Ručna kočnica: Znate li da možete dobiti kaznu zbog neadekvatne upotrebe?

Foto: Unsplash

Neke zakonske odredbe čini se sporednima sve dok ne postanu ne samo glavne, već odlučujuće za spašavanje žive glave, kako svoje tako i tuđe. Zbog kršenja obveza ustanovljenih tim naoko sporednim i gotovo suvišnim zakonskim odredbama, može se doista ostati bez glave,  odnosno života, uzrokovati teške tjelesne povrede! Smrt zbog ne postupanja po zakonskoj obvezi za čije je kršenje predviđena novčana kazna od „tričavih“ 300,00 kn. Može li apsurdnije? Može. Uvijek može! Ručna kočnica – ne povučete li je kako treba i auto sam krene, odluta, pri tom nekog pregazi, možda i samog vozača. Ne bi bilo prvi puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste mislili da je vrijeme „povlačenja ručne do kraja“ i podbacivanja kakve cigle ili ovećeg komada drveta, pod kotače raritet iz davne prošlosti, koji se može vidjeti tek u kakvom dokumentarcu snimanom prije dvadeset ili više godine, prevarili ste se. Naime, točno je kako sve manje klasičnih ručnih kočnica u novim vozilima ima. Točno, u velikoj većini automobila koje danas možete kupiti na tržištu ugrađuju se električne parkirne kočnice, a s njima je olakšano kretanje na uzbrdicama i nizbrdicama. Blokiraju kotače sve dok nemaju dovoljno momenta da pokrenu vozilo. Točno je i da se neki, osim reda radi jer se eto moralo u autoškoli, nikada  kasnije nisu susreli s povlačenjem ručne do kraja na iznimno strmoj uzbrdici.

Ekstremne posljedice

To da ručna uopće postoji, neki osvjeste tek na tehničkom pregledu vozila i to samo ako s njom nešto ne štima! Osobito je točno da će se rijetko tko, ako itko počešati zbog zakonske odredbe koja propisuje  obvezu prema kojoj prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti mora poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno inače mu prijeti 300,00 kn kazne, piše Revija HAK.

Takvo omalovažavanje zakonske dužnosti i loše rukovanje ručnom kočnicom na uzbrdici je li zbog neznanja ili lakomislenosti, nije važno, ali može rezultirati ekstremnim posljedicama. Da je tome tako govori i slučaj povodom kojeg je Općinski prekršajni sud u Zagrebu (Pp-10283/2022 od 30.8. 2022.) donio presudu kojom je okrivljenik kažnjen sa svega 900,00 kn. Kazna nije impresivna, ali posljedice po okrivljenika jesu! Okrivljeniku se naime, stavlja na teret da nije poštivao upravo citiranu zakonsku odredbu prema kojoj je bio dužan poduzeti sve potrebne mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je parkirano ili zaustavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže presuda?

Okrivljenik, kako se to navodi u presudi nije dovoljno zategnuo parkirnu kočnicu (onu koju od milja zovemo: ručna) te je došlo do samopokretanja vozila vožnjom unatrag kolnikom u padu“. Nizbrdica, rekli bismo! Nakon što je vozilo samo krenulo vozač ga je pokušao zaustaviti, nije u tom uspio pa je vozilo udarilo u betonski stup javne rasvjete  na kojem nije nastala materijalna šteta, od stupa se odbilo i nastavio nekontrolirano kretati a vozač je ostao prikliješten između prednjih vrata i betonskog stupa te zadobio teške tjelesne ozljede. S obzirom na to što je nesretnog vozača snašlo, izrečenih 900,00 kn kazne posve sigurno nije najgore što je proizišlo iz ovog nesretnog i nespretnog spleta okolnosti.

Zašto 900,00 kn ako je kazna za taj prekršaj 300,00 kn? Zato jer je prekršajem uzrokovana prometna nesreća i to s teškim tjelesnim posljedicama, pa se onda kazna povećava. Noć, kiša, ekstremna uzbrdica, tuđe, nepoznato, odnosno nedovoljno poznato vozilo. Odvezlo se vozilo samo, prikliještilo vozača. Grozno! Pa neka onda netko pita, zašto u zakonu piše da se trebaju poduzeti sve mjere koje sprječavaju da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno. Podsjetnik i opomena.  Opomena i podsjetnik, mnogima nevičnim parkiranju na uzbrdici, nizbrdici, maloj, velikoj, zar je važno ako vozilo samo krene.

Unajmljeno vozilo

Onima koji koriste tuđa vozila, odnosno iznajmljena vozila ovaj slučaj može upaliti lampice i u pogledu još jednog, nikako nebitnog segmenta. Naime, nesretni vozač, okrivljenik u ovom predmetu u svojoj obrani je poricao da je do prometne nesreće došlo budući nije dovoljno zategnuo ručnu kočnicu. Predmetna ulica na kojoj je parkirao pod visokim je nagibom i vozač je istakao kako bi on posve sigurno primijetio da nije dovoljno zategnuo ručnu kočnicu već pri samom izlasku iz vozila, jer kad je vozilo parkirano na cesti pod visokim nagibom potrebno je više vremena za otvaranje vrata i izlazak iz vozila. No vozilo se počelo kretati unazad tek nakon proteka 10 sekundi od njegovog izlaska iz vozila. Slijedi rasplet događaja koji ukazuje kako ne treba riskirati živu glavu jer se doista može izvući deblji kraj, a stvari ionako ponekad nije moguće popraviti ni štetu ublažiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač je pokušao ući natrag u vozilo, pritisnuti pedalu kočnice kako bi ga zaustavio, ali je bilo prekasno i vrata vozila su ga prikliještila za stup uslijed čega je zadobio teške tjelesne ozljede. Vozač je bio stava kako ručna kočnica nije bila u dobrom stanju što on nije mogao znati jer je bila riječ o automobilu koji je bio unajmljen, a prije toga nije parkirao automobil na tako velikoj uzbrdici pa da bi primijetio da konkretna ručna kočnica nije ispravna, padala je i kiša što je doprinijelo nastanku nesreće u kombinaciji s mogućom neispravnošću ručne kočnice. Ovakva obrana okrivljenika nije prošla!

Krivnja ipak na vozaču

Obranu okrivljenika sud nije usvojio jer mu je djelovala neuvjerljivo, pravni subjekt od kojeg je vozilo bilo iznajmljeno očitovalo se kako je predmetno vozilo imalo ispravnu ručnu kočnicu i prije i poslije oštećenja, u protivnom ne bi moglo proći tehnički pregled i istaklo kako je krivnja na vozaču koji je nije dovoljno potegnuo, a pored toga neispravnost kočnice nije konstatirao ni djelatnik policije prilikom vršenja očevida.

Sve u svemu, ovo je zorni prikaz čemu služe i zbog čega su u zakon unesene odredbe koje obvezuju vozače na poduzimanje stanovitih radnji prije napuštanja vozila. Na prvu izgledaju tako suvišne i nebitne, a na primjeru iz stvarnog života razvidno je kako o njima ovise ljudski životi. Nije svaka odredba koja se čini tako apsurdnom i suvišnom, doista suvišna i ne treba suditi značaj zakonskih odredbi prema visini kazni koje su zaprijećene za njihovo nepoštivanje. Ovdje je u igri 300,00 kuna. Svega 300,00 kuna a posljedice su mogle biti smrtne iako i teške tjelesne ozljede nisu posljedica preko koje se prelazi tek tako, ovlaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.