Poskok.info uputio apel zastupnicima u BiH i Hrvatskoj zbog Faktografa i njegovog BiH pandana

brkan vidov poskok.info
Foto: snimka zaslona: fotomontaža: narod.hr

Medijski portal Poskok.info u BiH uputio je javni srpskim i hrvatskim zastupnicima u BIH te saborskim zastupnicima u Republici Hrvatskoj za zaštitu sloboda neovisnih medija. Apel je posljedica cenzure koju sustavno izvršavaju takozvani portali za provjeru činjenica, Faktograf u RH i Zašto ne u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

> U ime obitelji još prije 4 godine upozorila Vladu na cenzuru na Facebooku: Kada će Plenković reagirati?

> Slučaj prof. Marušića i The Lanceta: Narod.hr od Faktografa zatražio ispriku i demanti neistina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nova cenzura od Faktograf.hr i Raskrinkavanje.ba nakon što je FB uvažio žalbu Narod.hr-a

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

“Poštovani prodaytonski zastupnici u BIH, vi koji poštujete ustav i zakone naše zemlje, i dio ste zakonodavne vlasti u BiH i FBIH. Poštovani Saborski zastupnici u RH.

Želimo vam skrenuti pažnju na užas koji se događa oko cenzure medija u BIH i RH nasilja koje nad nama provodi Darko Brkan u BIH preko Udruge “Zašto ne” te Petar Vidov, preko udruge Faktograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o ideološkim ekstremistima, ekstremno pristranim ljudima sklonima radikalnim političkim opcijama, jako sumnjivim likovima sumnjive prošlosti koji su se ugnjijezdili na mjesta “neovisnih” fact checkera , kao regionalnih servisa za Facebook.

Obojica njih, ne čine to neovisno, nego putem FB alata koji su im na raspolaganju, guše jačinu i doseg ideološki nepodobnih portala.

>Financira li Soros ‘organizacije za provjeru činjenica’ u Hrvatskoj, BiH i Srbiji?

Razlog može biti najobičnija pogreškica, no cilj je isti: Ograničiti doseg. Primjerice primili smo kaznu od njih kada smo prenijeli izjavu čovjeka koji je tvrdio da postoji sumnja da je virus u Kini proizveden umjetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako to nije naša tvrdnja, naše ustavno pravo je da to prenesemo. Informacija je da to neki čovjek tvrdi a ne da je to kategorička istina. Na čitatelju je da sam zaključuje. Kažnjeni smo nakon toga od strane Faktografa.

Smanjen nam je doseg FB stranice. Pisali smo Faktografu, milosti nije bilo.

Nakon što je sam US predsjednik izjavio to isto – Da postoji realna sumnja da je virus u Kini umjetno stvoren, ponovno smo pisali Faktografu i ponovno je s druge strane bila šutnja.

Nisu nam u našoj državi, gdje nam Ustav jamči slobodu pisanja, skinuli ograničenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Vidovo potom nastupa u jednoj emisiji i otvoreno priznaje:

Jeste li svjesni što ovo priznanje znači?

Mi ne nadziremo Index, velikima se dogodi da promaše vijest usred toliko vijesti. Uglavnom nadziremo manje portale.

Jeste li svjesni što ovo priznanje znači? Ono znači da Faktograf ima monopol na distribuciju sadržaja u RH. Grupa leftarda, ekstremista i nihilista nadzire kompletan medijski sadržaj u RH i odlučuje koliko će očiju u RH vidjeti pojedinu vijest.

Ako je vijest lažna no ideološki prihvatljiva i objavio ju je Index, Index neće biti kažnjen kako bi i dalje mogao distribuirati sadržaj neograničeno. Jer Index podupire nihiliste iz grupacije Možemo npr.

Ako istu vijest prenese narod.hr on će biti kažnjen. Jer njega Petar Vidov nadzire.

Evo vam sličan primjer iz BIH.

Prije par dana smo prenijeli video s portala Istraga.ba, koji je ideološki podoban bratu od Petra Vidova u BIH, bratu po cenzuri.

Istraga.ba je objavio snimku mladića iz Zapadnog Sarajeva, kako ruši tablu u čast Ratka Mladića, ratnog zločinca, u Istočnom Sarajevu. Prenijeli smo tu vijest na svoj FB page, i iznad nje napisali pohvalan komentar “Respect čovječe”. Nakon toga smo kažnjeni da širimo nasilje u javnom prostoru i FB nam je ponovno ograničio doseg. Međutim stranica Istraga.ba nije kažnjena. Kako je to moguće?

Centrala u Sarajevu na osnovu istog videa, ne kažnjava bošnjački portal no kažnjava hrvatski, i to onda kada se pohvalno izrazi o djelu čovjeka koji je uništio simbol koji veliča počinitelja genocida u Srebrenici. Od Bošnjaka nismo dobili nikakvu potporu iako smo nizu bošnjačkih medija pisali molbu da nas podrže u borbi protiv Facebooka i Facebook policije u BIH u ovom slučaju, jer smo nepravedno kažnjeni. Nitko se nije javio. Toliko koliko je njima stalo do Srebrenice i istine o njoj. Kažnjavanje Poskoka je prioritet. Srebrenica je na drugom mjestu.

