Minigo: Masterplan znači velike promjene, za to nam je potreban konsenzus

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoje Minigo je ocijenio kako Masterplan za hrvatsko zdravstvo načelno znači velike promjene te da je oko toga potreban konsenzus.

“Ako imamo referendum o braku i hoće li biti u Ustavu, smatram da je ovo jednako važno da imamo referendum”, rekao je za narod.hr predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo dodavši kako je osobnog mišljenja da nam promjene u zdravstvu trebaju.

“Načelno mogu reći da su to velike promjene i da nam treba konsenzus svih oko toga treba li to nama ili ne. Ako se donese zaključak da nam ne treba, onda će biti teško provedivo”, rekao je Minigo komentirajući nedavno predstavljen Masterplan za hrvatsko zdravstvo ministra Rajka Ostojića.

“Imamo sustav koji nije racionalan i puno troši, ali su ovo velike promjene koje se tiču i samih osiguranika, medicinskog osoblja i svih ostalih”, istaknuo je Minigo i naglasio kako se ne radi o stavu Komore koja će tek diskutirati na ovu temu.

“Mi smo kao liječnička komora rekli da čekamo da nam ministar Ostojić osobno dođe predstaviti plan. U međuvremenu smo dali zaduženje našim članovima da prouče i daju svoju primjedbe koje ćemo onda iznijeti”, pojasnio je Minigo dodajući kako se nada da će se njihove konstruktivne kritike usvojiti.

“Uvijek je isti problem, ne samo s ovim ministrom nego i s ranijima. Mi smo htjeli da budemo uključeni od početka, zadatak komore je da daje svoje mišljenje, ne kad je sve gotovo, nego od početka. Nažalost, obično se kad je već sve napravljeno traži naše mišljenje na brzaka ili se uopće ne traži”, rekao je Minigo, naglasivši kako imaju vremena dati svoje prijedloge, budući da javna rasprava traje još mjesec dana.

Istaknuo je i kako se ne bi osvrtao na prigovor Ivice Babića iz Sindikata liječnika da nisu objavljeni autori i rencezenti plana.

“Ne bih o autorima i recenzentima jer su to politička pitanja. Mene zanima zdravstvo, treba li to nama ili ne”, kazao je Minigo te objasnio kako je irelevantno tko je plan radio jer to nije suština stvari.

“Važno je da se oko ovih promjena svi bar u nekom dijelu slože, da ne dođe nova vlast, kako to obično bude, koja će reći da to ništa ne valja i krenuti sve ispočetka jer se tako nanosi neprocjenjiva šteta”, istaknuo je Minigo.

Odgovorio je za narod.hr kako načelo samostalnih djelatnika, koji je predložio predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, nije ništa novo.

“To su ‘slobodni doktori’ i to postoji u Europi. Mi smo ipak naučeni da imamo svoj odjel, ambulantu i teško je mijenjati navike”, obrazložio je Minigo.

Na Ćorušićeve tvrdnje da svaka bolnica mora imati ginekologiju, kirurgiju, pedijatriju i internu medicinu, Minigo je kazao kako je to njihov stav kao oporbene stranke i da je to uredu, ali da bi volio da se o tome raspravlja na nekoj javnoj tribini.

“Hitna služba je ona koja apsolutno mora funkcionirati, sve ostalo se mora dogovoriti”, precizirao je Minigo, dodavši da je danas medicina toliko specijalizirana da je pitanje što je uopće opća interna ili opća kirurgija.

“Operirati kilu, žuć ili slijepo crijevo bi trebao svatko znati. Sve ostalo je jako specijalizirano pa se postavlja pitanje što se misli pod internom medicinom”, zaključio je Minigo, istaknuvši kako bi bilo dobro da se provede pilot program na određenom dijelu da se vidi funkcionira li plan uopće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: www.aerzteverein-mainz.de