(VIDEO) Mladiću se sudi za Srebrenicu, ali ne i za Škabrnju: Zašto Haški sud u optužnicu protiv njega nije uvrstio i zločine u Hrvatskoj?

Foto: Snimka zaslona

Nekadašnji zapovjednik JNA, ratni zločinac Ratko Mladić ponovno je došao u središte medijske pozornosti jer je ovih dana pred Rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, ustanovi sljednici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, tzv. Haškog suda, započeo žalbeni postupak u predmetu protiv njega. No, pri tom mu se ne sudi za zločine počinjene u Hrvatskoj s vrhuncem u Škabrnji.

Mladić je prvostupanjskom presudom Haškog suda iz 2017. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine. Tužitelji su pozvali žalbeno sudsko vijeće da potvrdi presudu doživotne zatvorske kazne bivšem vojnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću za ratne zločine, uključujući genocid, dok njegovi odvjetnici traže oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje.

“Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je s pravom zaključilo da je kazneno odgovoran za ove zločine”, rekla je tužiteljica Laurel Baig drugog i posljednjeg dana ročišta u žalbenom postupku koji se vodi pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Den Haagu (IRMCT).

Mladić je iskazao negodovanje odmahivanjem glavom dok je Baig govorila.

U sudskim postupcima utvrđeno je da je Mladić odgovoran za kampanju “etničkog čišćenja” Bošnjaka i Hrvata te za ubojstva i teror nad civilima u Sarajevu tijekom tri godine i sedam mjeseci opsade tog grada, u planu stvaranja “Velike Srbije” u dijelovima bivše Jugoslavije.

“Sva protuzakonita ubijanja u Srebrenici izvan bojnog polja su kažnjiva, ali ona nisu povezana s Mladićem”, rekao je njegov odvjetnik Branko Lukić tijekom iznošenja obrane u utorak.

Mladić bez trunke kajanja poručio: Je li moja krivica u tome što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame?

Mladić se pri kraju sjednice u srijedu obratio sudu i zatražio 31 minutu obraćanja, umjesto 10 na koje ima pravo. Sud mu to nije odobrio.

Uz sve brige i nevolje, i u zdravstvenom i u svakom pogledu, imam želju obratiti se, ali da to ne traje 10 minutu već najmanje 31 minutu, jer sam gurnut u rat i imam za svaku godinu od rata nešto za reći. Ne za sebe. Već u ime ljudi, naroda i ogromnog broja mojih patriota, srpskog naroda koji je na vjetrometini, balkonskoj odavno. Preko naših teritorija, sve bune, svi ratovi, s Hitlerom, pa i ovaj globalistički…

Ja bih to usmeno izložio. Ako dozvolite. Dozvolite mi 31 minutu. Govorim sve iz svoje glave. Bio sam meta NATO-a, što sam i dalje. O ovom Tribunalu imam negativno mišljenje. Iako je predsjednik SAD-a naredio da se NATO neće širiti granicama Rusije, ja se pitam tko je lagao. Ona administracija SAD-a ili ona dama koja me je dva dana obasipala vražjim riječima. To nisam ja što ste vi o meni rekli. Dajte mi mogućnost da odgovorim ovoj gospođi koja je pojela ili zmiju ili optužnicu. Ne vrijedi vam da perete to čedo.

U poziciji sam da branim, ne sebe. Cijeli život sam profesionalni vojnik. Često sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima svoje države koju je razorio NATO. Je li krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame, kao u Jadovnu i Jasenovcu“, rekao je Mladić.

“Branio sam SFRJ koju je Zapad uz pomoć Vatikana razbijao”

Kazao je da ga je u Srebrenici cijelo vrijeme pratila kamera te da je na njega pokušan atentat.

“Pucano je u mene i promašio me. Nisam dao da se na njega puca jer je na njemu bio prsluk Ujedinjenih nacija”, dometnuo je. “Srebrenica je ključ ovog suđenja. Godine 1993. ustanovljene su zaštićene zone. Ja sam potpisao da se te zone zaštite i da se demilitariziraju. Nisam svetac, ja sam običan čovjek. Mene je sudbina dovela da branim SFRJ koju ste vi, zapadne sile, razbili uz pomoć Vatikana. Nije počeo rat Ratko Mladić. Nije napravio on plan.

