U BiH ove godine očekuju do 40 posto više ilegalnih migranata nego u 2018.

Foto: Fah

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić upozorio je da je priliv ilegalnih migranata u tu zemlju od početka godine dvostruko veći u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine te je istaknuo kako se rješenje ove krize ne može tražiti u proširenju kapaciteta za njihov smještaj u samoj BiH nego u boljoj zaštiti državne granice od ilegalnih migracija.

Agencija Fena objavila je u subotu policijske podatke po kojima je od početka godine do sredine ožujka u BiH ušlo preko 2700 ilegalnih migranata što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ujić je kazao kako se na temelju ovakvog trenda može procijeniti da će priliv ilegalnih migranata u BiH u 2019. godini biti za 40 posto veći u usporedbi s 2018. godinom kada je u BiH ušlo nešto više od 24 tisuće takvih osoba.

“Proširenje smještajnih kapaciteta nije rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Rješenje je zaštita granice. Trenutno imamo dva kraka, od čega jedan vodi preko Crne Gore, na što od ukupnog broja ilegalnih migracija otpada 20 do 25 posto i dio prema Srbiji, naročito na potezu od Višegrada do Bijeljine, gdje je najveći ‘prolaz’ ilegalnih migranata”, pojasnio je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti.

Policijske agencije koje pronalaze migrante imaju stalni problem u njihovom identificiranju jer njih više od 98 posto nema nikakve dokumente.

Naknadnim se provjerama dokazalo kako je naveći broj ilegalnih migranata iz država koje nisu zahvaćene ratnim sukobima.

Najviše iz Pakistana, čak do 40 posto a slijede migranti iz Iraka, Maroka, Alžira, Afganistana Irana, Bangladeša.

Izbjeglice koje dolaze iz Sirije čine do 20 posto ilegalnih migranata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina