Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici.
Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.
Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.
“Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga”, rekla je Gu.
Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.
U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica.
Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.