Tko su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, tvorci tzv. “Republike Srpske”?

Foto: Fah

Tek danas, 11 godina nakon što je izručen Haškome sudu, bit će izrečena pravomoćna presuda srpskom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Istovremeno se još uvijek iščekuje pravomoćna presuda njegovom suradniku Ratku Mladiću.

Na nedavnoj proslavi dana tzv. „Republike Srpske“ u BiH ponovno su bile poslane zabrinjavajuće poruke veličanja ratnih zločina, negiranja genocida te težnje za odvajanjem od BiH i priključenjem Srbiji. Još više od toga hrvatska javnost je ostala šokirala činjenicom da je na proslavi prisustvovao donedavni hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović te veleposlanik RH u BiH, Ivan del Vechio, koji je potom, ipak, povučen s veleposlaničkog mjesta.

Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?

Tzv. „Republika Srpska“, koju je političko vodstvo bosansko-hercegovačkih Srba proglasilo 1992., bila je tek jedna od nekoliko paradržavnih tvorevina na teritoriju Hrvatske i BiH koje su trebale postati dio zamišljene „Velike Srbije“. Nad njezinim je nesrpskim stanovništvom tijekom rata vršen genocid kakav u Europi nije zabilježen od kraja II. svjetskog rata, a rukovodioci tog projekta bili su Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Žrtva silovanja u logoru Omarska za Narod.hr: ‘Da se Čoviću i Vechiju dogodilo što i Hrvatima iz ‘Republike Srpske’ sigurno ne bi išli s Dodikom slaviti’

„Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska.“ – rekao je na HRT-u povjesničar dr. sc. Ante Nazor povodom nepravomoćne haške presude Ratku Mladiću, komentirajući tako činjenicu da tzv. „Republika Srpska“ i danas postoji, i to kao legalan entitet unutar BiH.

Nazor: Problem je što ostaje Mladićev projekt – Republika Srpska; iz presude nije vidljivo što je činio u Hrvatskoj

Nevjerojatna je činjenica da tijekom 24 godine svog postojanja Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, takozvani Haški sud, nije izrekao pravomoćnu presudu ovoj dvojici odgovornih za najstrašnije ratne zločine. I Mladiću i Karadžiću izrečene su tek prvostupanjske kazne, a pravomoćne presude tek će izreći Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove- ustanova nasljednica Haškog suda.

Tko je Radovan Karadžić, koji se do 2011. u Beogradu lažno predstavljao kao doktor Dabić?

Dok je Ratko Mladić bio na čelu vojske tzv. „Republike Srpske“, političko rukovodstvo nad tom tvorevinom imao je Radovan Karadžić.

Radovan Karadžić rođen je u selu Petnjica u Crnoj Gori. U Sarajevu je završio studij medicine i specijalizirao psihijatriju.

Godine 1990. postaje predsjednikom novoosnovane Srpske demokratske stranke, a 1992., kada bosansko-hercegovački Srbi proglašavaju „Republiku Srpsku“, Radovan Karadžić postaje njezinim prvim predsjednikom. Na poziv političkog vodstva na čelu s Karadžićem, srpsko stanovništvo bojkotira referendum o neovisnosti BiH.

Višnja Starešina: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Kao najistaknutijeg člana političkog rukovodstva tzv „Republike Srpske“, Karadžića se smatra najodgovornijim kako za izbijanje rata, tako i za brojne zločine, protjerivanje i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva.

Haški sud podiže optužnicu protiv njega u srpnju 1995. Zbog optužnice bio je prisiljen 1996. odreći se stranačkih dužnosti i mjesta predsjednika tzv. „RS“. Do 1997. živio je u Sarajevu, na Palama, a od 1998. i 1999. nestaje te mu se gubi svaki trag.

Nova knjiga Višnje Starešine: Kako je šef srpskog KOS-a postao glavni suradnik haškog tužiteljstva

Koristeći lažni identitet, kao Dragan Dabić godinama je živio u Beogradu zarađujući kao liječnik alternativne medicine. Otkriven je i uhićen u Beogradu u srpnju 2008. te je izručen Haškom sudu.
Nepravomoćnom presudom od 24. ožujka 2016., Haški sud ga je osudio na 40 godina zatvora. Pravomoćna se presuda bit će izrečena tek danas.

Tko je Ratko Mladić i kada će mu biti izrečena pravomoćna presuda?

„Srpski general Ratko Mladić, medijski nazivan balkanskim mesarom, čiji su zločini bili ključni argument za osnivanje Haaškog suda, je u vrijeme njegova zatvaranja stigao tek do prvostupanjske presude, s izgledima da zbog zdravstvenih razloga ne dočeka pravomoćnu presudu. I uopće nije optužen za zločine u Hrvatskoj.“ – istaknula je lani na znanstvenom skupu HAZU o djelovanju Haškog suda novinarka i publicistkinja Višnja Starešina.

Višnja Starešina: Haški sud je za međunarodnu zajednicu bio moćno sredstvo upravljanja državama bivše Jugoslavije

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići u blizini Sarajeva. Završio je vojnu školu te vojnu i oficirsku akademiju, nakon čega, 1965. započinje njegova karijera u JNA. Iste je godine postao članom Komunističke partije u kojoj je ostao do 1990.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, kao zapovjednik 9. korpusa JNA, dolazi u Knin sa zadaćom organizira paravojne snage pobunjenih Srba. Pod Mladićevim zapovjedništvom u rujnu 1991. 50 tenkova napalo je grad Šibenik. Uništeno je Kijevo, Vrlika, zaleđe Šibenika i Zadra. Zapovijedao je topničkim napadima na Šibenik, Zadar i Sinj. Mladićeve su postrojbe pomogle pobunjenim Srbima u masakru u Škabrnji.

19. rujna 1992. Jajce – uhvaćena radio poruka i naredba Karadžića zločincu Mladiću: ‘Sravni Jajce!’

Stvaranjem tzv. Republike Srpske iz postrojbi JNA nastaje „Vojska Republike Srpske“ te Mladić svoj „posao“ nastavlja u BiH. Na mjestu zapovjednika Vrhovnog štaba VRS ostaje do 1996., a u tom je vremenu vršen sustavan progon, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Sebrenici, napadi na Sarajevo, Jajce itd.

Godine 1995. Haški sud ga optužuje za za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine. Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek prije nešto više od godinu dana, 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Tko je bio Ratko Mladić, pod čijim su zapovjedništvom vršeni najstrašniji zločini?

No nažalost, Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu Mladića tereti samo za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a ne i za one u Hrvatskoj, s vrhuncem u Škabrnji.

Hoće li žrtve Mladićevih i Karadžićevih zločina konačno dočekati pravdu?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr