Jedna od tradicionalnih slastica koje Hrvati uživaju pripremati na Badnjak, svakako su fritule! Jednostavne, mekane i ukusne, najčešće se pojedu prije nego dođu do božićnog blagdanskog stola. Svaki kraj Lijepe Naše donosi poseban detalj u receptu koji ih čini posebnima. Donosimo Vam tri recepta za slasne i mirisne fritule s kojima sigurno nećete pogriješiti!
Fritule s grizom
Još jedan od mnogih recepata za fritule, ovaj put s grizom! Mekane, mirisne i fine!
Sastojci
500 ml mlijeka
100 g griza
300 g glatkog brašna
2 jaja
2 vanilin šećera
2 žlice šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 ml ruma ili rakije
50 ml soka od naranče
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
Priprema
1. Griz skuhajte u mlijeku, premjestite ga u posudu za miksanje i ostavite neka se ohladi. Površinu griza obavezno prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica.
2. Kada se griz ohladi dodajte jaja i šećer pa dobro izmiksajte smjesu. Dodajte rum, rakiju, sok od naranče i naribane korice limuna i naranče. Na kraju dodate brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu još kratko izmiksajte da se se svi sastojci sjedine. Ukoliko želite u smjesu ubacite 100 -150 g grožđica.
3. Žličicom uzimajte po malo tijesta i stavljajte ga u lonac s dobro zagrijanim uljem. S jednom žličicom uzimajte tijesto, a s drugom ga pogurajte u ulje. Obje žličice obavezno uronite u vrelo ulje da vam se smjesa što manje lijepi za žličice. Fritule pecite dok ne dobiju lijepu zlatno, smeđu boju. Pečene fritule posipajte šećerom u prahu i dobar tek!
Fritule s jabukama
Fritule koje će osvojiti vaša srca! Sočne fritule s jabukama možete dodatno obogatiti brusnicama i uživati u jednostavnom i ukusnom desertu!
Sastojci
400 g tekućeg jogurta
2 jaja
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 žlica rakije
prstohvat soli
350 g glatkog brašna
2 praška za pecivo
1 puna žličica cimeta
malo naribane limunove korice
2 sitno naribane jabuke srednje veličine (200 g)
Priprema
1. Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna, jabuke, cimet, brašno i prašak za pecivo. Miksajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji dodajte i 100 g sitno nasjeckanih suhih brusnica.
2. Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žličicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žličicom, oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
3. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu ili ih uvaljajte u kristal šećer i poslužite se!
Fritule s jogurtom
Tražite recept za brze i jednostavne fritule s jogurtom? Isprobajte mekane fritule koje se tope u ustima! Recept koji vas neće iznevjeriti!
Sastojci
250 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
2 žlica ruma ili rakije
Priprema
1. Pjenjačom izmutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Dodajte sve ostale sastojke – jogurt, mlijeko, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna, brašno i prašak za pecivo.
2. U loncu dobro ugrijte ulje. Ulja treba biti dovoljno tako da fritule mogu plivati u njemu.Žličicu namočite u vruće ulje, uzimajte po malo tijesta i ubacujte ih u vruće ulje. Pomozite si drugom žličicom s kojom ćete pogurati tijesto u ulje. Fritule pecite 30-tak sekundi, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
3. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: Narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.