Tko je Ratko Mladić, koji je pravomoćno osuđen, ali ne i za zločine u Hrvatskoj?

Foto: epa

U utorak, 8. lipnja, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, ustanova sljednica Haškog suda (MKSJ-a) izrekao je pravomoćnu presudu srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je u u prvostupanjskom postupku u studenom 2017. godine osuđen na doživotni zatvor. Ratku Mladiću, generalu JNA koji je proveo mnoge zločine tijekom Domovinskog rata, sudilo se samo za zločine počinjene u BiH s genocidom u Srebrenici kao vrhuncem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak, 8. lipnja 2021., pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odluka je žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) objavljena u utorak u sjedištu tog suda u Den Haagu.

Mladiću se uopće nije sudilo za zločine počinjene 1991. u Hrvatskoj s vrhuncem u Škabrnji.

Maskr u Škabrnji, zločini i uništenja na zadarskom i šibenskom području, Kijevo, Vrlika, topnički napadi na Šibenik, Zadar, Sinj, miniranje brane Peruća – samo su neka od ratnih pustošenja i zločina u Hrvatskoj za koje on snosi odgovornost, nakon kojih su tek uslijedili oni u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastrašujuća je činjenica da svi ti zločini za Haški sud zapravo kao da ne postoje te se postavlja pitanje je li i što Hrvatska učinila da se Mladiću sudi i za ono što je počinio u Hrvatskoj.

Na saslušanju u kolovozu prošle godine Mladić bez trunke kajanja pravdao genocid i zločine koje je počinio riječima: „Je li krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame, kao u Jadovnu i Jasenovcu?“

Također je kazao: „Mene je sudbina dovela da branim SFRJ koju ste vi, zapadne sile, razbili uz pomoć Vatikana. Nije počeo rat Ratko Mladić. Nije napravio on plan.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazor: Ono što se događalo u BiH samo je nastavak Mladićeve politike u Hrvatskoj

Ravnatelj Hrvatskog Memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor tada je naglasio kako je sve što se događalo u BiH samo bio nastavak politike i postupaka Ratka Mladića tijekom rata u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Mladiću se sudi za Srebrenicu, ali ne i za Škabrnju: Zašto Haški sud u optužnicu protiv njega nije uvrstio i zločine u Hrvatskoj?

> (VIDEO) Dr. sc. Nazor podsjetio na razgovor između Ratka Mladića i generala Uzelca: ‘Tuci Biograd, to su sve ustaše iz ’71 tamo’

> Tko su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, tvorci tzv. “Republike Srpske”?

„Kad spomenemo ime Ratka Mladića to je sinonim za zločine, sinonim za okupaciju dijela Republike Hrvatske, posebice u Dalmaciji i u dijelu Like gdje su bile njegove ingerencije, odnosno ingerencije 9. korpusa JNA kojem je on pripadao. U tom trenutku on nominalno nije bio prvi čovjek Korpusa, u to vrijeme kada je Korpus činio zločine po Hrvatskoj, ali je bio načelnik Glavnog štaba 9. korpusa, ali po dokumentaciji, po izvorima koje imamo, po načinu komunikacije mislim da je Ratko Mladić bio taj autoritet na kojeg se pozivalo i da je ta jedna zapovjedna uloga bila više nego jasna. To se vidi i po pisanim izvorima i po njegovim nastupima u medijima – u sjećanju su nam oni razgovori snimani tijekom pregovora – ta bahatost i ta prijetnja – na kraju krajeva, njegova prijetnja je i ostvarena, primjerice, da će srušiti branu Peruća. Dakle, nesumnjivo je da je on u stvarnosti bio glavni čovjek u 9. korpusu JNA koji je u ljeto ’91. započeo svoj krvavi pohod u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji te dijelu Like. Više je nego jasno da je on po zapovjednoj dužnosti odgovoran za sve ono što se tamo događalo, s ciljem, ne deblokade JNA u hrvatskim gradovima kako su tvrdili, već zauzimanjem tih gradova u okviru velikosrpske politike“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mogu navesti primjer iz dokumentacije – 16. rujna 1991. izdana je zapovijed Komande 9. korpusa JNA o napadu na Šibenik koju je on potpisao.

