Popustljivi ste prema djeci? To je najveća pogreška u odgoju

Obitelj je svakom djetetu prva škola u životu, onako kako ga odgojite, tako će se i ponašati, pa je s razlogom odgoj djece jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka svakog člana obitelji. Znate li kako ćete odgojiti dijete koje neće biti razmaženo i morati imati baš sve što poželi? Evo nekoliko savjeta koje navodi parenting.com.

Pokazivati ljubav ne znači razmaziti dijete

Često se dogodi da roditelji iz ljubavi prema djetetu budu previše popustljivi, previše se brinu za dijete, te mu ispunjavaju svaku želju. Iako možda misle da je to dobro, moraju znati da im je to velika pogreška.

Ne griješite ako djetetu pokazujete ljubav i nježnost, ali ako mu stalno pomažete, ne dopuštate mu da napravi pogrešku i umjesto njega obavljate ono što može samo napraviti, zapravo ćete ga razmaziti.

Nemojte djeci kupovati puno igračaka kako bi bila sretna, naučit ćete ih da budu razmažena.

Šteta koju razmaženost donosi je velika

Ako razmazite dijete spriječit ćete ga u prikupljanju životnih iskustava, te ćete ga naučiti da mu uvijek netko mora pomagati i da se uvijek oslanja na druge, umjesto na sebe.

Problem je što roditelji znaju da trebaju postaviti granice u odgoju, ali ne znaju kako ih izreći, te kako navesti da ih djeca shvate ozbiljno, a da nisu povrijeđena. Svaki roditelj želi zadovoljno dijete i teško je prihvatiti da nije stalno sretno.

Nemojte djecu štititi u tolikoj mjeri da nemaj razloga niti plakati niti se ljutiti. To nije dobro za razvoj djece, pustite dijete da izražava svoje emocije, time se uči emocionalnoj inteligenciji. Naučite ga da emocije izražava na adekvatan način. Ako je ljuto, to je OK, ali ne smijete mu dopustiti da udara sebe, druge ili da uništava imovinu.

Djetetovo samopoštovanje najbolje će se razviti ukoliko mu pokažemo poštovanje, te ga potaknemo na izražavanje emocija, a ne ako pokušamo ukloniti sve negativne osjećaje iz njegova života.

Sve ima svoje granice

Na kraju zapamtite da sve ima svoje granice – ljubav pokažite, ali na pravi način i ne dopustite da vam ljubav prema djetetu ne dopušta da postavite granice. Granice moraju postojati, one ne znače da ste loši roditelji, naprotiv, one vam pomažu da dijete izgradite u bolju osobu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/parenting.com
Photo: nosha/flickr