Šola: Islamski svijet ne želi ni rodnu, ni spolnu ravnopravnost niti zapadne vrijednosti

Ivica Šola, talibani
Foto: Sisačka biskupija, Fah: fotomontaža : Narod.hr

Šteta koju američka politika čini Europi svojim izvozom demokracije i ljudskih prava u zemlje islamskog svijeta, koje te vrijednosti i tako ne žele, nemjerljiva je. Najprije su rušili Gadafija, izazvali tzv. arapsko proljeće kako bi namjesto diktatorskih ustrojili demokratske poretke. Kad ono, nakon demokratskih izbora u te zemlje na vlast došli najgori islamisti. U tom kaosu najviše je stradala Europa, preplavljena milijunima izbjeglica i masovnim terorističkim činima. Netko će s pravom reći da su ljudska prava i američki izvoz demokracije u islamske zemlje, pa i Afganistan, samo pokrivalo za pljačku prirodnih resursa. No to je samo djelomično točno, što možemo pokazati i na primjeru Afganistana, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

(…)

I u drugim islamskim zemljama, pa i onima pogođenim tzv. arapskim proljećem, prema istom istraživanju, ogromna većina, pa i u Tunisu ili Egiptu, podržava vladavinu šerijatskog prava. Kome se onda nudi demokracija? Kulturi koja je ne želi, odnosno ne onako kako je želi Zapad. Ovo nije, sačuvaj Bože, apologija talibanskog pokreta, već ukazivanje da veliki dio islamskog svijeta ne želi ni rodnu, ni spolnu ravnopravnost niti mnoge zapadne vrijednosti i “vrijednosti”. To je totalno drugačiji svijet od našeg. Jedino što Zapad može jest da kada dođu u našu kuću, da ne stvaraju paralelna društva i prihvate pravila ponašanja “kuće” u koju su došli, a ne stvarati geta šerijatskog prava i terorističke ćelije po europskim metropolama. Ta “Pax Americana” koja počiva na opasnoj zabludi kako će pozapadnjenje, u vrijednosnom smislu, islamskih zemalja donijeti mir, sada u prvi plan baca Kinu, pa i u Afganistanu.

(…)

Sa svoje strane, talibani, svjesni svoje izoliranosti na međunarodnoj sceni, izbjegli su osudu politike Pekinga prema muslimanima u Kini, Ujgurima, koje Kinezi drže u logorima. “Mi brinemo o ugnjetavanju muslimana… No, nećemo se miješati u unutarnje stvari Kine.” To je izjavio Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana, za Wall Street Journal još 7. srpnja! I dodao da je Kina za talibane “prijatelj Afganistana”. Kineze zanimaju rudna bogatstva Afganistana, posebno litij, jedna od ključnih sirovina za razvoj zelenih tehnologija koje potom izvoze Zapadu, a zauzvrat će uložiti u razvoj Afganistana, i briga ih tko je na vlasti, bitno da se vrti biznis na, što je moguće više, obostranu korist.

(…)

Naime, prije dolaska Amerikanaca, heroin se uzgajao na 8 tisuća hektara. Nakon što su došli Amerikanci, talibani su, kako bi financirali svoje “djelatnosti”, digli proizvodnju na 200 tisuća hektara. Taj heroin ne završava u SAD-u, kao ni migranti, već u Europi preko balkanske rute. Od Splita do Londona venama “naše dice” teče talibanski heroin koji, kao je pisao Daily Mail u srijedu, uzima više žrtava od korone, posebno među mladeži koju korona štedi, heroin ne. Mnogi su na Zapadu, nakon propasti američkog projekta liberalnog mira, doslovno i metaforički, na iglama. Jer Kina nije rješenje, već problem…, zaključuje Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.