Slučaj prof. Marušića i The Lanceta: Narod.hr od Faktografa zatražio ispriku i demanti neistina

Foto: Narod.hr, snimka zaslona, montaža narod.hr

Prošle smo godine pod naslovom Dr. sc. Matko Marušić: ‘Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini’ na našem portalu iz Hrvatskog tjednika prenijeli članak prof. dr. sc. Matka Marušića u kojem on navodi ono o čemu ovih dana govori i The Lancet. Dr. sc. Marušić u njemu tvrdi da je virus SARS-CoV-2 napravljen u kineskom laboratoriju, a zbog objave članka smo doživjeli pokušaj cenzure i smanjenje dosega od strane Faktografa.

Gotovo godinu i pol od objave članka prof. Marušića, nakon objave The Lanceta, zatražili smo ispriku od Faktografa i da objave članak koji je i Narod.hr objavio te demanti neistina koje su ranije iznijeli.

> Dr. sc. Matko Marušić: ‘Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini’

> Prof. dr. sc. Marušić: Faktograf.hr brani kineski režim od sumnje da je lagao o virusu SARS-2-CoV

> Ugledni medicinski časopis objavio novo mišljenje o podrijetlu korone nakon 18 mjeseci kritika

> Prof. Marušić pravobraniteljici: Svoja ljudska prava ne dam ni Faktografu ni Vama

Zahtjev donosimo u cijelosti:

“Poštovani,

prošle godine, u srpnju, pod naslovom Dr. sc. Matko Marušić: ‘Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini’ na portalu Narod.hr iz Hrvatskog tjednika prenijeli smo članak prof. dr. sc. Matka Marušića u kojem on navodi ono o čemu ovih dana govori i The Lancet. Dr. sc. Marušić u njemu tvrdi da je virus SARS-CoV-2 napravljen u kineskom laboratoriju.

Faktograf.hr navedeni je članak u rujnu 2020. godine  ocijenio  s ocjenom “Netočno”, a osporavanje ocjene od strane Narod.hr-a nije prihvatio, nego ga je bez objašnjenja odbio. Smanjivanjem dosega portala isti nam je nanio veliku poslovnu štetu.

Godinu dana kasnije pokazalo se kako Faktograf nije bio u pravu. Ugledni medicinski časopis The Lancet nedavno je pristao objaviti novi komentar koji razmatra mogućnost da su laboratorijska istraživanja mogla imati ulogu u pojavi virusa SARS-CoV-2, čime je još jednom potvrđeno kako je smanjivanje dosega Narod.hr-u od strane Faktografa – bilo neopravdano. Vidimo da našu objavu komentara u The Lancetu – niste cenzurirali kao što ste to prije godinu i pol dana učinili s komentarom prof. Marušića.

Očekujemo da se javno ispričate i prof. Marušiću i portalu Narod.hr te objavite komentar iz The Lanceta koji danas potvrđuje teze prof. Marušića iznesene prije godinu i pol dana te tako demantirate neistine koje ste iznijeli u članku od 8. rujna 2020. godine https://faktograf.hr/2020/09/08/matko-marusic-bez-ikakvih-dokaza-tvrdi-da-je-koronavirus-pobjegao-iz-laboratorija/?fbclid=IwAR39G4CxYmyXmeInPtPTFoCGJtEZKtyoJ120CmoMtyYi6dSS9taqK7ZboO8.

Podsjećamo da je Narod.hr u žalbi od 15. rujna 2020. godine naveo kako  Faktograf.hr ima pravo vjerovati i iznositi drugačija mišljenja o SARS-2-CoV-u od onoga koje zastupa prof. dr. sc. Matko Marušić, s obzirom da se o virusu u srpnju 2020. godine, jako malo znalo. Istovremeno, Faktograf nema pravo ocijeniti članak Narod.hr-a kao “netočan” samo zato što se Faktograf.hr ne slažu s prenesenim riječima i mišljenjem prof.dr.sc. Matka Marušića. Smanjenje vidljivosti teksta i portala Narod.hr na Facebooku predstavlja kršenje ustavno pravo prof. Marušića na izražavanje vlastitog mišljenja i to o području u kojem je poznati stručnjak kao i pravo uredništva Narod.hr-a na slobodu uređivanja.

Točnim se pokazalo i da to što jedan znanstvenik/skupina znanstvenika kritizira ili osporava/donosi drugačije informacije od drugog znanstvenika ne znači da je jedan od njih u pravu, a drugi u krivu ili da je “nepouzdan izvor”, već da su dva znanstvenika u sporu, a na pojedincu je ocijeniti čiji stav smatra najplauzibilnijim. Legitimno je citirati i jednog i drugog znanstvenika, a cenzura je i nasilje nametati uredništvima medija koje će  znanstvenike prenositi.”

> Faktograf cenzurirao Narod.hr, zašto ne cenzuriraju sada The Lancet? 

> Marušić obnovio prijavu pravobraniteljici protiv Faktografa zbog cenzure: Najavio daljnje korake u slučaju ignoriranja 

Podsjetimo, nakon objave članka u The Lancetu, prof. Marušić je obnovio prijavu pravobraniteljici protiv Faktografa zbog cenzure. Odgovor zasad još nije dobio.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.