(VIDEO) Nakon sastanka s premijerom, redatelji zadovoljni – o korupciji i pogodovanju niti riječ…

Foto: Fah

Predstavnici hrvatskih redatelja i producenata istaknuli su kako ih je razgovor koji su vodili s premijerom Andrejem Plenkovićem umirio i da vjeruju kako će audiovizualni sektor i dalje funkcionirati kao i do sada, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je konkretne korake koji će se poduzeti u sljedećim tjednima kako bi se riješili problemi u HAVC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s predstavnicima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata – Zrinkom Ogrestom, Vinkom Brešanom, Danilom Šerbedžijom, Brankom Schmidtom i Tamarom Babun. Sastanku je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je i sama bila članica Upravnog odbora HAVC-a od 2015. godine, kako je i sama rekla, godinu i pol dana.

Kako se navodi u priopćenju vladina Ureda za odnos s javnošću, “premijer je istaknuo da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audiovizualnom sektoru”, te da “Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike”.

> Inicijativa za očuvanje HAVC-a: “Ne nasjedajte na jeftine pamflete – o desnici i ljevici ili da se itko bori protiv umjetničkih sloboda”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon razgovora, predstavnici filmaša i ministrica kulture novinarima su saželi teme o kojima su razgovarali i zaključke sa sastanka.

Tako je redatelj Vinko Brešan rekao da je filmska zajednica zabrinuta zbog situacije u kojoj se našla te istaknuo kako su od premijera čuli “da sustav neće biti urušen, da ide dalje i da se neće neće demontirati što nam je vrlo važno”. Dodao je kako su na razgovoru također “čuli da politika nema ni želju niti interes ulaziti u struku u području odlučivanja o filmu te da se ne damo impresionirati od halabuke oko sadašnje situacije već da idemo dalje i radimo svoj posao.”

Pristupit će se izmjenama Zakona o audiovizualnoj djelatnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da su premijer Andrej Plenković i ona osobno više puta izjavljivali kako smatraju da je reforma audiovizualnog sektora vrlo uspješna, te da će Ministarstvo kulture, koje je mjerodavno za nadzor nad zakonitošću i za daljnji razvoj sustavne potpore hrvatskome filmu, raditi na otklanjanju svih mogućih nepravilnosti koje su uočene u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), ali da ih to, ni na koji način, neće spriječiti u opredjeljenju da i dalje razvijamo taj sustav potpore.

> Inicijativa “Puk’o nam je film” ne želi suradnju s Inicijativom hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a

Najavila je kako će se u sljedećim tjednima poduzeti niz konkretnih koraka, podsjetila kako su neki koraci već i sada poduzeti – deblokiran je nacionalni program koji će već idući tjedan ‘doći’ na potpis, riješena su i neka druga pitanja vezana uz tehničke probleme, uredba, kriteriji, a rješava se i pitanje zapošljavanja. Kao najvažnije istaknula je da će se pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnoj djelatnosti kako bi se određene neusklađenosti ili nerazumijevanja mogla precizno definirati te će zato u sljedećim tjednima nastaviti suradnju s udrugama i s HAVC-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Evo kako je Nina Obuljen tvrdila da u HAVC-u nema kriminala

Na novinarsko pitanje kako će se ‘doskočiti’ tomu da bi, s obzirom na nalaz revizije u HAVC-u, ministrica trebala prethodno potpisati svaki dokument kako bi onda HAVC mogao dati novac za određeni film, ministrica je odgovorila kako tu postoje određena nerazumijevanja. Jer, objasnila je, nalaz revizije ne govori o uplitanju ministra ili ministrice, odnosno Upravnog odbora, prije potpisivanja ugovora. Zakon je tu vrlo precizan i jasan – ministar te odluke donosi na prijedlog povjerenika audiovizualnog vijeća, a radi se o tehničkom pitanju odobravanja isplata. Dodala je kako se sada o tomu razgovora i podsjetila kako je tek prošli tjedan imenovan v.d. ravnatelj HAVC-a, te najavila da će se vrlo brzo razriješiti dilema kako postupati u razdoblju dok ne budu donesene izmjene i dopune Zakona o audiovizualnoj djelatnosti odnosno pitanje koje je, rekla je, “očito odjednom postalo prijeporno”.

HAVC je jamstvo opstanka hrvatske kinematografije

Redatelj Branko Schmidt rekao je kako ga je “vrlo ugodno iznenadila detaljna informiranost premijera Plenkovića o svemu i s nama je razgovarao kao da je prisustvovao našim sastancima i očito je da je ‘veza’ između njega i ministrice jako dobra jer on jako dobro poznaje probleme”. Ustvrdio je kako ih je premijer umirio i da idu zadovoljni iz Vlade te istaknuo kako vjeruje da će sustav funkcionirati kao i do sada, uz korekcije koje je najavila ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Zrinko Ogresta smatra kako je bitno to što je premijer uočio i naglasio da je “HAVC jamstvo opstanka hrvatske kinematografije”. Jer, objasnio je, “hrvatskoga filma je bilo i bit će ga, ali za kinematografiju je u posljednjih osam do devet godina zaslužan HAVC i zahvaljujući takvu sustavu nastali su svi financijski i umjetnički rezultati, a premijer to apsolutno podržava”. Ogresta se nada da će se “problemi u HAVC-u riješiti u hodu”.

Na pitanje što očekuju od susreta u Uredu Predsjednice Republike koji je najavljen za petak, predstavnica Hrvatske udruge producenata Tamara Babun izrazila je nadu da će se nastaviti trend razumijevanja za potrebe hrvatske kinematografije i njezine važnosti za hrvatsku kulturu i privredu te pridonijeti još boljem razvoju kinematografije. Jer, dodala je, naša osnovna molba bila je da se filmski sustav ne usporava i blokira već da se dalje razvija. Babun je dodala kako je HAVC, odnosno ozbiljna sveobuhvatna kinematografija, omogućila mlađim pripadnicima filmske zajednice da nešto prije no što je do tada bilo uobičajno dobiju novac i počnu snimati filmove.

Redatelj Danilo Šerbedžija rekao je kako samo može dodati da je nabitnije kako “neće biti nikakve demontaže, da je filmska industrija jako ozbiljna i donosi veliki novac hrvatskoj državi i da smo, uz sportaše, sigurno najprepoznatljiviji u svijetu i da smo na ponos našoj domovini”.

Pogledajte video:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.