje je Rusija poduzele potpuno prikladne uzimajući u obzir “iznimno stanje”.

Merkel i Putin su se suglasili kako će Rusija i Njemačka nastaviti konzultacije bilateralno i multilateralno tražeći “normalizaciju” stanja, priopćio je Kremlj.

Putin je prihvatio Merkeličin prijedlog da se uspostavi misija za utvrđivanje činjenica poput kontaktne skupine, možda pod vodstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako bi se otpočeo politički dijalog, stoji u njemačkom priopćenju.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/reuters
Photo: fah