Blagdanski stol: Pripremite savršenu puricu uz ovih 10 trikova!

purice
Foto: Narod.hr

Što je blagdanski stol bez ukusne purice? Puretina ima malo masnoća pa njezina termička obrada može biti izazovna, ako nemate iskustva. Uz naše trikove ćete zadiviti sve ukućane svojim kulinarskim vještinama! Purica će biti hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Prije pečenja mora biti sobne temperature
Ako ste kupili smrznutu puricu, obavezno je stavite u hladnjak dan prije pečenja da se postepeno odmrzne. Meso će se onda bolje ispeći.

2. Marinirajte ju u slanoj vodi
Meso će biti sočnije ako puricu stavite u slanu vodu barem dva sata prije pečenja, a idealno bi bilo večer prije. Količina vode i soli ovisi o veličine ptice, no važno je da tekućina u potpunosti prekriva puretinu. Na jednu litru vode stavite oko 50 grama kuhinjske soli. Dodati možete i lovorov list, papar u zrnu i slične začine. Prije nego što stavite peći puricu, odstranite sav višak vode i kožu osušite papirnatim ručnikom.

3. Dobro je „namastite“
Puretina nema puno prirodnih masnoća. Zato je važno dobro ju premazati maslacem, uljem ili svinjskom mašću prije početka pečenja. Pureća prsa možete prekriti i debelim kriškama špeka. Ne samo da ćete tako zaštiti meso od isušivanja, već ćete dati poseban okus jelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Napunite je nadjevom
Purica će biti sočnija ako ju pečete s nadjevom, a koje se najčešće priprema od kruha, mesnih iznutrica, slanine, ulja i različitog začinskog bilja. Napominjemo, ako ste nadjenuli puricu, produžuje se vrijeme pečenja mesa.

Pečenje

5. Stavite je u pećnicu s ventilatorom
Poželjno je da imate pećnicu s ventilatorom koji omogućuje ravnomjerno kruženje vrućeg zraka.

6. Zaštitite puricu aluminijskom folijom
Ako pečete veliku puricu i primijetite da su prsa počela naglo tamnjeti, zaštite ih aluminijskom folijom. Foliju uklonite pred kraj pečenja kako bi kožica postala hrskava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Važna je temperatura
Puretina u komadu peče se otprilike 45 do 60 minuta po svakom kilogramu na temperaturi od oko 180 Celzijevih stupnjeva. S kuhinjskim termometrom nikada nećete pogriješiti kod pečenja purice. Meso je pečeno kada u najdebljem dijelu purica postigne temperaturu od 74 Celzijeva stupnja. Počnite provjeravati otprilike 15 minuta prije predviđenog kraja pečenja.

8. Ne otvarajte pećnicu prečesto
Iako neki tvrde da podlijevanje purice daje sočnije meso i hrskaviju koricu, kulinarski stručnjaci tvrde da izbjegnete ovaj korak. Čestim otvaranjem vrata pećnice  gubi se vrući zrak zbog čega se meso neće dobro ispeći.

9. Pustite da se purica „odmori“
Kad izvadite meso iz pećnice, pustite da se „odmara“ barem pola sata. Za to vrijeme stabilizirat će se sokovi u mesu, a purica će imati bolji okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Kupujte puretinu iz organskog uzgoja
Pokušajte kupiti puricu iz organskog uzgoja. Iako dolazi s većom cijenom takvo domaće meso sa certifikatom ima više hranjivih tvari, ali i okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.