Slaven Raguž: ‘Pozivanje na ‘jedinstvo’ je zapravo poziv na nastavak mentalno-komunističkog jednoumlja’

Foto: Facebook, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ne prođe niti jedan javni nastup ili prigoda u kojoj aktualno političko vodstvo Hrvata u BiH ne odapne strelicu kako je „jedinstvo Hrvata na ovim izborima“ potrebnije nego ikada. Očigledno neki smatraju kako patimo od amnezije, pa radi toga idemo malo o tom „jedinstvu“.

> Hrvatska republikanska stranka: Plenković u Mostaru – red vijenaca, red meze, red probranih

HRS se zalaže za poštivanje legitimiteta volje ne samo hrvatskog naroda, nego svih naroda koji žive u BiH. Samo Hrvati imaju pravo birati svoje predstavnike u vlasti, pa makar krivo izabrali. Jednako tako i svi drugi narodi. No, legitimitet ne može i ne smije biti moneta za potkusurivanje, kao što su to od tog pojma uradili aktualni predstavnici hrvatskog naroda u ove 4 godine. Sjetimo se kako su Hrvati u zakonodavnoj vlasti Srbima nametnuli Milana Dunovića iz stranke Željka Komšića kao potpredsjednika Federacije, čovjeka koji je imao 1179 glasova u Kantonu Sarajevo. Svaka sličnost sa Živkom Budimirom nije slučajna. Sjetimo se kako su Hrvati netom nakon prošlih izbora glasovali i za prepuštanje mjesta ministra prometa (mjesto koje pripada hrvatskome narodu) Slavku Matanoviću, još jednog iz plejade „patriota“ DF-a Željka Komšića. Sjetimo se isto tako kako su Hrvati glasovali i za najvećeg od Komšićevih patriota Emira Suljagića kao zamjenika ministra obrane.

> Slaven Raguž: Plenkovićev posjet BiH bit će protokolaran, tek u budućnosti ćemo vidjeti više

Treba li se prisjećati kako su Hrvati u izvršnoj vlasti stopirali izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda s kojim bi se pokrenuo prestanak krađe novaca drugih županija od strane Sarajeva? Treba li se prisjećati donošenja zakona o akcizama, kladionicama, o pravilnicima o upošljavanju u javnim institucijama i dr. koji su svi redom išli na štetu Hrvata u BiH. Uostalom, postavljamo samo jedno pitanje: je li i po čemu i u jednom segmentu društveno-političkog života Hrvatima kao narodu i Hrvatu kao čovjeku i po čemu bolje živjeti u BiH nakon 4 godine vladavine HDZ-a BiH u odnosu na 4 godine vladavine protuustavno nametnute Platforme?

Nakon što se iskreno sagledaju sve ove činjenice, pozivati na jedinstvo prije izbora (a ne nakon) nema nikakve veze s nacionalnim interesima, nego isključivo s partijskim interesima pojedinaca koji su monopolizirali društvo u kojem živimo. Poštovana gospodo, jedinstvo se gradi osobnim primjerom, a ne floskulama. O kakvom vi jedinstvu govorite i za kakvo jedinstvo se tobože zalažete ako se zna kako sve što ste stekli niste stekli osobnim radom nego parazitajući na proračunu. Dok običan čovjek mora tražiti vezu za odobrenje kredita, vaše gospodske stanove i silne nekretnine su plaćene novcima javnih poduzeća, proračunskih korisnika i poreznih obveznika. Dok običan čovjek mora sanjati jednakost pred zakonom, jednake uvjete upošljavanja, jednake uvjete obrazovanja, jednake mogućnosti uspjeha u životu, vi ste privatizirali javna poduzeća i institucije upošljavajući bližu i daljnju rodbinu, privatizirali obrazovanje gdje se svako zvanje i znanje može kupiti novcem, privatizirali svaku poru života, jer nije bitno što i koliko znaš i umiješ, nego čiji si i od kuda dolaziš.

> (VIDEO) Izetbegović o ‘potkopavanju bošnjačke pozicije’ i ‘predimenzioniranoj priči da su predstavnici Hrvata birani bošnjačkim glasovima’

Prema tome, vaše pozivanje na „jedinstvo“ nije ništa drugo nego poziv na nastavak mentalno-komunističkog jednoumlja, osobito nakon što ste sve one koji su protratili 4 godine legitimnog mandata nagradili vodećim mjestima na „jedinstvenim“ listama.

Zato, prije nego kažete ikome kako je glas za HRS „rasipanje glasova“, iskreno narodu i nama koji smo vas podržali prije 4 godine podnesite odgovornost za, do sada, neučinjeno. Na kraju, jednako tako molimo, ne stavljajte nas u isti koš s HDZ-om 1990 i priljepcima, jer za razliku od njih, HRS gaji politiku koja nema izvješene cijene, pa je samo pitanje tko je voljan istu platiti za političko djelovanje.

Isključivi cilj naše politike je ulazak u sustav vladanja kako bi u roku od 4 godine u ropotarnicu povijesti poslali sve vas mentalne komuniste koji nas raseliše po svijetu svojom oholom, pohlepnom, sebičnom i slijepom politikom. Ne znamo hoćemo li u tome uspjeti, jer ste privatizirali i izborni proces, ali sigurno je da, unatoč svemu, nećemo posustati.

Slaven Raguž predsjednik je Hrvatske republikanske stranke u Bosni i Hercegovini. Rođen je 28. rujna 1978. u Mostaru. Srednju školu završio s odličnim uspjehom pri gimnaziji Fra Dominika Mandića u Mostaru, visoku stručnu spremu stekao pri Universita’ di Catania u Italiji s maksimalnim uspjehom, a postdiplomske studije okončao pri Centru za Interdisciplinarne znanosti u Sarajevu, gdje je od strane London School of Economics, Universita’ di Bologna i Univerziteta u Sarajevu stekao zvanje Magistra znanosti. Od 1998. do 2000. radio je u službi socijalne skrbi «San Paolo» u Acirealeu s adolescentima i socijalno devijantnim osobama. Od 2000. do 2002. unutar regionalnog projekta EU za Siciliju, radio je u centru za socijalnu integraciju maloljetnih delikvenata u Aci San Antoniju. Od 2002. do 2003. radio je u Mostaru pri biskupijskom Caritasu Mostar. Prije 11 godina dobio je dozvolu za rad kao ovlašteni sudski tumač za talijanski jezik. Od 2003. do 2005. radio je kao voditelj odjela marketinga u UniCredit Zagrebačke banke, a od 2005. do danas radi u HT– u Mostar u odjelu za marketing poslovnim korisnicima.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr