Foto: slatkisvijet.com

Galette… omiljena slastica iz francuske kuhinje. Ova sočna Galletta punjena je slatkim, svježim smokvama što je čini idealnim desertom u ljetnim danima, piše Slatki svijet koji donosi recept:

Sastojci

Prhko tijesto

250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca
1 jaje
prstohvat soli
40 ml hladne vode

Nadjev sa smokvama

500-700 g svježih smokvi
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žlica krušnih mrvica

Priprema

Umjesite glatko tijesto i spremite ga u hladnjak na 45 min. Za to vrijeme smokve razrežite na četvrtine i pomiješajte s cimetom i vanilin šećerom.

Rashlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga (promjer cca 35 cm) na masnom papiru.

Razvaljano tijesto posipajte krušnim mrvicama pa rasporedite nadjev od smokava. Rub tijesta ostavite 2 cm prazan tako da ga kasnije možete presavinuti.

Prazne krajeve tijesta premažite jajem, preklopite preko nadjeva, ponovno premažite jajem i dobro pošećerite da dobijete hrskavo tijesto.

Galette pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu, zlatnu boju.

Slatki savjet

Umjesto smokava možete koristiti i neko drugo voće, ovisno o sezoni i onome što volite.
Cimet prilagodite svom ukusu pa stavite više ili manje od navedene količine.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com