Primjer Klix.ba

Imamo novi primjer: Klix.ba je jučer objavio lažnu vijest da je Dragan Čović u Neumu pristao na smanjenje uloge doma naroda i da je dogovor postignut. Vijest je plasirana jasno kao laž, da stvori pritisak i unese nemir među Hrvate, posebno među oporbu.

Do danas nema demantija Klixa, isprike, Facebook čekeri nisu kaznili klix.

Ovo je najjasniji dokaz da te dvije udruge u BIH i RH krše Ustave BIH i RH, i putem Facebooka, na suverenom teritoriju BIH i RH, provode monopol u distribuciji sadržaja.

Iako se radi o socijalnim mrežama one svoj rast mogu zahvaliti upravo medijima. Samom objavom medijskog sadržaja i ta socijalna mreža postaje izdavač ili reizdavač sadržaja. Kontrolom dosega, FB je postao monopolist ne samo sadržaja na tlu BIH i RH nego i distribucije sadržaja.

Toliko je jak da je u stanju odrediti unaprijed, svojim algoritmom pobjednika izbora u svakoj od ovih država.

Vlast u BIH i RH ne pripada Facebooku nego narodu. Narod je taj koji odlučuje što je istina a što ne. Ne Facebook.

Ako ne reagirate na vrijeme iduće izbore ne trebate se obraćati narodu, za vlast nego Vidovu i Brkanu.

Za Brkana odavno znamo da je dio radikalne bošnjačke skupine

Za Brkana odavno znamo da je dio radikalne bošnjačke skupine intelektualaca, da se bori protiv Ustava BIH i dokidanje ustavnih prava našem narodu. Sudjelovao je u kriminalnoj aferi Metak, sa Suljagićem i Bajrovićem kada su natojali kompromitirati islamsku zajednicu, kaznenim djelom lažne prijave metkom. Koji su sami sebi poslali na Suljagićevu adresu, a Brkan je u tom kaznenom djelu poslužio ovoj dvojici kao “fact cheker”, potvrđivač istine, koji je na policiji kazao da je bio svjedok kad je Suljagić došao doma, otvorio kaslić i u njemu pronašao kovertu s metkom. Bile su dvije koverte. Jedna je stigla. Drugi metak još luta.

Taj i takav čovjek odlučuje o istini i ima ogroman utjecaj na naše društvo i distribuciju sadržaja.

> Prof. Lauc: ‘Petar Vidov, urednik Faktografa, nema nikakvu školu? Molim provjeru!’

> Cenzura na FB: Faktograf.hr zaustavlja širenje vijesti o prosvjedu u Kanadi na Narod.hr

Ovim apelom želimo vam skrenuti pozornost na ono što se događa, da u BIH , FBIH parlamentu i Saboru RH predložite doradu zakona o medijima, te propišete visoke kazne za udruge koje se bave FactCchekingom a za koje se utvrdi da su zloporabile svoju moć i bavile se cenzurom i gašenjem nepoćudnih medija.

Posebno je ova tema osjetljiva za BIH. Kako u FBIH kantoni imaju isključivu nadležnost za medije, apeliramo na zastupnike u svim kantonalnim parlamentima FBIH, posebice u onima s hrvatskom većinom da pripreme set zakona, kojima bi se omogućio kazneni progon udruge poput “Zašto ne” koju vodi Darko Brkan i kako bi nam bilo omogućeno da ih tužimo za nanošenje štete ne samo nama. Nego cijelom BH društvu.

Kako biste shvatili zašto vam pišemo prvo par pravnih činjenica:

-Medijski monopol je kazneno djelo. U svakoj zemlji svijeta pa tako i u BIH.
-Onaj tko ostvaruje medijski monopol odlukama države bude kažnjen i dio medija mora ugasiti.
-Medijski monopol ne odnosi se samo na kontrolu medija nego i na kontrolu distribucije medije.
-Onaj tko ima monopol distribucije sadržaja, tko potpuno nadzire smanjenje distribucijskog dosega jednog medija, te može -utjecati na povećanje dosega drugog medija, nadzire kompletno društvo. On je potpuno u kaznenom prekršaju. On je -potpuni monopolist.

Ako ne stanete u obranu slobode medija od ideološke policije Faktografa i udruge “Zašto ne” ne samo našeg medija nego niza neovisnih medija u RH i BIH, tužit ćemo i vas za podrivanje ustavnog poretka RH i BIH. A vaša imena javno ćemo objavljivati kao imena zastupnika koji dopuštaju da psi krvosljednici, čije CV-e Zuckerberg uopće nije provjerio, određuju što je istina a što ne i što ljudi u BIH i RH imaju pravo čitati a što ne.

Niste izabrani po Facebookovim pravilima korištenja. Vi ste izabrani na vaša mjesta prema Ustavu RH i Ustavu BIH i odgovarate narodu, a ne Facebooku.

O tome tko je Brkan već smo vam opisali. Dodajmo ovome da je sudjelovao u protuustavnom paležu zgrada 2014. i potpori anarhiji na ulicama, čak je sudjelovao i u protupravnom lišavanju slobode hrvatskih i srpskih zastupnika u zgradi Parlamenta BIh u Sarajevu, za što uopće nije odgovarao, kao ni za palež Arhiva u Sarajevu. Iako je bio vidno upleten u sav taj kaos.”, zaključuje se u apelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.