Opasan sastojak koji se krije u kolačima: Pazite li na njegov unos kod djece?

Foto: Getty images

Cimet se koristi u brojnim kolačima i jelima, bilo slatkim ili pikantnim. I potrebno je pripaziti koliko će ga pojesti djeca, posebno ako su sklona blagdanskim poslasticama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ugodno aromatičan, cimet, po nekima “kralj začina”, prirodno sadrži kemijski sastojak kumarin, koji u visokim dozama može oštetiti jetra.

Pošto djeca imaju nisku tjelesnu težinu, nije problem prekoračiti dopuštenu količinu kumarina.

Djeca koja teže oko petnaestak kilograma ne bi trebala dnevno pojesti više od 30 grama cimeta u slasticama, kažu njemački stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se stvar dodatno zakomplicirala, svaka vrsta cimeta ima različitu količinu kumarina. Kineski cimet ga, primjerice, ima više od cejlonskog.

Kumarin je općenito zabranjen kao aditiv hrani zbog moguće hepatoksičnosti. Riječ je o kemijskom spoju s benzopironskom osnovom koji daje miris biljkama.

Roditelji koji često koriste cimet kao začin trebali bi se ili odlučiti za cejlonski ili, da budu sigurni, djeci ograničiti unos cimeta na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.