Živ sam i zdrav i živjet ću dok ima našeg naroda i plemena, a ova optužnica je pala u vodu”, rekao je na kraju Mladić.

Odgovornom za Škabrnju ne sudi se za taj zločin

Aktualni početak žalbenog postupka podsjetio nas je na ogorčujuću činjenicu – da Mladiću, usprkos njegovoj odgovornosti za masakr u Škabrnji i niz ratnih zločina na području Hrvatske – uopće nije suđeno za te zločine. Naime, optužnica obuhvaća samo zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini.

Maskr u Škabrnji, zločini i uništenja na zadarskom i šibenskom području, Kijevo, Vrlika, topnički napadi na Šibenik, Zadar, Sinj samo su neka od ratnih pustošenja i zločina u Hrvatskoj za koje on snosi odgovornost, nakon kojih su uslijedila i sva ona u Bosni i Hercegovini, s vrhuncem u Srebrenici.

> (VIDEO) Dr. sc. Nazor podsjetio na razgovor između Ratka Mladića i generala Uzelca: ‘Tuci Biograd, to su sve ustaše iz ’71 tamo’

> Tko su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, tvorci tzv. “Republike Srpske”?

> Zašto se Ratku Mladiću nije sudilo za masakr u Škabrnji?

> Podsjetimo se: Što se dogodilo 1991. u Škabrnji i je li itko odgovarao za počinjene zločine?

> DORH pokrenuo istragu tek nakon što je umrla: Svjedočanstvo Škabrnjanke kojoj su u masakru ubijeni muž i tri sina

Povodom prvostupanjske presude Mladiću, ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić izjavio je da presuda o doživotnom zatvoru za ratnog zločinca kod Škabrnjana samo izaziva žalost što Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj, a pogotovo u Škabrnji.

“Žalosno je da nijedna Vlada, naše pravosuđe i diplomacija nisu učinili ništa da se podigne optužnica za Mladićeve zločine počinjene na zadarskom i šibenskom području. Je li bilo teško sastaviti optužnicu za sve što je učinio u Hrvatskoj? Pa on je ovdje ispekao zanat, za zločine u Hrvatskoj nagrađen je generalskim činom, ovdje je sve počelo”, rekao je ogorčeni Miljanić.

“Naše pravosuđe je kontaminirano i nije se puno promijenilo od vremena iz bivše države, prije 1990. godine. Hrvatska ovako ne može dalje, uvijek nam je netko drugi kriv, a krivi smo si sami. Ovo je dno dna”, ustvrdio je Miljanić.

Mladićev projekt – “Republika Srpska” – i dalje postoji

Primijetimo i drugu nelogičnu i neopravdanu činjenicu – Mladićev projekt – tzv. “Republika Srpska” ostala je postojati.

„Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska.“ – rekao je na HRT-u povjesničar dr. sc. Ante Nazor povodom nepravomoćne haške presude Ratku Mladiću, komentirajući tako činjenicu da tzv. „Republika Srpska“ i danas postoji, i to kao legalan entitet unutar BiH.

Ironično i nevjerojatno, upravu u sklopu te tvorevine, kojom je tijekom rata na vojnom planu rukovodio Mladić, a na političkom Radovan Karadžić, pokušavajući ju protjerivanjem i zločinima u potpunosti “očistiti” od nesrpskog stanovništva, nalazi se i Srebrenica čije preživjelo nesrpsko stanovništvo i danas doživljava prijetnje i negiranje genocida.

Tzv. „Republika Srpska“, koju je političko vodstvo bosansko-hercegovačkih Srba proglasilo 1992., bila je tek jedna od nekoliko paradržavnih tvorevina na teritoriju Hrvatske i BiH koje su trebale postati dio zamišljene „Velike Srbije“. Nad njezinim je nesrpskim stanovništvom tijekom rata vršen genocid kakav u Europi nije zabilježen od kraja II. svjetskog rata.

