(VIDEO) Mediji u Australiji izvještavaju o krvniku iz Škabrnje – Zoranu Tadiću: Izručenje bi moglo potrajati godinama

Foto: snimka zaslona, opcina-skabrnja.hr (Fotomontaža: Narod.hr)

Škabrnjski krvnik Zoran Tadić koji živi u Australiji više od 25 godina gdje je dobio i državljanstvo, optužen je prošlog mjeseca u Hrvatskoj za ratne zločine zbog pokolja nad hrvatskim civilima i braniteljima u Škabrnji 1991.

Identificiran ratni zločinac, krvnik 43 žrtve u Škabrnji: Nedostupan hrvatskom pravosuđu

O njemu je izvijestila i australska javna televizija SBS. 

“Optuženi se traži za ratne zločine počinjene na području Škabrnje, u Hrvatskoj, 19. studenog 1991., gdje je 30 nevinih civila i 13 lokalnih branitelja izgubilo živote.”, priopćio je SBS-u glasnogovornik hrvatskog veleposlanstva u Canberri.

Te dodao da “Republika Hrvatska ostaje nedvosmisleno predana privođenju počinitelja svih ratnih zločina na našem teritoriju pravdi.”

18. studenoga 1991. Škabrnja – “Gledaj, kučko, kako ti ubijam oca!”

Hrvatsko-australski akademik Budak sa sveučilišta Macquarie izjavio je za SBS News da su optužbe “šokantne” i postavlja pitanje o tome kako je uopće Tadiću dopušten dolazak u Australiju početkom 1990-ih.

Tadić je bio vođa srpske paravojne postrojbe u vrijeme brutalnog masakra, izvijestio je SBS, ,a međunarodni pravni stručnjak Kevin Boreham izjavio je da će izručenje Tadića biti dug proces koji bi mogao potrajati mjesecima ili godinama, ovisno o tome hoće li se boriti protiv zahtjeva za izručenje ili ne.

Podsjetili su i na izručenje Dragana Vasiljkovića, zvanog „kapetan Dragan“, koji je 2015. nakon više od desetljeća pravnih žalbi izručen je Hrvatskoj gdje je kasnije osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Ubojstva, mučenja i zlostavljanja – ovo su zločini za koje je osuđen kapetan Dragan koji sada traži da ga se pusti na slobodu

Kapetan Dragan ostaje u Lepoglavi jer kaznu za počinjene ratne zločine smatra ‘nezasluženom’

Ističu da je kapetan Dragan bio prvi australski državljanin koji je izručen zbog optužbi za ratne zločine

Zločin u Škabrnji

Zločin u Škabrnji jedan je od najmasovnijih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Škabrnja je selo i općina u zadarskom zaleđu, u središtu Ravnih Kotara, 15-ak kilometara udaljeno od Zadra. Okupirana je 18. studenog 1991. Ušavši u selo, srpske su paravojne postrojbe, potpomognute JNA pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, počinili masakr nad braniteljima i civilima, a selo u potpunosti razrušili. Ukupno su ubijene 84 osobe.

Škabrnja: Na najbrutalniji način iz podruma i kuća istjerane su žene i djeca, a samo tog dana ubijeno je 48 civila i 15 branitelja

Do danas je za zločin u Škabrnji osuđena jedna osoba: medicinska sestra Zorana Banić.

Podsjetimo, zapovjedniku JNA Ratku Mladiću, koji snosi odgovornost za organizaciju masakra, u Haagu je, netom prije zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u Jugoslaviji, izrečena nepravomoćna presuda, ali ne za Škabrnju. Mladić je osuđen na doživotni zatvor samo za zločine počinjene u BiH 1992.-1995. s vrhuncem u Srebrenici, dok se zločini u Hrvatskoj, uključujući i Škabrnju, u optužnici i presudi uopće ne spominju. Hrvatsko pravosuđe Mladića je u odsutnosti osudilo na 20 godina zatvora.

Za što je sve osumnjičen Zoran Tadić?

Podsjetimo se: Što se dogodilo 1991. u Škabrnji i je li itko odgovarao za zločine?

Tadića se optužuje za “Kazneno djelo počinjeno je na način da je tada 32-godišnjak dana 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. „Dobrovoljačkog voda“ sastavljenog najvećim dijelom od dobrovoljaca iz Srbije i BIH, zajedno sa drugim srpskim paravojnim postrojbama i postrojbama bivše „JNA“, s početkom u 07,30 sati iz pravca mjesta Zemunik Gornji zapovijedajući sa svojim vodom započeo napad na mjesto Škabrnja u kojem je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo pri čemu je nakon slomljenog otpora branitelja sela i masovnog topničkog uništavanja stambenih, gospodarskih i sakralnih objekata, među prvima u pratnji tenkova i oklopnih transportera oko 11,30 sati ušao u zapadni dio Škabrnje zvani Ambar i dalje prema centru sela.

Sumnjiči ga se kako tom prilikom je sudjelovao u nasilnom izvlačenju iz skloništa civilnog stanovništva, pretežno žena, djece i osoba starije dobi, koji za njih nisu predstavljali nikakvu opasnost. Pri tom su im prijetili vatrenim oružjem, vrijeđali ih i fizički zlostavljali, a kojom prilikom su iz neposredne blizine, pretežno hicima iz vatrenog oružja u vitalne dijelove tijela: glavu, vrat i prsa, ubili trideset (30) civilnih osoba u dobi od 23 do 88 godina.

Uz ubijene civilne osobe upotrebom vatrenog oružja iz neposredne blizine, hicima u vitalne dijelove tijela: glavu, vrat i prsa, upotrebom hladnog oružja te udarcima tupo-tvrdim predmetima ubijeno je trinaest (13) branitelja sela, pripadnika ZNG-a, Samostalnog bataljuna Škabrnja, koji su prethodno prestali sa pružanjem otpora ili su bili zarobljeni, pri čemu su prije ubojstva fizički zlostavljani i mučeni.” – stoji u priopćenju PU Zadarske, koja navodi kako je optuženi Tadić, prema saznanjima, živi u Australiji.

Pobjegao u Australiju

Nakon zločina nad Hrvatima još je kratko vrijeme ostao u Ravnim kotarima, točnije u Benkovcu na mjestu načelnika “državne bezbednosti” srpske paradržave. Za to vrijeme, odnosno do sredine 1992. godine prešetavao se, vidljivo je to i po fotografijama, po okupiranom hrvatskom području s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom i njegovim sljedbenicima. U Benkovcu su mu dali i kuću prognanih Hrvata, otkriva Večernji list.

No već sredinom 1992. odlazi prvo u Srbiju, a potom u Australiju. Osumnjičeni nalogodavac i sudionik masakra nad hrvatskim civilima u Australiji je, prema policijskim izvorima, zasnovao obitelj, dobio državljanstvo i zaposlio se navodno kod australskog Hrvata?!

Ratni zločinac, krvnik 43 žrtve u Škabrnji, u Australiji je navodno radio kod Hrvata

O njemu gotovo nitko ništa nije znao dok jedan od ranije osumnjičenih i privedenih zapovjednika srpske paravojske nije propjevao i spomenuo ga kao vođu četničkih dobrovoljaca. Oni su došli u Hrvatsku iz Loznice u Srbiji i 18. studenog 1991. godine uz JNA, kojom je zapovijedao ratni zločinac Ratko Mladić, sudjelovali u masakru hrvatskih civila i branitelja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/sbs