Domaći sok koji nas svojim mirisom i odličnim okusom vraća u djetinjstvo! Isprobajte bakin recept za sladak i mirisan sirup od bazge, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
50 cvjetova bazge
5 l vode
3,5 kg šećera
50 g limunske kiseline
Priprema
Cvjetove bazge namočite u vodi, poklopite i ostavite neka odstoje 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.
Idući dan cvjetove bazge procijedite, a tekućinu prokuhajte sa šećerom. Nakon vrenja kuhajte sok još 5 minuta. Sok ugasite pa dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte.
Kuhani sirup spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u pećnici. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto.
Sirup prije posluživanja razrijedite vodom te poslužite s ledom kao osvježavajući napitak!