Provokacija patrijarha Porfirija u Crnoj Gori: Tko je iz Vasojevićeva ‘stabla’, zna da pripada Srbima!

porfirije
Foto: Snimka zaslona

U općini Berane na sjeveru Crne Gore Srbi čine relativnu većinu od 43% stanovništva, ali to nije spriječilo patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da javno kaže okupljenima dan prije ustoličenja mitropolita budimljansko-nikšićkog:

“Neka bude tko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korijene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće pripadati srpskom narodu.”

O crnogorskoj orijentaciji velikog dijela plemena Vasojevića, kao i otporu Crnogoraca velikosrpskom ekstremizmu nakon stvaranja Jugoslavije i u Jugoslaviji, možete pročitati zanimljiv članak iz pera poznatog crnogorskog domoljuba Novaka Adžića u članku:

Nekoliko činjenica o tragediji Crne Gore i Crnogoraca nakon 1918. godine

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije negirao je da SPC ima pretenzije na teritorij Crne Gore, da ugrožava suverenitet i da se bori za vlast, tvrdeći da „oni koji to govore obmanjuju narod“. Ovo je poručio obraćajući se u subotu, 25. rujna, vjernicima okupljenim ispred manastira Đurđevi stupovi u Beranama (Crna Gora), gdje u nedjelju 26. rujna treba se obaviti čin ustoličenja novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, piše slobodnaevropa.org.

Osvrnuvši se na javne kritike u Crnoj Gori što nije spomenuo crnogorski narod u svojim govorima u Crnoj Gori, patrijarh SPC-a je rekao da ta crkva poštuje one koji se deklariraju Crnogorcima:

„Netko je kritizirao da nisam izgovorio ‘crnogorski narod’. Neka bude tko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korijene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće pripadati srpskom narodu“, rekao je Porfirije čije je riječi pratio pljesak okupljenih, nastavivši riječima:

“To ne znači da mi ne prihvaćamo, ne razumijemo i ne poštujemo i one koji žive pored nas, a deklariraju se, osjećaju da su Crnogorci. U crkvi Kristovoj međutim, nema ni Srbina ni Crnogorca, nema Albanca ni Hrvata… nema apsolutiziranja bioloških konteksta svoga postojanja“, zaključio je patrijarh Porfirije svoju tezu o Crnogorcima.

Berane je grad na sjeveroistoku Crne Gore gdje živi značajan broj građana koji se nacionalno izjašnjavaju Srbima i vjernici su SPC-a, ali nisu većina stanovništva prema popisu iz 2011. godine. U Beranama živi 42,96% Srba, 26,02% Crnogoraca, 17,72% Bošnjaka muslimana, 5,76% Muslimana i dr.

Svečanom dočeku patrijarha Porfirija prisustvovalo je nekoliko tisuća građana Berana, drugih gradova Crne Gore i susjednih država.

Na skupu je bio veliki broj ljudi koji je nosio zastave Srbije, ali ne i Crne Gore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnaevropa.org