Žrtva silovanja u logoru Omarska za Narod.hr: ‘Da se Čoviću i Vechiju dogodilo što i Hrvatima iz ‘Republike Srpske’ sigurno ne bi išli s Dodikom slaviti’

Foto: fah

“Preživjela sam logor Omarska: imam desnu stranu rebara sasvim polomljenu. Predsjednik HDZ Prijedora i potpredsjednik i još mnogo Hrvata pobijeni su u logoru Omarska” – rekla je za Narod.hr Jadranka Cigelj, predsjednica udruge Žene iz Domovinskog rata, koja je u vrijeme Domovinskog rata preživjela najstrašnija mučenja i silovanja u logoru Omarska, na području tzv. Republike Srpske.

Komentirala je tako činjenicu da je na ovogodišnjoj proslavi “Dana Republike Srpske” prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i nekadašnji predstavnik Hrvata u BiH Dragan Čović i veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio.

Veleposlanik Republike Hrvatske na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske

“Da se gospodinu Čoviću dogodilo ono što se dogodilo Hrvatima iz “Republike Srpske” možda tada ne bi išao s gospodinom Dodikom jesti i piti i slaviti njihovu pobjedu.” – kaže gđa Cigelj.

Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?

Koncentracijski logor Omarska tek je jedan od brojnih logora na području tzv. Republike Srpske u kojem je tijekom agresije na Hrvatsku i BiH mučeno i silovano hrvatsko i bošnjačko stanovništvo. Spomenimo još Manjaču o kojoj smo već pisali ovdje i ovdje, Trnopolje, Keraterm, Luku, Batković.

Jadranka Cigelj u logoru Omarska provela je više od 50 dana, a o paklu mučenja i silovanja koje je prošla, progovorila je u svojoj knjizi “Apartman 102”.

Na pitanje kako je izgledao njezin oporavak nakon povratka iz logora, gđa Cigelj odgovara:

“Čvrsta sam osoba. Morala sam se boriti za egzistenciju, ali sam uspjela mnogo toga učiniti za Hrvatsku i za sebe.”

Svjedočanstva iz Manjače: Kako je izgledao konc logor kojim je zapovijedao nedavno uhićeni “antifašist” Dane Lukaić?

Iako su neki od počinitelja zločina u Omarskoj danas osuđeni, gđa Cigelj ističe:

“Odgovarali su, ali su dobili relativno male kazne. No to mi nije čudno. Sada, kad sagledam sve što se događa i ovo hodočašće po Republici Srpskoj od strane, na žalost, predstavnika hrvatskog naroda i iz Hrvatske i iz BiH, ta činjenica me ne čudi.”

Podsjetimo, na neustavnoj proslavi tzv. “Dana Republike Srpske” u utorak ponovno su se mogle čuti poruke koje veličaju velikosrpsku ideju, a, među ostalim, uručeno je entitetsko odličje nekadašnjem zapovijedniku JNA Stanku Lisici, u Hrvatskom osuđenom zbog zločina na području Šibenika 1991.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr