Bačić: Novi napadi na Hrvate u Srbiji – još tragičnije što takvi incidenti ne zanimaju hrvatske medije

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Slaven Bačić kazao je u razgovoru za narod.hr kako se uz fizičke napade na Hrvate u Srbiji, krše i ostala prava manjina na koja zakonom imaju prava te da su u obrazovanju, medijskoj pozornosti, kao i sredstvima koja dobivaju Srbi u Hrvatskoj u puno zahvalnijem položaju nego li Hrvati u Srbiji.

Bačić je rekao kako su nedavno dva Hrvata na području Srbije fizički napadnuta uz standardne nazive o ustašama kao i prijetnjama da se isele iz Srbije. Naime, HNV ima poseban odbor koji prati kršenje manjinskih i ljudskih prava te evidentira prijavljene slučajeve. Kao poseban problem naglašava odsustvo reakcije države u bilo kakvom smislu, od pravosudnih tijela i državnih tijela, kao i nezainteresiranost medija kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj.

“Još je tragičnije da takve incidente i stanje Hrvata izvan RH, ni hrvatske medije ne zanima”, kazao je Bačić navodeći primjer kako su “bezbroj puta, pred popis stanovništva ili izbor manjinskih vijeća, pokušavali doći do HRT-a i do emisija kao što je Nedjeljom u 2”.

“Nikada to nije bilo interesantno uredništvu te emisije. Mnogo je zanimljivije bilo dovesti minorne goste iz Republike Hrvatske i Srbije”, smatra Bačić.

Navodi kako se i Srbi u Hrvatskoj ponekad susretnu, u pojedinačnim slučajevima, s povredom ljudskih prava, ali smatra kako se u takvim slučajevima upliću državna tijela, pojavljuju se i reagiraju međunarodne organizacije. “U Srbiji OSCE je vrlo blizak ovdašnjim vlastima i nemaju takav angažman i kritički odnos prema vlasti kakav imaju prema hrvatskim tijelima”, kazao je Bačić te dodao kako se u Srbiji kršenja na nižim razinama i ne registriraju jer policija uopće ne želi napraviti zapisnik.

Kao najteži problem ističe pitanje obrazovanja, jer se “kod nas radi samo o udžbenicima koji su prevedeni sa srpskog jezika. Ovdje se od 1992. godine uči ćirilica i svi udžbenici moraju biti na ćirilici. Ono što je dao prošli ministar to više danas ne vrijedi. I bezbroj je takvih obećanja koja na koncu Srbija ne želi platiti, nego sredstva mora osigurati HNV uz pomoć Hrvatske. Državni ured za Hrvate izvan RH pomaže umjesto Srbije da se to pitanje riješi”, pojasnio je Bačić i kazao kako žele da u školama predaju ljudi iz hrvatske zajednice koji znaju hrvatski, međutim ravnatelji škola to ne dopuštaju.


Obećanja ostala samo obećanja, bez realizacije

Ističe kako su ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i srbijanski premijer Aleksandar Vučić obećali kako će pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku biti riješeno, no pomak nije vidljiv.

“Riješeno je jedino da su se, isključivim naporima HNV-a sa sredstvima iz Hrvatske, prvi put prošle godine tiskali udžbenici za niže razrede osnovne škole i to su bili samo prijevodi sa srpskog na hrvatski. Nedostaju udžebenici za više razrede kao i za srednje škole. I ne radimo izradu novih udžbenika već samo prijevode. Država ni to nije htjela napraviti pa smo napravili mi uz razne opstrukcije. Nemamo nacionalne dodatke za povijest, zemljopis, glazbeni i likovni, iako imamo kapaciteta za to napraviti”, rekao je Bačić.

Navodi kako se u Srbiji, pod izlikom da se radi o europskim zahtjevima, radi privatizacija svih lokalnih radio postaja, čime će njihove emisije na radio stanicama Subotici, Baču, Somboru biti ugašene. “Sve nacionalne manjine se bune protiv toga, ali u Beogradu sluha za takve stvari nemaju”, dodao je Bačić.

Prema propisma u Srbiji, Hrvati imaju pravo na službenu upotrebu jezika na cijelom području općine Subotice i šest vojvođanskih sela, no kako kaže u većini njih praktične posljedice tog propisa ne postoji iako je borba za takvo pravo u pravilu bila jako duga.

Srbija ne poštiva dogovor o garantiranom mandatu

Na upit da napravi paralelu između prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, Bačić ističe kako je teško praviti usporedbu, ali ipak dodaje kako Hrvati u Srbiji nikad nisu radili pobunu protiv svoje zemlje i uvijek su bili lojalni građani.

“Nama je izuzetno važno pitanje garantiranih mandata koje je dogovoreno između dvije zemlje, ali Srbija ni danas to ne ispunjava i tome se najoštrije protivi. A to je naš politički zahtjev, da imamo svog predstavnika u parlamentu što je izuzetno važno kao što Srbi u Hrvatskoj imaju”, pojasnio je predsjednik HNV-a.

Po njegovu mišljenju pitanje i u pitanju obrazovanje razlika je neusporediva jer srpska zajednica u Hrvatskoj ima daleko sređenije stanje, pogotovo u zadnjih destak godina – od udžbenike, statusa manjinskih škola do predavača. Srbi imaju i srpsku pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu, dok Hrvati u Srbiji imaju tek naznaku da ostvare nekakav hrvatski školski centar.

“Ali ako znate da Srbija neće dati ni dinara za udžbenike, a kamoli za centre. I dalje obje strane traže osnivanje katedre za jezik, srpskog u Hrvatskoj i hrvatskog u Srbiji”, kazao je Bačić.

Osim spomenutog radijskog informiranja Hrvati imaju svoj prostor i na televiziji Vojvodina i tu je, smatra Bačić, jedino gdje situacija možda prevaže u korist Hrvata u Srbiji, ističući kako se tu radi o pokrajinskom mediju, dok “Pupovac može dovesti sve medije u Hrvatskoj. Mi da odemo u Zagreb i bilo koga posjetimo od ministarstava do Sabora i da o bilo kojem pitanju razgovaramo, ni jedan hrvatski medij neće doći da čuje što želimo i koji su naši problemi”, pojašnjava Bačić.

Dodaje kako su sredstva koja se  izdvajaju za srpske projekte u Hrvatskoj i hrvatske projekte u Srbiji neusporediva. Iako Hrvati u Srbiji formalno imaju instituciju koja brine o kulturi, resursi i proračun su ograničeni sa svega troje zaposlenih  Prema njihovim izračunima radi se o višestruko manjim izdvajanjima za hrvatsku zajednicu u Srbiji nego li srpsku u Hrvatskoj.

Kao poseban problem navodi i izbore za manjinsko vijeće koje će se održati ove jeseni. “U Hrvatskoj je nezamislivo da se za srpsko nacionalno vijeće uključi SDP ili IDS, a ovdje je to sasvim normalno da velike stranke uključe svoju političku strukturu i ovladaju manjinskim vijećima. To vam je kao David protiv Golijata”, izjavio je Bačić u razgovoru za narod.hr pojašnjavajući kako je to jedna bitna razlika jer postoji opasnost da velike stranke ovladaju manjinskim vijećima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: matis.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.