Foto: narod.hr

Stručnjaci smatraju da je sisanje dude produžetak užitka koje dijete doživljava hraneći se na majčinim grudima. Dijete ima potrebu za sisanjem i ono će posegnuti za onim što mu je dostupno u zamjenu za majčine grudi. U najranijoj dobi to su, uglavnom, prstići, a kasnije to može biti bočica, komad tkanine, dio igračke, ugao dekice… , ukoliko mu roditelji ne ponude dudu varalicu.

Dudu varalicu dijete koristi kad je umorno, nervozno, usamljeno, pospano, kad mu je dosadno, pri uspavljivanju…

Ova navika bi trebala spontano nestati do kraja druge godine. Ukoliko se to ne dogodi može se djelovati skretanjem djetetove pozornosti na neke druge predmete (igračke, automobile, zvučne predmete, knjige..) ili osobe u njegovoj okolini. Nikako se nemojte djetetu rugati („Ti si mala beba“) niti dopustiti drugima da mu se rugaju, koristiti druga gruba i nehumana sredstva (mazati ljutim ili gorkim tekućinama), omalovažavati, primjenjivati odgojno loše metode.

Nećete postići ništa niti obećanjima poput kupovine igračaka, slatkiša, a ni stalnim upozoravanjem i skretanjem pozornosti na dudu („Opet je duda u ustima“). Dijete će samo postati još nervoznije i frustriranije, inatiti se još više.

Treba ga uključiti u aktivnosti koje će mu biti zanimljive kako bi ga odvratili od želje za dudom, tako da jednostavno zaboravi na dudu. Zaposlite ga da što više radi rukama, pjeva, priča… da mu ne bude dosadno. Odvikavanje ide postupno. Ni slučajno nemojte samo uzeti i baciti dudu. To je pedagoški nedopustivo i moglo bi izazvati velike psihološke probleme.

Djeca mogu razumjeti puno toga ako im se na adekvatan način govori.
Nemojte kupovati nove dude. Ostavite stare (kako god ružno i nehigijenski izgledale) dok se ne raspadnu. Možete pribjeći i malom triku: malo po malo (neprimjetno) zarežite škaricama vrh dude kako bi ubrzali njeno raspadanje. Objasnite da se duda potrošila, a onda će i dijete shvatiti da mu takva duda više nije primamljiva i samo će ju ostaviti.

Važno je ne forsirati. Neće se dogoditi nikakav veliki problem ako se upotreba dude produži i u starijoj vrtičkoj dobi. Nikad nemojte krenuti s odvikavanjem ako je dijete u nekoj fazi kad mu je potrebna utjeha, a vi mu niste u mogućnosti pružiti ju na prihvatljiv način (polazak u jaslice, vrtić, stresne situacije u obitelji, odsutnost roditelja…). Lakše je liječiti „krive“ zube nego „ranjeno“ dječje srce. Pričekajte pravo vrijeme.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Izvor: narod.hr