Zašto je Haški sud toliko odugovlačio presudu Mladiću?

Svemu tome dodajmo i to da Mladiću u čak 24 godine postojanja Haškog suda nije bila izrečena pravomoćna presuda, a pitanje je i hoće li presudu pred Rezidualnim mehanizmom doživjeti. Obitelji žrtava strahuju da bi Mladić, koji je krhkog zdravlja, mogao umrijeti prije nego što se suči s pravdom. U tom bi slučaju, pravno gledano, umro kao nevin čovjek.

To se već dogodilo u slučaju ratnog zločinca Slobodana Miloševića, koji je umro od srčanog udara 2006.

„Srpski general Ratko Mladić, medijski nazivan balkanskim mesarom, čiji su zločini bili ključni argument za osnivanje Haaškog suda, je u vrijeme njegova zatvaranja stigao tek do prvostupanjske presude, s izgledima da zbog zdravstvenih razloga ne dočeka pravomoćnu presudu. I uopće nije optužen za zločine u Hrvatskoj.“ – istaknula je 2018. na znanstvenom skupu HAZU o djelovanju Haškog suda novinarka i publicistkinja Višnja Starešina.

Mladić nikada nije pokazao kajanje, nego, naprotiv, omalovažavanje žrtava

Ratko Mladić tijekom suđenja nikada nije pokazao kajanje ili žaljenje zbog žrtava, već je, naprotiv, nastupao arogantno kao i za vrijeme rata.

“Želim da moji neprijatelji, a ima ih mnogo, crknu jer sam ja još uvijek živ”, rekao je Mladić na početku suđenja prije osam godina.

Mladić je za vrijeme rata u BiH uživao u pokazivanju svoje moći pred kamerama, bilo to dizanjem utega ili razmetanjem pred prestravljenim nesrpskim zatvorenicima, netom prije nego što će ih njegovi vojnici ubiti.

Prvostupanjska presuda: kriv za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u šest općina u istočnoj BiH, zločini u Hrvatskoj se uopće ne spominju

Mladić je prvostupanjskom presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine.

Istovremeno, oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je, tvrdi sud, „vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid“.

Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.

Tko je Ratko Mladić?

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići u blizini Sarajeva. Završio je vojnu školu te vojnu i oficirsku akademiju, nakon čega, 1965. započinje njegova karijera u JNA. Iste je godine postao članom Komunističke partije u kojoj je ostao do 1990.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, kao zapovjednik 9. korpusa JNA, dolazi u Knin sa zadaćom organizira paravojne snage pobunjenih Srba. Pod Mladićevim zapovjedništvom u rujnu 1991. 50 tenkova napalo je grad Šibenik. Uništeno je Kijevo, Vrlika, zaleđe Šibenika i Zadra. Zapovijedao je topničkim napadima na Šibenik, Zadar i Sinj. Mladićeve su postrojbe pomogle pobunjenim Srbima u masakru u Škabrnji.

> 19. rujna 1992. Jajce – uhvaćena radio poruka i naredba Karadžića zločincu Mladiću: ‘Sravni Jajce!’

>Tko je bio Ratko Mladić, pod čijim su zapovjedništvom vršeni najstrašniji zločini?

Stvaranjem tzv. Republike Srpske iz postrojbi JNA nastaje „Vojska Republike Srpske“ te Mladić svoj „posao“ nastavlja u BiH. Na mjestu zapovjednika Vrhovnog štaba VRS ostaje do 1996., a u tom je vremenu vršen sustavan progon, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Sebrenici, napadi na Sarajevo, Jajce itd.

Godine 1995. Haški sud ga optužuje za za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine u BiH, no ne i za one u Hrvatskoj. Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor. Žalbeni proces započeo je jučer.

Hoće li žrtve Mladićevih zločina u BiH dočekati pravdu i hoće li ikada biti ikakve zadovoljštine za njegove žrtve u Hrvatskoj?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr