Antifašisti i Novosti oduševljeni društvenom igrom ‘Postani partizan’; a gdje su lokacije masovnih zločina?!

partizan
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

“Postani partizan” društvena je igra u kojoj se igrači bore “protiv nacizma” i tjeraju neprijatelje iz Slovenije. U opisu igre piše kako se radi o edukativnoj igri na ploči s ciljem učenja osnova narodnooslobodilačke borbe u Sloveniji. Autor igre je Darko Nikolovski, slovenski reper, producent, politički aktivist. Njegovu društvenu igru podržavaju i Novosti SNV-a te tzv. ‘Antifašistički vjesnik’ koji reklamira igru. No, na ploči naravno nema lokacija masovnih partizanskih egzekucija u Sloveniji kao što su Kočevski Rog ili Huda jama kao ni drugih, a u Sloveniji ih je stvarno mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naučiti više o Drugom svjetskom ratu”?

Board’s Eye View profil koji se bavi društvenim igrama na ploči napisao je kako se radi o “zabavi i kvizu s temom otpora slovenskih partizana nacistima i fašistima u Drugom svjetskom ratu. Naučit ćete i zemljopis jer će većina naziva mjesta na karti biti strana i čudna nama koji nismo odrasli na Balkanu: srećom, sve kartice koje se odnose na određena mjesta uključuju QR kod koji vam pokazuje gdje ga pronaći na ploči s kartom.”

>Gradonačelnik Leljak želi ukloniti Tita iz javnog prostora – slovenski ljevičari zauzeli se za svog ideologa

Igra funkcionira tako da 5 godina rata treba ispuniti 5 zadataka s naredbenih kartica (iz glavnog štaba partizanskih odreda Slovenije) i ispuniti 5 posebnih misija te tako postati komandant slovenskih partizanskih jedinica ili čak narodni heroj. U jednoj godini rata treba izvršiti (po ispod navedenom redu): jedan zadatak s kartica s naredbama iz Glavnoga štaba, odgovoriti na pitanje iz partizanske škole, napasti bijelu stražarnicu i izvršiti jednu posebnu misiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Partizanski oficir Dubajić: Planinc je kao komesarka određivala krvnike za ubijanje, bilo je žena i dječaka

Ipak nisu upisane sve bitne lokacije…

No, na ploči naravno nema lokacija masovnih partizanskih egzekucija u Sloveniji kao što su Kočevski Rog ili Huda jama kao ni drugih, a u Sloveniji ih je stvarno mnogo.

>Zločini Titovih partizana: U Kočevskom rogu u Sloveniji pronašli 250 tijela – preko 100 djece od 15 do 17 godina
>Partizanski zločini: Časne sestre, civili, ratni zarobljenici – ekshumirano 800 tijela iz Jazovke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je na Kočevskom rogu bila vojna jedinica Milke Planinc. Da je partizanska 11. dalmatinska (biokovska) brigada bila tamo svjedoči i vojnik te jedinice, Ivan Gugić, a u zagrebačkom časopisu „START“ objavljeno je, u članku pod naslovom „Pakao Kočevskog roga“, svjedočenje jednog mladog partizana koji je sprovodio zarobljenike na stratište: „…Specijalna četa očeličenih marksista bila je formirana upravo za obavljanje tih smaknuća…“

“Stizalo je dnevno po 10 i više vlakova, s plombiranim (zatvorenim) vagonima, uvijek najmanje 10, a gdjekad i po 20. Te su ljude dovozili iz Ljubljane, a možda i iz drugih krajeva. Većina su bili muškarci, ali manji dio žena, koje su silovali kod jame prije strijeljanja. Bilo je nešto i nedoraslih mladića od 15 do 16 godina. Od onih, koji su prošli kroz moje ruke, bilo je više Hrvata nego Slovenaca. Ne znam, koje su čete tu bile ubijane. Svih ubijenih, u dvije jame – bilo je 30 do 40 tisuća u 8 dana.”

>Prof. Ferenc za Narod.hr o otkriću masovne grobnice: Trebat će još dugo da vratimo civilizacijski dug žrtvama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osim žena vidio sam možda do 200 dječaka od 14-16 godina, njih su potukli sve, svi su govorili, da su nevini i da nisu ništa učinili, a mnogi su i plakali”, kazao je partizan Ivo Gugić.

Je li igra ‘Postani partizan’ rodno osviještena?

No, autor igre Darko Nikolovski, te dijele odlučio je izostaviti pa ipak promovirati samo jedan dio “oslobodilačke” povijesti. Nikolovski, osim što radi igre, poznat je i po političkom aktivizmu, posebno u prosvjedima protiv Janeza Janše, a bio je i član stranke Zares. A osim toga Nikolovski je i u glumačkim i glazbenim vodama pa je tako režirao partizanski film “Stari pisker”, a glumio je i također partizanskom filmu Preboj. Snimio je pjesmu “Operacija Juriš” zajedno s Jadrankom Juras kao “odgovor na Janšinu vlast”, a između ostalog i pjesmu “Partizan”.

A ako se slučajno pitati je li igra rodno osvještena, na tu nedoumicu odgovara sam autor igre u jednom od videa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.