Može li se migrena spriječiti?

Foto: GettyImages

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije iskusila glavobolju. Od povremenih glavobolja pati, smatra se, oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % od navedenih čine osobe koje boluju od migrene. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba, pri čemu su žene triput više zahvaćene od muškaraca. Veliki broj oboljelih od migrene nikada ne posjećuje svog liječnika pa se dijagnoza migrene njima nikada niti ne postavi.

Što je migrena?

Migrena je bolest koja je, pod raznim imenima, poznata od davnina. U glavnim odrednicama točno je opisuje otac medicine Hipokrat, govoreći o poremećaju vida, glavobolji i povraćanju kao glavnim simptomima bolesti od koje i danas jednako bolujemo. Sam naziv dolazi od riječi hemikrania, od koje je i nastao naziv migrena, kako je danas nazivamo, a počiva na glavnoj odrednici kliničke slike – bol polovice glave, donosi portal plivazdravlje.

Simptomi migrene

Kod migrene s aurom najčešće se javljaju vidne smetnje u obliku bljeskova pred očima, titrave svjetlosti, cik-cak svijetlih linija, svijetlih mušica, slika izlomljenog ogledala ili pak bolesnici vide izlomljene linije u obliku tlocrta tvrđave. Drugi pak navode dvoslike, trnce u području lica, jezika, polovice tijela, pa sve do oduzetosti polovice tijela. Smetnje su prolaznog karaktera – obično aura prestaje nakon sat vremena. Ipak, iako aura najčešće prethodi pojavi glavobolje, ponekad se ona zapravo na glavobolju nastavlja. Komplikacije u obliku migrenskog moždanog udara su rijetke, češće kod mlađih žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Sama glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem, znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi koji pak isto tako mogu i isprovocirati migrenski napadaj.

Savjete kako si pomoći kada nas ulovi migrena pročitajte na Frendica.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/plivazdravlje.hr