Postignut sporazum dva HDZ-a u BiH o zajedničkom djelovanju na ustavnim reformama i izbornog zakona

Foto: fah, Facebook - Ilija Cvitanović Fotomontaža: narod.hr

Čelnici dvije najsnažnije hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. potpisali su u petak sporazum o suradnji kojim je predviđeno zajedničko djelovanje na ustavnim reformama i promjenama Izbornog zakona te zajedničkom djelovanju u vlasti s ciljem ostvarivanja jednakopravnosti tamošnjih Hrvata i usmjeravanja BiH ka članstvu u EU i NATO savezu.

>Izborno povjerenstvo potvrdilo Razima i Anela za zastupnike Hrvata u Domu naroda Federacije

>Analitičari nasuprot Komšiću objašnjavaju kako su kolektivna prava naroda u BiH u samom temelju Europe

>Komšić u svoj ured u Predsjedništvu BiH vratio portret Tita te izbacio zastavu Herceg-Bosne

Sporazum su nakon susreta dvaju izaslanstava potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović s ciljem, kako je priopćeno, “postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”. Oni su istaknuli kako je od ključne važnosti osigurati zajedništvo u procesu ustavnih promjena u kojim bi hrvatski narod trebao “osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza”.

Čelnici su najavili kako će dva HDZ-a koordinirano sudjelovati u procesu ustavnih promjena, promjenama Izbornog zakona, provedbi odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoja stajališta oko svih važnih pitanja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se osigurala provedba presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić te Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i drugi potrebno je mijenjati Izborni zakon BiH, ali i ustav zemlje, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Hrvatske stranke pri tome očekuju da će se uz prava svih građana, uključujući i manjine, zajamčiti jednakopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda Srba i Bošnjaka.

Dva HDZ-a su se sporazumom obvezala da će sudjelovati u vlasti sukladno rezultatima posljednjih izbora te zajednički donositi odluke u zakonodavnoj vlasti.

Raskolom HDZ-a BiH 2006. godine iz njega se izdvojio HDZ 1990., do čega je došlo zbog različitih pogleda u stranci na ustavne promjene potrebne za ispunjenje standarda u približavanju Europskoj uniji. Dva HDZ-a su 2011. godine ponovno revitalizirala rad Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH kod donošenja najvažnijih nacionalnih odluka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina