WWF Adria: Dva projekta za očuvanje risova u Hrvatskoj

Foto: Fah

U subotu se obilježava UN-ov Svjetski dan divljih vrsta, ove godine posvećen velikim mačkama pod nazivom “Velike mačke: ugroženi predatori”, u povodu čega udruga za zaštitu prirode WWF Adria navodi da se u Hrvatskoj provode dva projekta za očuvanje risova.

Velike mačke simbol su očuvane prirode no, nažalost, danas mnogim vrstama velikih mačaka prijeti izumiranje. Jednako kao što je lav simbol Afrike, ris je dragocjeni simbol hrvatske prirodne baštine, ističe WWF Adria u priopćenju.

Prisutnost risa pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav pa je njegovo očuvanje u regiji Dinarskog luka od velike važnosti. Stoga se u Hrvatskoj provode dva međunarodna projekta čiji je cilj pružiti rješenja za prijetnje koje ugrožavaju opstanak risa.

“Ris živi skrovito i tajnovito, stoga je veliki izazov prikupiti znanstvene podatke na kojima se temelji učinkovito upravljanje. Svjesni smo činjenice da su lovci važan partner u praćenju populacije risa, te se nadamo kako će kroz naš četverogodišnji projekt doći do unaprjeđenja suradnje s lovcima kako bi se dugoročno očuvala ta iznimna vrsta na području Dinarida”, naglasila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Poboljšanje suživota čovjeka i velikih zvijeri u Europi cilj je novog međunarodnog projekta LIFE EuroLargeCarnivores, koji WWF Adria provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Projektnim aktivnostima unaprijedit će se komunikacija svih interesnih skupina koje utječu na upravljanje velikim zvijerima te tako osigurati temelje za dugoročno stabilne populacije.

Istovremeno, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga BIOM provode projekt LIFE Lynx u sklopu kojega će se u Hrvatsku i Sloveniju naseliti risovi iz Karpata, kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak populacije.

“Jedina je nada za spas risa na našim područjima obogaćivanje genetskog materijala ponovnim dovođenjem novih jedinki. Cijeli projektni tim je sretan što ćemo zaustavljanjem izumiranja risa pomoći očuvanju sveukupne biološke raznolikosti dinarskih šuma”, kaže Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs