Savršena zimska poslastica! Linzer torta s lješnjacima, džemom od šumskog voća i blagom notom naranče i cimeta
Ukusan recept prenosimo sa slatkisvijet.com.
- 330 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 200 g meda
- 220 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice kakaa u prahu
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 manje naranče
- 300 g džema/marmelade od šumskog voća
Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.
Maslac sobne temperature izmiksajte s medom i jajem pa dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo, mljevene lješnjake i začine.
Umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak barem na dva sata.
Tijesto razvaljajte na silikonskoj podlozi za valjanje na 1,5 cm debljine i prekrijte njime dno okruglog kalupa za torte promjera 26 cm. Uzmite komad od ostatka tijesta, oblikujte ga u duguljasti valjak debljine 1 cm pa utisnite uz cijeli rub kalupa. Tijesto premažite džemom od šumskog voća.
Ostatak tijesta tanko razvaljajte, izrežite zvjezdice. Ostatak će vam još tijesta od kojeg možete napraviti još zvjezdica i lijepiti ih pekmezom.
Linzer tortu pecite 40 minuta na 180°C. tortu ostavite 10-minuta da se hladi u kalupu, zatim lagano prođite nožem uz rub kalupa uklonite obruč. Ostavite tortu da se do kraja ohladi na podlozi od kalupa ili ju pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje. Ohlađenu tortu posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Tekst se nastavlja ispod oglasa