Posebno je zanimljiv jedan razgovor između Mladića i generala Uzelca, u kojem ovaj Mladiću naređuje napad.

„Ako imaš avijaciju tuci Biograd, to su sve ustaše iz ’71 tamo, osvojite mi taj Biograd, to nikad nije bila hrvatska zemlja, pa nije valjda dobio ime po Zagrebu, govorio je Uzelac dok je Mladić odgovarao s – Razumem, generale“, prepričava Nazor.

Na pitanje zašto Mladićevi zločini u Hrvatskoj nikad nisu bili predmet optužnica, rekao je da on samo može zaključiti da je povijest jedno, a pravosudni procesi drugo.

„Nažalost, to se mnogo puta pokazalo tako, ali nikakve sumnje u to tko je Mladić bio i što je radio u Hrvatskoj, nema“, zaključio je Nazor.

Tko je Ratko Mladić?

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići u blizini Sarajeva. Završio je vojnu školu te vojnu i oficirsku akademiju, nakon čega, 1965. započinje njegova karijera u JNA. Iste je godine postao članom Komunističke partije u kojoj je ostao do 1990.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, kao zapovjednik 9. korpusa JNA, dolazi u Knin sa zadaćom organizira paravojne snage pobunjenih Srba. Pod Mladićevim zapovjedništvom u rujnu 1991. 50 tenkova napalo je grad Šibenik. Uništeno je Kijevo, Vrlika, zaleđe Šibenika i Zadra.

> Zašto se Ratku Mladiću nije sudilo za masakr u Škabrnji?

> Podsjetimo se: Što se dogodilo 1991. u Škabrnji i je li itko odgovarao za počinjene zločine?

> DORH pokrenuo istragu tek nakon što je umrla: Svjedočanstvo Škabrnjanke kojoj su u masakru ubijeni muž i tri sina

Zapovijedao je topničkim napadima na Šibenik, Zadar i Sinj. Mladićeve su postrojbe pomogle pobunjenim Srbima u masakru u Škabrnji.

Stvaranjem tzv. Republike Srpske iz postrojbi JNA nastaje „Vojska Republike Srpske“ te Mladić svoj „posao“ nastavlja u BiH. Na mjestu zapovjednika Vrhovnog štaba VRS ostaje do 1996., a u tom je vremenu vršen sustavan progon, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Srebrenici, napadi na Sarajevo, Jajce itd.

Godine 1995. Haški sud ga optužuje za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, ali samo u Bosni i Hercegovini Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek prije nešto više od godinu dana, 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor. Žalbeni postupak pred Rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, ustanovi sljednici Haškog suda, započeo je prošlog tjedna.

MICT odbio zahtjev za odgodom presude

Prošlog tjedna Međunarodni mehanizam za kaznene sudove odbio je zahtjev odvjetnika bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za odlaganjem izricanja drugostupanjske presude koja je zakazana za 8. lipnja, priopćeno je iz Mehanizma. Predsjedavajuća Žalbenog vijeća sutkinja Prisca Matimba Nyambe odbila je zahtjev Obrane Mladića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, da se presuda odgodi dok oba njegova advokata ne budu u prilici da joj nazoče i potvrdila ranije zakazani termin za izricanje konačne presude jer odvjetnici ”nisu uspjeli opravdati svoj zahtjev”.

”Nemogućnost dolaska jednog od odvjetnika na izricanje presude ne opravdava zahtjev za odgađanjem. Mladićeve instrukcije da u njegovoj pratnji moraju biti oba zastupnika ne daju dovoljno dobar razlog a Mladić nije pokazao da ne može biti adekvatno zastupan svojim glavnim zastupnikom”, navela je sutkinja Nyambe u svojoj odluci, pisao je bljesak.info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.