Žestoke rasprave oko najavljenog Zakona o pravu liječnika na pravo priziva savjesti u pitanjima abortusa

Foto: fah

U zadnjih je nekoliko tjedana u nekoliko europskih metropola zabilježen val prosvjeda kako zagovornika tako i protivnika pobačaja.

Iako u Norveškoj narod nije izašao na ulice da bi iznio svoje stavove po tom pitanju, već nekoliko tjedana se prema pisanju najuglednijeg norveškog dnevnika – Aftenpostena – u norveškom parlamentu vode žestoke rasprave o najavljenom usvajanju Zakona o pravu obiteljskih liječnika opće prakse na priziv savjesti čime bi im se dala mogućnost da pacijentici odbiju izdati uputnicu ginekologu koji bi izveo pobačaj. (U Norveškoj inače liječnici opće prakse obavljaju jednostavnije ginekološke preglede.op.a.)

Zbog dotičnog zakona koji je predlozila Demokršćanska stranka vruć je krumpir pao u ruke vladajuce koalicije – Konzervativne stranke (Høyre) i Stranke progresa (Fremskrittspartiet) koje su i same vrlo podijeljene u stavovima koji se tiču ove teme.

Zbog svoje su ovisnosti o daljnjoj podršci Demokršćana koja im je prijeko potrebna te dvije vladajuće stranke dovedene u pat-poziciju iz koje će se, sudeći prema komentarima u Aftenpostenu, teško izvući i naći rješenje koje će zadovoljiti sve.

Unatoč tome što je Ministarstvo zdravstva 2011. godine odlučilo da liječnici nemaju pravo odbiti izdavanje uputnica za pobačaj, koalicijske su stranke koje su prije tri mjeseca pobijedile na parlamentarnim izborima u Norveškoj, potpisale sporazum s Demokršćanima temeljem kojega se liječnicima koji to žele omogućava da ostvare svoje pravo na priziv savjesti i odbiju izdati ovakve uputnice.

Isto je tako i Savez liječnika Norveske usvojio odluku da obiteljskim liječnicima treba omoguciti da ostvare svoje pravo na priziv savjesti kod liječenja ili upućivanja na liječničke zahvate, a kada je riječ o životu ili smrti.

Ministar zdravstva Bent Høie izložen je pritiscima sa svih strana. S jedne ga strane optužuju da olako prodaje “mukom stećeno pravo žena na samostalno odlučivanje o svojem tijelu” pošto je 1979. usvojen Zakon o abortusu. Na drugoj su strani, brojčano slabiji, ali u artikulaciji svojih stavova i zahtjeva, jasni i glasni liječnici koji na optužbe da Norvesku žele vratiti u srednji vijek odgovaraju kako je njihova zadaća ne uništavati, već spašavati živote.

“Država ne može prisiliti nikoga – bilo da se radi o poštaru ili liječniku, bilo da se radi o 2 ili 3 milijuna života – da sudjeluje u nečemu što, ako se povedemo logikom zdravog razuma – slobodno možemo okarakterizirati ubojstvom,” riječi su mladog liječnika Håkona Kravdala.

Žučne rasprave u norveškom parlamentu na ovu temu traju i dalje, a konačna odluka očekuje se u rujnu ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/aftenposten
Photo: hssms-mt.org