Vrček: Metali u sokovima i kako izbjeći takve napitke

valerije vrček
Foto: pharma.unizg.hr

Američki su znanstvenici odlučili provjeriti koliko se metala, uključujući one teške i toksične, nalazi u popularnim pićima, koje ljudi svakodnevno konzumiraju (Journal of Food Composition and Analysis 2023, 119, 105230). Otkrili su ukupno 25 metala, među kojima su i arsen i živa, piše u novoj kolumni za Glas Koncila Valerije Vrček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aluminij, olovo, kadmij…

Količine sedam metala u ispitanim napitcima veće su od koncentracija dopuštenih za pitku vodu. To su nikal, mangan, bor, kadmij, stroncij, arsen i selen. Izmjerene količine aluminija i cinka također su iznad preporučenih standarda za pitku vodu. Čak 40 posto pitkih uzoraka uzetih s trgovačkih polica sadrži previsoke doze aluminija, koji mnogi liječnici povezuju s Alzheimerovom bolešću ili demencijom. Olovo, teški metal posebno otrovan za djecu, otkriven je u gotovo svim pićima. Iako u vrlo niskim koncentracijama, olovo dovodi do oštećenja mozga ili bubrega.

Tko je dužan mjeriti?

Tewodros Godebo, profesor s američkoga sveučilišta »Tulane« i glavni autor studije, pristojno prigovara odgovornima za sigurnost hrane na tržištu: »Iznenađujuće je da o takvim podatcima ne postoji više studija, posebno kada se radi o otrovnim i esencijalnim elementima. Takva pića ljudi ne bi trebali davati djeci. Arsen, olovo i kadmij kancerogeni su metali i poznato je da uzrokuju oštećenja unutrašnjih organa i smanjuju kognitivne sposobnosti djece.«

Profesor Godebo je u pravu jer rutinske analize i provjere kvalitete prehrambenih proizvoda u trgovinama pripadaju službenicima mjerodavnih institucija, a ne znanstvenicima. Prikladne adrese za mjerenje i regulaciju onečišćenja pića su ministarstva zdravstva, agencije za hranu ili javnozdravstveni zavodi, a ne fakulteti i sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Vrček: Kralju herbicida glifozatu odbrojeni su dani? Koja je zdravstvena cijena njegove upotrebe

Rezultati znanstvenih istraživanja nemaju snagu zakona, izmjereni i objavljeni podatci nisu obvezujući, iako su američki znanstvenici pregledali više od 60 različitih proizvoda dostupnih na tržištu. »Među uzorkovanim se pićima nalazi 21 gazirani sok (vode s vitaminima, športski napitci, koka-kola), 19 voćnih sokova (naranča, jabuka, breskva, limun, borovnica), šest miješanih voćnih sokova…« Zbog nemara ili propusnih filtara nadležnih institucija takvi će sokovi, sa znatnim udjelom metala, završiti na obiteljskim stolovima. Objavljena znanstvena studija nema posebnoga učinka sve dok se znanstvena upozorenja ne pojave u medijima.

Od polja do stola

Na pitanje odakle teški metali u popularnim pićima znanstvenici odgovaraju: »Sadržaj metala u pićima, posebno u voćnim sokovima, ovisi o vrsti voća, sustavima i načinima navodnjavanja, uporabi umjetnih gnojiva, ali i o načinu proizvodnje i skladištenja plastičnih boca.« Drugim riječima, za mnoge metale vrijedi primjedba da putuju »od polja do stola«. Isti znanstvenici upozoravaju da je pijenje bezalkoholnih napitaka možda najvažniji način kojim toksični metali ulaze u ljudski organizam. Iako jedno piće, baš poput jedne popušene cigarete, neće izazvati vidljive posljedice, svakodnevna potrošnja gaziranih ili voćnih sokova znatno povećava vjerojatnost poremećaja kao što su gojaznost, dijabetes, neurološki i metabolički poremećaji, alergije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kemijski kokteli

Osim što su popularni sokovi poznati pod nazivom šećerne bombe, čini se da mnogi napitci nalikuju na »metalni eksploziv«. Mnoge razvikane marke osvježavajućih napitaka zapravo su kokteli aditiva, umjetnih sladila, plastične prašine obrisane s površine stijenke ambalaže i metalnih strugotina. Rješenja, posebno za djecu, za izbjegavanje takvih napitaka postoje, ali su, valjda, prejednostavna! Dovoljno je gazirana pića, funkcionalne napitke ili energetske bombe zamijeniti običnom vodom.

O autoru

* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.