Mekane, mirisne i fine: Tri recepta za najukusnije fritule na blagdanskom stolu!

fritule
Foto: Slatki svijet

Jedna od tradicionalnih slastica koje Hrvati uživaju pripremati na Badnjak, svakako su fritule! Jednostavne, mekane i ukusne, najčešće se pojedu prije nego dođu do božićnog blagdanskog stola. Svaki kraj Lijepe Naše donosi poseban detalj u receptu koji ih čini posebnima. Donosimo Vam tri recepta za slasne i mirisne fritule s kojima sigurno nećete pogriješiti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fritule s grizom

Još jedan od mnogih recepata za fritule, ovaj put s grizom! Mekane, mirisne i fine!

fritule
Foto: Slatki svijet. com

Sastojci

500 ml mlijeka
100 g griza
300 g glatkog brašna
2 jaja
2 vanilin šećera
2 žlice šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 ml ruma ili rakije
50 ml soka od naranče
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

1. Griz skuhajte u mlijeku, premjestite ga u posudu za miksanje i ostavite neka se ohladi. Površinu griza obavezno prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica.

2. Kada se griz ohladi dodajte jaja i šećer pa dobro izmiksajte smjesu. Dodajte rum, rakiju, sok od naranče i naribane korice limuna i naranče. Na kraju dodate brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu još kratko izmiksajte da se se svi sastojci sjedine. Ukoliko želite u smjesu ubacite 100 -150 g grožđica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Žličicom uzimajte po malo tijesta i stavljajte ga u lonac s dobro zagrijanim uljem. S jednom žličicom uzimajte tijesto, a s drugom ga pogurajte u ulje. Obje žličice obavezno uronite u vrelo ulje da vam se smjesa što manje lijepi za žličice. Fritule pecite dok ne dobiju lijepu zlatno, smeđu boju. Pečene fritule posipajte šećerom u prahu i dobar tek!

Fritule s jabukama

Fritule koje će osvojiti vaša srca! Sočne fritule s jabukama možete dodatno obogatiti brusnicama i uživati u jednostavnom i ukusnom desertu!

fritule
Foto: Slatki svijet. com

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

400 g tekućeg jogurta
2 jaja
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 žlica rakije
prstohvat soli
350 g glatkog brašna
2 praška za pecivo
1 puna žličica cimeta
malo naribane limunove korice
2 sitno naribane jabuke srednje veličine (200 g)

Priprema

1. Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna, jabuke, cimet, brašno i prašak za pecivo. Miksajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji dodajte i 100 g sitno nasjeckanih suhih brusnica.

2. Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žličicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žličicom, oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu ili ih uvaljajte u kristal šećer i poslužite se!

Fritule s jogurtom

Tražite recept za brze i jednostavne fritule s jogurtom? Isprobajte mekane fritule koje se tope u ustima! Recept koji vas neće iznevjeriti!

slastice
Foto: Slatki svijet. com

Sastojci

250 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
2 žlica ruma ili rakije

Priprema

1. Pjenjačom izmutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Dodajte sve ostale sastojke – jogurt, mlijeko, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna, brašno i prašak za pecivo.

2. U loncu dobro ugrijte ulje. Ulja treba biti dovoljno tako da fritule mogu plivati u njemu.Žličicu namočite u vruće ulje, uzimajte po malo tijesta i ubacujte ih u vruće ulje. Pomozite si drugom žličicom s kojom ćete pogurati tijesto u ulje. Fritule pecite 30-tak sekundi, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.

3. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.