Na popisu i general HVO-a Zlatan Mijo Jelić: Interpol raspisao potjernice za 41 optuženikom iz BiH

Foto: B. Čović, Glas Koncila

Državni sud BiH raspisao je 41 potjernicu protiv optuženih za ratne zločine koji su nedostupni bosanskohercegovačkim organima gonjenja, javlja Bljesak.info.

Potjernice su raspisane putem “Interpola”, a u Sudu BiH naveli su da nemaju saznanja da li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske. Među optuženima je i general Hrvatskog vijeća obrane, Zlatan Mijo Jelić.

> General Jelić hrvatskim političarima i intelektualcima: Suprotstavite se političkoj agresiji na branitelje, Domovinski rat i Hrvatsku!

”Ukupno je nedostupno 45 osoba protiv koji je potvrđena optužnica”, naveli su u Sudu BiH, ne preciziravši zašto za svima nisu raspisane potjernice, javlja BIRN BiH.

> (VIDEO) General Jelić: U BiH se Hrvatima sudi po jednom, a Muslimanima po drugom zakonu

Prema dostupnim podacima, nedostupni su: Fahrudin Alić, Branko Besara, Aničić Nedjeljko, Dragan Dopuđa, Saša Dunović, Branislav Gavranović, Milisav Gavrić, Ante Golubović, Miroslav Hrstić, Jovo Jandrić, Radoslav Janković, Zlatan Mijo Jelić, Milenko Karlica, Duško Kornjača, Borislav Stojić, Rajko Drakulić, Svetozar Kosorić i Adem Kostjerevac. Također, nedostupni organima gonjenja u Bosni i Hercegovini su i Višnja Aćimović, Tomislav Kovač, Nedeljko Matić, Mladen Kurdija, Rajko Kušić, Perica Kustura, Vinko Lazić, Marinko Marić, Zdravko Marinić, Mario Miličević, Miljenko Nogolica, Jovan Novaković, Vide Palameta, Blagoja Vojvodić, Čedo Bogičević, Vinko Papak, Vitomir Popić, Željko Rodin, Drago Samardžija, Bogdan Stevanović, Borislav Stojšić, Marco Vidović i Miloš Zekić.

> General Mijo Jelić: Presudom Šestorci Haški sud dokazao je da je on udruženi zločinački pothvat

Za većinu optuženih za ratne zločine ili genocid navodi se da su državljani Srbije ili Hrvatske. Neki od optuženih već su svjedočili putem videolinka iz Beograda na suđenjima koja se vode na Sudu BiH ili u Haagu, ili su se pojavljivali u medijima.

> Brammertz na skupu SNV-a i Documente: ‘Javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca, tretiraju ih kao heroje’

> Što glavni haški tužitelj Brammertz kaže o radu tog suda? Optužuju li ga njegove vlastite riječi?

Gavni haški tužitelj Serge Brammertz je u utorak, na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, zatražio da međunarodna zajednica nastavi poticati vlasti u regiji da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu suradnju, istrage i suđenja. ”Procesuiranje ratnih zločina i pomirenje u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih nekoliko godina nazaduje, regionalna saradnja je sve slabija. Svake godine je manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz regije unazad dvije godine tretiraju ratne zločince kao heroje”, kazao je Brammertz na konferenciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bljesak.info