29. srpnja 1856. Neander (Njemačka) – pronađen kostur nendertalca

Foto: Photaro

Dok mi danas pokraj Krapine imamo razmjerno sačuvano nalazište gdje je otkriven krapinski neandertalac, njemačko je nalazište u Neanderu u međuvremenu potpuno uništeno tijekom radova u kamenolomima, tako da se više ne može vidjeti spilja gdje su otkrivene kosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neanterthal je dolina u Njemačkoj u blizini grada Düsseldorfa, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen). Na današnji dan 1856. u toj je dolini pronađen neobičan kostur, različit od ljudskoga.

Otkrili su ga lokalni kopači kamenoloma. Kosti, za koje su isprva mislili da pripadaju medvjedu, pokazali su tamošnjem gimnazijskom učitelju Johannu Carlu Fuhlrottu. On je prepoznao da je riječ o važnom otkriću. Uočio je da kosti ne pripadaju medvjedu, nego nekoj vrsti čovjeka.

Isto tako, primijetio je da su kosti različite od uobičajenih ljudskih kostiju. Odlučio ih je pokazati profesoru anatomije na Sveučilištu u Bonnu, Hermannu Schaaffhausenu. Složili su se da je riječ o nekoj drevnoj ljudskoj rasi, različitoj od današnjeg čovjeka. O tome su zajedno objavili izvještaj. Prema imenu nalazišta Neanderthal, nova je vrsta nazvana neandertalac ili latinski Homo neanderthalensis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njihova otkrića, danas se Fuhlrotta i Schaaffhausena smatra osnivačima paleoantropologije. Naš sunarodnjak Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao je kosti neandertalca 1899. pokraj Krapine (čak 43 godine kasnije). Dok mi danas pokraj Krapine imamo relativno sačuvan lokalitet gdje je otkriven krapinski neandertalac, njemačko je nalazište u Neanderthalu u međuvremenu potpuno uništeno tijekom radova u kamenolomima, tako da se više ne može vidjeti spilja gdje su otkrivene kosti. Ipak, Nijemci su otprilike na mjestu nalazišta kasnije sagradili muzej posvećen neandertalcima. Izvor: narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.