Proljetni umor – istina ili mit?

Foto: GettyImages

Muči vas pospanost, nedostatak energije, osjećate se loše?

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka. Taj se osjećaj proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu.

Možemo li biti sigurni postoji li kod nekih ljudi proljetni umor ili je to jedna od izlika ili, pak, pomodarstvo?

Zašto baš „proljetni umor“?

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja. To je i idealno razdoblje tijekom kojeg je najbolje posegnuti za nekim od gotovih preparata vitamina, minerala ili nadopuna prehrani. U vrijeme prepunih hladnjaka, dućana, samoposluživanja, restorana koji nude sve ono što se poželjeti može, kako je danas uopće moguće govoriti o prehrambenim nedostacima? U biti, ne radi se o problemu količine ili kvantitete, već vrijednosti ili kvalitete onoga što pod pojmom “hrana” unosimo u svoj organizam, piše prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije za portal plivazdravlje.

Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni “utrošak”. Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito “skrivenima”) i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.

No često se puta događa da slijedeći slijepo “idealne” dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari. Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumijevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metaboliza – izmjene tvari. U esencijalne tvari ubrajaju se vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.

Kako si pomoći?

U prvom redu moramo se osvrnuti i zapitati o kvaliteti prehrane. Zatim, kad je to potrebno zbog određenih fizioloških stanja u kojima se organizam nalazi, moramo gotovim proizvodima unositi u svoj organizam tvar Ili tvari koje trenutno nedostaju upotrebom specifičnog preparata. Minimalno razdoblje unutar kojeg treba koristiti takve preparate je oko mjesec dana, no može biti produženo ovisno o potrebi. No moramo se pri tom pridržavati dva osnovna pravila:

-ne uzimati više preparata tijekom jednog dana od onoga kako proizvođač preporučuje
-ne smijemo si stvoriti “savršen alibi” uzimajući nadopune prehrani, a preskačući obroke

Kako bismo odabrali najbolji proizvod trebamo se savjetovati sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Odabir proizvoda ovisit će o našoj životnoj dobi, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju. Oni koji se bave sportom ili su na bilo koji način više fizički aktivni morali bi posegnuti za proizvodima koji će im osigurati optimalni unos minerala i njihovih soli. Za one koji žele osigurati učinak “protiv starenja” preporučaju se proizvodi koji u osnovi sadrže antioksidanse.

Jednostavno rješenje

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala općenito će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Uz to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema.

Stoga, stimulirajte svoj metabolizam s puno svježeg voća i povrća te što je moguće češće izlazite na svjež zrak i sunčevu svjetlost. 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr