Oceanski eolski parkovi cijeli bi svijet mogli opskrbljivati energijom

Trogir, 06.10.2013 - Na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleðu danas je otvorena vjetroelektrana u èiju je izgradnju španjolska kompanija Accione Energije investirala oko 50 milijuna eura. Arhivska fotografija od 2.3.2010. godine prikazuje vjetrenjaèe u blizini Krivog puta iznad Senja. foto FaH/ Damir SENÈAR/ ds, eolski park,

Eolski parkovi nasred mora mogli bi proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerojatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za opskrbu cijeloga svijeta energijom, rezultati su studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences.

Eolski parkovi su velika postrojenja za dobivanje struje iz energije vjetra.

Znanstvenici Carnegie instituta za znanost otkrili su da snažniji vjetar koji puše na otvorenom moru može proizvesti pet puta više energije od vjetroturbina postavljenih na kopnu.

Premda trenutačno na otvorenom moru ne postoji nijedan eolski park, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo izučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti takvih parkova, ovisno o izmjeni godišnjih doba.

“U zimskom bi periodu eolski parkovi na sjeveru Atlantskog oceana mogli proizvoditi dovoljnu količinu energije za potrebe svih stanovnika našeg planeta”, stoji u članku objavljenom u PNAS-u. “Tijekom ljeta takvi bi parkovi proizvodili samo onoliko električne energije da se pokriju potrebe europskih zemalja ili Sjedinjenih Država”, stoji u članku.

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih eolskih parkova u Kansasu uspoređuje s imaginarnim eolskim parkovima koji bi se postavili nasred oceana.

U nekim bi područjima, osobito na sjevernom Atlantiku, eolski parkovi mogli biti puno produktivniji od onih na kopnu jer bi otpor zakrivljenih lopatica vjetroturbina vjetru bio veći nego kod onih na kopnu.

Usto bi eolski parkovi na oceanima mogli “hvatati” energiju iz atmosfere.

“Divovski oceanski eolski parkovi mogli bi velikim dijelom koristiti vjetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji koji su ograničeni vjetrom koji puše u nižim dijelovima”, rekla je suautorica istraživanja Anna Possner.

Podsjetila je da se u kalifornijskom Palm Springsu na jednoj poljani okreću krila 3700 vjetroturbina koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas. One rade na pustinjski vjetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade. Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španjolska trideset posto ukupne proizvodnje električne energije dobivaju iz energije vjetra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž