Papa Franjo poručio Slovencima prije referenduma o braku: zaštitite obitelj!

Papa Franjo je u srijedu, 16. 12. 2015., tijekom audijencije na Trgu sv. Petra u Rimu odaslao poruku Slovencima rekavši da rade na očuvanju obitelji kao osnovne stanice društva, što je posebno značajno u kontekstu nedjeljnog referenduma (20. 12.) kada Slovenci odlučuju o odbacivanju ili prihvaćanju zakona koji omogućuje homoseksualnim parovima sklapanje braka i posvajanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozdravljam hodočasnike iz Slovenije. Cijeloj Crkvi u Sloveniji zahvaljujem na naporima u skrbi za obitelj. Želim potaknuti sve Slovence, pogotovo one koji imaju javnu odgovornost, na očuvanje obitelji kao osnovne stanice društva“, poručio je papa Franjo i time također potaknuo Slovence da donesu odluku na referendumu koja ide u prilog zaštite obitelji.

Zbog izmjena obiteljskog zakona u ožujku 2015. koje je donio slovenski parlament i dopustio redefiniciju braka i posvajanje djece homoseksualnim parovima, zagovornici braka kao zajednice muškarca i žene okupljeni u građansku koaliciju “Za ortoke gre” (Radi se o djeci) prikupili su dovoljno potpisa (više od 80.000) za održavanje referenduma. Usprkos prikupljenim potpisima i zakonskoj proceduri, vladajuća većina premijera Mire Cerara glasovala je protiv održavanja referenduma tvrdeći da bi moguće ukidanje zakona dovelo do diskriminacije LGBT građana. Građanska koalicija podnijela je ustavnu tužbu i slovenski ustavni sud ukino je odluku parlamenta o neodržavanju referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na referendumu u 2012. Slovenci su bili odbacili redefiniciju braka i posvajanje djece za homoseksualne parove. U međuvremenu je slovenska vlada dodatno otežala referendumsko izjašnjavanje sa zakonskom odredbom prema kojoj je referendum valjan tek ako na njega izađe više od 20% birača (tj. 344.000 birača).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.