Pinca – kako je slatki kolač postao rezerviran za Uskrs?

Foto: Thinkstock

Uskrsna pogača, koja se u Zagorju, Prigorju i Turopolju zove jajarica, u Dalmaciji sirnica a u ostatku zemlje pinca peče se od davnina. Nekad je ona bila po okusu više nalik kruhu jer se nije koristio šećer, ali ni grožđice u velikim količinama kao danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinca je najčešći slatki kruh koji se peče za Uskrs. Navodno je potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta. U povijesti, slastice i kolači bili su luksuz koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva ili su se pekli samo za posebne prigode kao što su najveći blagdani, dvaput godišnje. Iako pincu danas možemo ispeći ili kupiti više puta u godini ona je znamenito ostala kao najpoznatija Uskršnja slastica koja se prigodom Uskrsa i najčešće peče.

Pince iz starijih recepata karakterizira jaka žuta boja zbog velikog broja jaja koja se stavljaju kao temeljni sastojci. Nekad se jaja nisu jela u korizmi. Zato je svakako njihova uporaba bila nadoknađena u izradi pince. U pince se obično stavljaju grožđice i pinjoli. U Dalmaciji su stavljali i šafran kako bi se istaknula njena žuta boja.

Ne postoji običaj stavljanja sira u pincu koja je dalmatinski nazvana ‘sirnica’. Pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca i da je zato ostalo ime sirnica. Glavni sastojci pince su jaja, brašno i šečer. Dizano tijesto oblikuje se u kuglu te se razreže po sredini u obliku križa. Namaže se žumanjkom i posipa šećerom. Važno je da tijesto nije pretvrdo. U nekim krajevima pincu rasijeku po sredini kako bi unutar nje stavili pisanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Thinkstock

Pinca se danas može oblikovati i u druge oblike, dok temeljni sastojci ostaju isti, a ubacuju se dodaci po želji.

Evo jednog osnovnog recepta za sirnicu: 
Sastojci: 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna, 6 jaja, 40 dag šećera, 20 dag maslaca, 2,5 dcl mlijeka, vanilin šećer, 20 dag kvasca, rum, prašak za pecivo

Otopite kvasac u mlijeku. Dodajte malo soli, malo brašna i malo šećera. Izmiksajte maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka. Dodajte prašak za pecivo i malo brašno. Zamijesite kvasac. Pustite da se digne. Premijesite i neka se opet digne. Pecite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarska Pinca: 
Sastojci: 1,5 kg brašna, 10 dag svježeg kvasca, 30 dag maslaca, 40 dag šećera, 8 žumanjaka, 2 vanilin šećera, sol, limunova i narančina korica, 2 žlice rakije

Kvasac pomiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode. Pustite da se diže. Brašno ugrijte i s maslacem razmrvite. U sredinu stavite šećer, žutanjke, vanilin šećer, sol, korice i dignuti kvasac. Umijesite i razradite tijesto. Ostavite da se diže. Razdijelite i ostavite da se udvostruči. Pecite 45 min. na 200°C.

Stari recept s Brača: 
Sastojci: 20 žutanjaka, 28 dag šećera, 28 dag maslaca, 4 dag kvasca, 1 dl prošeka ili ružine vodice, 2 dl mlijeka, sitno naribana kora naranče, 1 kg brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mlako mlijeko umiješajte razmočeni kvasac, soli na vrh noža i četvrtinu brašna. Ostavite da stoji dva sata. Na toplome mjestu miješajte žutanjke sa šećerom oko jedan sat. Dodajte maslac, kvasno tijesto, ostatak brašna, prošek i začine. Tijesto mijesite oko jedan sat. Zatim zamijesite okrugle kruščiće. Ostavite preko noći. Pecite prekrivene papirom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.