(VIDEO) Praizvedba dokumentarnog filma: Macelj – Titovo stratište

Foto: Snimka zaslona

Udruga Macelj poziva na praizvedbu dokumentarnog filma Macelj – Titovo stratište redateljice Nade Prkačin.

Proizvodnja Laudato Tv & Udruga Macelj 1945.

ZAGREB četvrtak 1. lipnja 2017. u 20,00 CineStar Branimir centar

KRAPINA petak 2. lipnja 2017. u 20,00 Dvorana pučkog otvorenog učilišta Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13

VARAŽDIN ponedjeljak 5. lipnja 2017. u 20,00 Dvorana Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3

Ulaz slobodan.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

U Macelju se nalaze i ostatci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, zajednički ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. Surovo stratište Macelj posve je nepoznato za hrvatsku javnost. Film Macelj Titovo stratište razotkriva upravo tu strašnu istinu.

Foto: Narod.hr

Snimatelji: Andrej Bunić; Ivan Lovrić; Josip Ninković
Montažer: Ivan Lovrić
Grafika: Nikola Uroić
Glazba: Željko Barba

Scenaristi: Nada Prkačin; Damir Borovčak
Režija: Nada Prkačin
Producenti: Ksenija Abramović; Dr. Stjepan Bačić

Više o filmu

U Kronici Franjevačkog samostana u Krapini na stranicama 105. i 106. iz svibnja i lipnja 1945. fra Ostijan Ostrognaj zapisao je najstrašnije stranice povijesti toga kraja. Kolone ljudi koje su britanske vlasti vraćale iz Slovenije i Austrije partizanske jedinice odvodile su u šumu Macelj iz koje se danima čula rafalna paljba. Svjedoci strašnih zločina tvrde da je tada u 130 jama završilo 13 tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i mnogih drugih koji su u strahu od komunističkih vlastodržaca uzalud tražili utočište kod Savezničkih snaga.

Među žrtvama je i 21 svećenik, redovnik i fratar koje je fra Ostijan imenom, prezimenom i godinom rođenja upisao u kroniku a koji su naposljetku hicima u glavu skončali na predjelu Lepa Bukva, u rupi koja je poslije nazvana ”jama 4D”. Njihov je ubojica dobro poznat. Za jeziva umorstva izvedena s nevjerojatnom lakoćom i bez grižnje savjesti nagrađen je vilom u zagrebačkom elitnom naselju Tuškanac.

U filmu ”Macelj Titovo stratište” svjedoci se sjećaju crnih poslijeratnih dana a povjesničari i članovi udruge Macelj 1945. razotkrivaju strahote koje se događale nakon smaknuća. Skreću pozornost na šutnju koja je prekrila zagorska sela kao i cijelu Hrvatsku utamničenu u većini Hrvata nikad željenu komunističku tvorevinu Jugoslaviju.

Pokoji šapat postao je glas dolaskom demokratskih promjena i osamostaljenjem Hrvatske. Ali i to je ubrzo utihnulo. Pa pojedine su se ubojice u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj opet domogle visokih položaja skrivajući sinekurama svoje zločine.

Zahvaljujući pojedincima poput Frana Živičnjaka koji je slučajno preživio pokolj, i Stjepana Brajdića, prvog predsjednika udruge Macelj 1945. istina je tražila i našla svoj put.

Do sada su samo na Maclju ekshumirane i pokopane tek 1163 žrtve. Ali što s ostalim žrtvama komunističkih zločina diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine? I još šire…

Film podsjeća da je dužnost svih nas mrtve pokopati, grešnike opomenuti, a neuke poučiti te da je povijest učiteljica života i da onaj tko iz povijesti ništa ne nauči osuđen je da mu se ona ponavlja…

„Istina će vas osloboditi.“ (Iv 8,32b)

Izvor: narod.hr/laudato.hr